Ilmainen voi olla maksullista parempi

Julkaistu Helsingin Sanomissa 30.1.2008

Hintaa on totuttu ajattelemaan laadun mittana, eikä ilmaista ole osattu välttämättä arvostaa. Internet on kuitenkin tuonut toimivat ilmaispalvelut: esimerkiksi ohjelmia, tietoa, kuvia ja ääntä jaetaan veloituksetta – osittain laittomasti, mutta paljon täysin laillisesti.

Yhä useampi selviytyy maksuttomien ohjelmien ja niin sanotun avoimen ohjelmistokehityksen ansiosta arkisista tietokonetarpeistaan, kuten kirjoittamisesta, taulukkolaskennasta, kuvankäsittelystä ja sähköpostista.

 

Kun edelläkävijät omaksuvat jonkin palvelun ja kehuvat sitä, muut seuraavat perässä. Näin tuotteelle, ilmaisellekin, kehittyy arvo, joka ei ole rahaa, vaan mainetta.

Esimerkiksi Googlen Gmail on arvostettu sähköpostipalvelu: Se on täysin maksuton, toimii eri kielillä, on osoittautunut luotettavaksi ja siinä riittää tilaa isoillekin tiedostoille.

Aktivoin oman Gmail-tilini muutama vuosi sitten. Silloin sen saaminen ei vielä ollut yhtä helppoa kuin nyt, koska piti saada kutsu joltakin. Gmailille kehittyi oma arvonsa siksi, ettei se ollut kaikkien saatavilla. Harvojen herkut ovat himoittavia.

Nyt Gmailin voi aktivoida käyttöönsä ilman kutsua. Silti sen arvo ei ole toistaiseksi himmentynyt. Olisin oletettavasti valmis myös maksamaan siitä hieman, jos se samalla takaisi minulle kuluttajan oikeuksia tuotteen suhteen.

 

Nykyään joudun nimittäin myös maksamaan sähköisistä palveluista, jotka voisivat olla paljon parempia. Tätä lajia edustaa nettipankki. Maksullisuudestaan huolimatta se ei ole erityisen käyttäjäystävällinen eikä tarjoa esimerkiksi vaivattomia hakupalveluita omiin meno- ja tulotietoihini.

Netti kehittyy, ja samalla muokkautuu suhde ilmaisen arvostamiseen. Se, että jotakin saa vapaasti, ei välttämättä tee siitä huonompaa kuin jostakin kalliista.

 

Digitaalisen maailman ja maksamisen ympärillä tapahtuu jatkuvasti. Kymmenen vuoden päästä voi olla täysin normaalia maksaa netin tiedoista, palveluista ja tuotteista. Moni palveluhan tarjoaa jo nyt käyttäjille ilmaisen peruspaketin, mutta jos haluaa saada enemmän ja parempia ominaisuuksia, niin niistä maksetaan esimerkiksi vuosilisenssiä.

Joka tapauksessa netti vaikuttaa käsitykseen hinta-laatu-suhteesta. Voi olla, ettei köyhän kannata ostaa halpaa, koska paremman saa ilmaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *