Jos blogilukijalta saisi mikrokorvauksen

Osmo Soininvaara teki fillarimatkan halki Euroopan ja piti siitä blogia Hesarin alla. Hän kertoo:

“Jos olisin saanut Nizzaan kohdistuneesta pyörämatkastani sentin jokaiselta, joka kävi lukemassa siitä Hesarin sivuilta, olisi saanut kaikki matkan kulut sillä maksetuksi ja vähän palkkaakin.”

Soininvaara tuo tekstissään esiin sen virtuaalikukkaroajatuksen, josta itsekin olen aina välillä haaveillut myös tässä blogissa. Soininvaara näkee hyvinkin realistisena sen, että ihmiset maksaisivat mikrosummia nettisisällöistä. Lisäksi Soininvaara sivuaa nettimainontaa ja sisällöntuotantoa:

“Maksaisin muuten paljon mieluummin nettisivujen sisällöstä pennosia, jos sillä välttyisin mainoksilta. Joitakin mainoksia kyllä tilaisinkin.”

Samaa mieltä olen minäkin. Ja mieluummin myös tienaisin suoraan omilla tuotoksillani kuin toisten mainoksilla. Jos edes joka viides Kulutusjuhla.comissa vieraileva lahjoittaisi 1-10 senttiä, niin siitäkin jo sentään jotain kertyisi. Toki sitten vastaavasti itse varmasti törsäisin saman summan muihin tuotoksiin.

– – –

Blogini kommenttiosatolla Petja pohtii sitä, että lahjoittaisi mahdolliset blogimainostulot eteenpäin.

“Mielenterveysseuran kriisipuhelin ja rikosuhripäivystys ovat kummatkin tänä vuonna joutuneet karsimaan toimintaansa rahapulan vuoksi ja mainostulojeni kierrättäminen heille ei välttämättä asiaa miksikään muuttaisi, mutta olisi rikka rokassa.”

Ei lainkaan hassumpi ajatus. Joskus aiemmin tätä taidettiin jossain blogissa pohtia, mutta en nyt muista, missä. Jos jollakin on käytännön näkemystä ja kokemusta asiasta, niin mieluusti kuulisin.

Tagged: Tags

7 Thoughts to “Jos blogilukijalta saisi mikrokorvauksen

  1. Mainostulojen antamista hyväntekeväisyyteen pohdittiin Erkan blogissa.

    Esitin kommeteissa idean, että järjestö voisi avata Google AdSense -tilin ja sitten jakaa mainoskoodejaan eteenpäin. Bloggaajat voisivat sitten vapaasti käyttää niitä blogeissaan. Näin rahat menisivät suoraan järjestölle mahdollisimman pienellä vaivalla.

  2. Tarkoittaakohan Soininvaara sentti per lukija -hinnoittelulla uniikkia lukijaa vai sivunlatausta? Aktiivinen lukija maksaisi siis sentin per postaus?

    Olipa miten oli, veikkaan, että jos joku olisi maksanut Soininvaaran bloggailuista, niin kyse olisi ollut henkilöön/hankkeeseen kohdistuvista sympatioista eikä sisällöstä maksettavasta korvauksesta.

    Samanlaiselta kerjäämiseltä tuntuisi, jos bloggaajat alkaisivat pyytämään rahaa postauksistaan, siinä mielessä mainokset sopivat kuvioon paljon fiksummin. Minua ei haittaa, että kahvilassa tapaamallani kaverilla on päällään Soneran paita, mutta jos hän on jokaisen anekdootin jälkeen käsi ojossa, niin hiljalleen alkaisi ottamaan kupoliin.

    Noh, tuskin sellaiset bloggaajat rahaa vailla olisivatkaan. Artun blogiinsa kirjoittamat artikkelit ovat informatiivisuudessaan jo sitä kaliiperia, että niistä voisin mikromaksaakin. Samoin voisin mikromaksaa suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden piirrospostauksista tai parhaimmista podcasteista.

  3. Erkka: Siitä en tiedä, miten Soininvaara tulkitsee kävijätilastoja. Enkä usko siihenkään, että lukijat todella maksaisivat sentin per postaus, mutta ehkä sentin koko bloginipitoajasta tai sitten jostain nasevasta tekstistä.

    Ei se minusta ihan kerjäämistä olisi, jos jossain sivupalkissa olisi namikka, jota klikkaamalla voisi siirtää rahaa. Ei siis mitään sellaista “LAHJOITA!!!”, vaan jokaisella automaattisesti olisi samanlainen systeemi (tietysti sen halutessaan voisi poistaa). Pikkurahasummat kiertäisivät, ainakin itse varmaan mikromaksaisin vastaavasti muille.

    Ei kyse olisi sinällään tienaamisesta, vaan arvostuksen osoittamisesta. Ja siihen riittäisi alkuun sekin namikka, jolla voisi jotenkin tuoda tiettäväksi sen, että lukee blogia (ja ehkä jopa tykkää siitä), vaikkei kommentoi.

    Mutta edelleen olisin joistakin teksteistä valmis suoraan maksamaankin vähän enemmänkin!

  4. Ok. Asetelma olisi tietenkin hieman erilainen jos jokaisella olisi automaattisesti samanlainen systeemi, mutta sellaiseen siirtyminen nykytilanteesta lienee hankalaa :)

    Tarkennan vielä, että mikromaksuilla tienaaminen olisi mielestäni hyvä juttu, etenkin jos sisältö on jotain sellaista, mikä luonnollisesti rinnastuu “tuotteeseen”.

    Mutta juuri tuo arvostuksen osoittaminen rahan muodossa tuntuu vähän hassulta.

    Noh, jos bloggaaja pyytää (ottaa vastaan) rahaa jotain erityissyystä (esim. häämatka), niin mikäpä jottei, rahaahan voi pyytää ja antaa jo nyt PayPalin kautta. Mutta arkisessa kontekstissa rahan antaminen arvostuksen merkkinä tuntuu hassulta.

    Mutta miten arvostusta voisi sitten osoittaa (taloudellisesti)? Jos ajatellaan kasvokkaistilanteita, niin hyville tyypeille on mukava tarjota kahvit tai oluet.

    Tarvitaan siis “virtuaaliset tuopit”, jotain pientä ja konkreettista, ehkäpä lahjoitustili vaikakpa iTunesissa, jolloin mieltä lämmittäisi aika ajoin vajaan euron sijaan vapaavalintainen (=mieluinen) kappale kulttuuria.

    Kun tarkemmin ajattelee, niin kai tällaisia on jo jossain? Amazonilla on ainakin wishlisteja mutta ne eivät taida tukea mikromaksuihin perustuvaa keräystä. Pitääpä silmäillä.

  5. Hyviä aatoksia, Erkka.

    Joo, siis tarkemmin ajateltuna tuollainen “virtuaalinen lahja” olisi tietysti parempi kuin raha sellaisenaan. Kyllähän sitä kavereilleen antaa jotain pikkutavaraa tai viedään tuliaisia rahan antamisen sijaan. Sopisi sosiaalisessa meiningissä paremmin.

    Toisaalta pikkukolikoita kuitenkin heitellään esimerkiksi tuntemattomille katusoittajille. Mutta jos olisi jokin lahjoitustili, niin se sopisi sinnekin.

Comments are closed.