Kirjoittamisen kynnys kohoaa

Viikonloppuna olen lueskellut muutamia artikkeleita (esimerkiksi Mortensenin ja Walkerin "Blogging thoughts: personal publicatuin as on online research tool", PDF) ja ihmetellyt, miten taas on kynnys oikean tekstin tuottamiseen noussut. Kyllähän sitä näitä puolihuolimattomia blogikirjoituksia väsäilee, mutta jo ajatus siitä, että pitäisi laatia tieteellistyyppistä julkaistavaa, tuntuu yllättävän korkealta.

Tietysti tiedän, että pitäisi vain aloittaa. Avata tekstinkäsittelyohjelma ja kirjoittaa vaikka pätkä siitä, mitä blogit ovat, pistää lähteet paikalleen ja viilata teksti kuntoon.  

Olen huono muokkaamaan kirjoituksiani jälkikäteen. Osasyynä lienee se, että olen kuitenkin toimittajana työskennellessäni tottunut kirjoittamaan nopeasti jotain julkaisukelpoista. Sanomalehtien jutut ovat siis usein helppoa laadittavaa ja kertakäyttökamaa, mutta tieteellinen teksti vaatii erilaisen lähestymisen. Minun pitäisi siis myös tottua siihen, että kypsyttelen ja muokkaan kirjoituksiani ja tarvittaessa vaikka ronskistikin.

Mortensen ja Walker kirjoittavat, miten blogia voidaan hyödyntää esimerkiksi oman alan kehityksen seuraamisessa ja ideoiden julkaisemisessa. Samoin he tuovat esiin sen, miten blogi on sekä itseä että lukijoita varten ja miten kirjoittaminen usein selkeyttää ajatuksia.

Nuo kaikki seikat ovat tässäkin blogissa taustalla. Pitäisi siis vain nyt tarttua itseään niskasta kiinni ja ryhtyä "oikeiden" tekstien kirjoittamiseen eikä vain höpistä suunnitelmista.