Mites ne opinnot sujuu?

Tuttavat ovat viime aikoina välillä kyselleet, olenko jollakin kurssilla tai vastaavalla, kun kerran pidän opiskelupäiviä. Joudun aina kertomaan, että en ole, vaan opiskeluni on hyvin aluillaan ja kaiken kaikkiaan se tulee olemaan aika lailla itsenäistä puurtamista.

Kummallisen syvässä sitä silti itsessäkin roikkuu käsitys siitä, ettei pelkkä lueskelu ja satunnainen muistiinpanojen tekeminen ole "oikeaa" opiskelua. Pitäisi vähintään kirjoittaa esseetä, lukea tenttiin tai istua luennolla.

Koetan siis muistuttaa itseäni siitä, että suoritan jatko-opintoja ennen kaikkea itseäni varten, ja olen tästä mahdollisuudesta hyvin tyytyväinen. Kyseessä on ikään kuin harrastus, josta minulle ei kukaan mitään maksa (ainakaan toistaiseksi, ehkä sitten aikanaan jonkun apurahan saan). Siis ei ole syytä rynnätä jollekin kurssille vain siksi, että saisin jonkun opintopisteen. Lisäksi minulla ei muutenkaan ole mitään kiirettä pakertaa tutkimusta kasaan. 

Nyt on loppuviikosta taas aikaa panostaa opintoihin. Olen kirjannut ylös ajatuksia ja tehtäviä asioita, joten eiköhän jotain synnykin.

– – –

Lauaintaina on Megapolis 2021 -tapahtuma Vanhalla ylioppilastalolla ja Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa -seminaari. Miten kaupunkilainen kulutus ratkaisee kehitysmaiden ympäristöongelmat? -aihe kiinnostaa erityisen paljon, ja aion mennä paikalle kuuntelemaan ja katselemaan.

Kiinnostustani osallistua tilaisuuteen kasvattaa myös se, että sain blogieni ansiosta pyynnön osallistua vastaavaan tilaisuuteen paneelikeskustelijana Turussa 26. lokakuuta. Tietysti lupauduin mukaan, sillä ainakin se on hyvää kokemusta julkisesta puhumisesta. Kun pääsee keskustelemaan itseään lähellä olevista teemoista, niin vielä parempi!