Muotia ja trendejä suomiblogeissa

Viimeisen puolen vuoden aikana blogeja on tuntunut putkahtavan Blogilistalle yhä kiihtyvää tahtia. Samalla myös kulutukseen kiinteämmin kytkeytyvät muoti-, trendi-, design- ja vastaavat blogit ovat lisääntyneet selvästi.

Vielä viime syksynä ehdin ilahtuneena tsekkailla muotiblogeja, mutta nyt tulva on jo liian suuri. Blogilistan hakemistosta sanoilla muoti tai trendit löytyy kymmeniä blogeja, ja varmasti näitä on muuallakin kuin listalla.

Aktiivista ja aktivoivaa vuorovaikutusta

Osalla muotiblogeista tuntuu olevan varsin aktiivinen kommentoijakunta: esimerkiksi You name it -blogissa näyttää olevan jokaisen postauksen perässä kommenttejakin, parhaimmillaan kymmeniä.

Gone with the trend -blogin kirjoittaja taasen järjestää lukijoitaan aktivoivan “Viikon kysymyksen”. Esimerkiksi nyt kysytään, mikä on tärkeintä muotiblogissa: ajankohtaiset muotiasiat, kerätyt asukokokoelmat, ylläpitäjän uudet ostokset, ylläpitäjän päivän asu, julkkisjutut vai jokin muu.

Kysely aika hyvin varmasti kuvaakin muoti- ja trendiblogien sisältöä. Luonnollista on, että blogaajan oma ääni, tyyli ja mielipiteet tulevat voimakkaasti esiin ja persoona todellakin pannaan peliin. Kirjoittajilla on “tyyli-ikoneja” ja suosikkisuunnittelijoita ja kenties he ovat erityisen kiinnostuneista jostakin ulkoasuun kuuluvasta osasta: kengät, laukut, hameet, korut jne.

Muotiblogi tarjoaa mahdollisuuden myö julkiseen haaveiluun: voin esitellä, että tämän haluaisin, mutta varsinainen ostos jätetäänkin tekemättä. Näin blogissa voi viestiä omaa kuluttajaidentiteettiään ilman varsinaista kulutusta.

Miehet esittelevät teknologiamuotia

Useimmat blogeista ovat nuorten, noin 15-30 -vuotiaiden naisten, kirjoittamia. Johonkin vanhempaankin ihmiseen olen törmännyt.

Miehet tuntuvat kirjoittavan laajemmin designista ja ajankohtaisista ilmiöistä (esimerkiksi jo pitkän blogiuran tehnyt Luksus).

Yksi miesten kuluttamiseen liittyvien blogien ryhmä näyttää olevan kaikenlaisten uusien laitteiden esittely, kuten Teknolelu tai Hilavitkutin. Trendejähän näissäkin omalla tavallaan esitellään, mutta vain eri näkökulmasta.

Teknologiaan suuntautuneissa blogeissa ylläpitäjien roolissa ei tosin oma persoona näy lainkaan samalla tavalla kuin muotiblogeissa, vaan teknologisissa vimpaimissa riittää vain niiden esittely, lähes aina kuvan kera.

Mutta en nyt todellakaan väittää, että sukupuoliroolitus olisi blogiteksteissä niin valtavan perinteinen. Ns. haircut-blogissa mies voi kehua hiuskiinnettä tai kivoja kenkiä, ja vastaavasti moni nainen hehkuttaa uutta kännykkää, autoa tai mp3-soitinta.

   
   
   
   
   
   

Tagged: Tags

6 Thoughts to “Muotia ja trendejä suomiblogeissa

 1. Eikös Skitso-Jannen “Nothing but yeah” -slogani oli ihan puhdasta muotihehkutusta? Siis ajatus siitä, että kirjoittaa vain siitä, mikä on just nyt viileetä, oli puhe sitten vaatteista, teknoleluista tai baareista…

 2. Tämä on ehkä hieman aiheen vierestä, mutta missä ovat ravintola- yms. vuodatusten käänteisblogit – Tämän baarin tahtoisin unohtaa…

 3. Teppo: Joo, toki slogan on sitä, mutta mielestäni Jannen blogi on kuitenkin sisällöltään ollut sekalaisesti sitä sun tätä haircut-blogimaisesti. Eli siis moni varmasti kirjoittaa nimenomaan samalla asenteella siitä, mikä on omassa elämässä tietyllä tavalla hehkutettavaa :)

  Miia: Tuollaisia blogeja odotellessa :) Suomessa aineisto vain taitaa lopahtaa kohtuullisen nopeasti. Kriittisempää asennetta trendimaailmaan edustaa varsin ansiokkaasti Übercuul ja ajatus “mä en haluu olla so last season”.

 4. Onneksi minä en sentään muotiblogia pystytä. Vai pystytänkö? …

 5. Jeps mulle kävi ihan totta puhuen niin, että sain mielestäni aivan loisto idean perustaa oma muotiblogi ja vasta kun se oli jo pystyssä, huomasin että niitähän on jo ihan pilvin pimein! :D Ja olen sentään vaatetusalan ihminen, heh.. Aloittaessa ainoana “esikuvana” toimi Ebba von Sydowin blogi ja sekin oli sellainen “teen-kyllä-kaiken-ihan-toisin” -esikuva. ;) Eikä bloggaamisen aloittaminen kyllä kaduta pätkääkään enkä aio sitä lopettaa; blogini sisältö on sen verran persoonallista ja muista poikkeavaa juttua että välillä tuntuu vähän typerältä että se pitää yleensäkään laittaa samaan lokeroon noiden tusina- “lindsay-on-niin-ihqu” -blogien kanssa. X) Siinä missä nää muut haikailee ja ihquttaa, mä raportoin realistisesti “tavallisen” ihmisen ja muodin keskinäisestä suhteesta jne.

 6. Desthea: Jep, eiköhän tuo sinun bloginaloittamiskaava ole aika tyypillinen :)
  Ja hyvää jatkoa vaan blogille, kriittistä asennetta toki kaivataan!
  (Ja pahoitteluni siitä, että kommenttisi jäi jonnekin moderointiin eikä heti ilmaantunut näkyviin, osalle kommenteista jostain syystä käy niin enkä osaa tätä teknistä puolta riittävästi ongelmaa ratkaistakseni…)

Comments are closed.