Blogaamisesta Konfabulaarissa

Eilen olin Helsingin yliopiston kuuntelemassa "epäkonferenssi" Konfabulaari 2006:n viimeistä yleisluentoa, eli Ylen kehityspäällikön Tuija Aallon näkemyksiä blogeista ja erityisesti ajankäytöstä blogin kirjoittamisen kannalta. Koska otin osaa Tuijan kommentointiharjoitukseen Mieto marinadi -blogissani, niin tätä kautta kiinnostus luentoon oli vieläkin suurempi.

Tuija esitteli arvioita blogien ja blogaajien määristä ja ylipäätään siitä, että varsin pieni joukko tuottaa nettiin aktiivisesti materiaaleja (esimerkiksi kirjoittaa blogia), ja suuri massa lähinnä seuraa ja lukee, mutta ei osallistu sisällön kehittämiseen.

Tuijan oma näkökulma oli, että hän kokeen tiedon jakamisen yhdeksi oleelliseksi osaksi omaa blogaamistaan: keskityn hakemaan ja jakamaan tietoa tästä osa-alueesta ja joku toinen keskittyy johonkin toiseen, ja näin voimme jakaa esimerkiksi kiinnostavia linkkejä. 

Tämä pitää paikkansa myös itseni kohdalla. Blogeista todellakin tarttuu mukaan useita hyödyllisiä tiedonmurusia, ja tokihan Kulutusjuhla.comiin kirjoittaminen on nimenomaan tiedonjakemista muille.

Tuija puhui myös tavoitteellisen blogaamisen motiiveista. Jotenkin kai olen pitänyt itsestään selvänä syynä, että totta kai kulutusteemoista kirjoittaminen on minulle hyvinkin tavoitteellista. Ylläpidän omaa alan tietämystäni ja samalla voin osoittaa muille, että ainakin luulen jotain tietäväni. Ehkä siitä joskus hyötyy myös muilla tavoin: esimerkiksi puhumiseni Dodon seminaarissa Turussa oli täysin blogieni ansiota. Samoin tässä blogissa on tavoitteena osoittaa sekin, että osaamiseni ja ajatteluni kehittyy. 

Luennolla puhuttiin myös tutkijoiden blogaamisesta: mikä sitä estää ja mikä kannustaa. Kommentoin, että minulle oli itsestäänselvää aloittaa jatko-opiskelublogi. Tietysti blogaamistani tukee oma aihevalintani, mutta myös muutoin koen, että blogin kirjoittaminen hyödyntää opiskelua eri tavoin. Esimerkiksi saan kontakteja, voin selventää omia ajatuksiani ja saan mahdollisesti muilta palautetta, voin jälkikäteen tarkastella edistymistä  ja ainakin näennäisesti koen jotain opintojeni eteen tekeväni, jos kerran blogiinkin jotain kirjoitan. Samalla voin jakaa blogilinkkiä muille (esimerkiksi yliopistonlehtorille), ja jos tiedän, että nämä tahot käyvät vilkuilemassa blogiani, niin jo se patistaa minua toimimaan.

Konkreettisesti eilinen luento sai minut lopultakin tekemään sen, mitä olen jo pitkään suunnitellut, eli kirjautumaan Del.icio.us -palveluun. Tarkoitukseni on nyt ryhtyä keräämään sinne jatko-opintojen kannalta mielenkiintoisia linkkejä.

2 Thoughts to “Blogaamisesta Konfabulaarissa

  1. Minä olen myös tehnyt konkreettisia asioita, eli kirjautunut ensimmäistä kertaa Flickeriin ja ladannut sinne kuvia Konfabulaarista.

  2. Varmasti ajankäyttö on monelle se iso kysymys. Aloittelevana tuskin on kovin helppo hahmottaa tätä tulevaisuuden investointi -näkemystä. Minulle ajankäyttö ei ole tuntunut olevan ongelma: sen verran tärkeäksi kirjoittelun koen.

Comments are closed.