Piilomainonnasta ja blogisanastosta

Mika Lahdensivu jatkaa blogissaan ruotsalaisen mainisemani Blondinbella-blogin mainonnan ja ns. toimituksellisen aineiston erottuvuuden käsittelyä. Paikalliset kuluttajaviranomaiset tutkivat nyt asiaa, ja kuten Mika, niin minäkin odottelen mielenkiinnolla, millaisen virallisen kommentin tämä blogin piilomainonta nyt saa.

Suomen ja Ruotsin lainsäädännöt ovat käsittääkseni näiltä osin melko samanlaisia, joten Ruotsin ennakkotapausta voidaan helposti soveltaa myös Suomessa.

Sähköinen julkaisukanava 

Tinka oli lehdestä napannut tiedon Torniossa järjestettävästä blogikurssista ja kirjoittaa:

“Oheisessa lehtileikkeessä kun sanotaan selvällä suomen kielellä, mitä nämä blogit ovat. Sähköisiä julkaisukanavia.

Siinä se on. Hienoa! Yksinkertaista, kun sen oivaltaa! Eivät ne kaikki niputa näitä päiväkirjoiksi.”

Noita blogikursseja muuten taidetaan järjestää jo yleisimminkin monessa kansalais- tai työväenopistossa. Ainakin itse olen törmännyt pääkaupunkiseudulla muutamiin ilmoituksiin. Sähköisiä julkaisukanavia on minun mielessäni paljon muitakin kuin blogit, mutta toki termi selittää blogeja kattavammin kuin nettipäiväkirja.

Tinka kiinnittää huomiota myös siihen samaan ilmiöön, jonka minäkin olen havainnut (ja jonkun blogistakin tästä vähän aikaa sitten luin, mutta enpä pistänyt ylös, että kuka ja missä). Blogin yhdestä merkinnästä käytetään sanaa “blogi”: siis tätä tekevät ne, jotka eivät yleensä erityisen hyvin sisällä ole blogikulttuurissa. Eli minultakin on kysytty tyyliin “kuinka pitkä sen blogin pitäisi olla?” ja vasta tarkennusten jälkeen olen hoksannut, että toinen tarkoittaa nimenomaan yhtä blogikirjoitusta.

Pahasti muuten näyttää siltä, että me blogaajat olemme jäämässä alakynteen ja bloggaajat saavat vallan. Mikä tietysti on jo ajat sitten todettu virallisemmaksi. Mutta minä en luovuta, sillä edelleen meikäläisen mielessä b(/p)lokkaaja kerää tuoppeja.

Ja Blogilistan beta on avautunut testaajille, kuten Erkka eilen kirjoitti. Itse olen pikaisesti vilkaissut, mutta fiksummat ovat jo ehtineet Jaikussa kommentoidakin. Jaikuun on muuten näköjään saanut mahdollisuuden kutsua lisää käyttäjiä, eli jos joku kaipaa tunnusta, niin minulle voi mailata ja pistän kutsun tulemaan.

Tagged: Tags

5 Thoughts to “Piilomainonnasta ja blogisanastosta

 1. Hej ja kiitos taas tölväsystä. Hienoa, että pienestä lehdestä on iloa vähän muillekin, kuin itelle 🙂

  Siitä merkintä/blogi-asiasta on linkki sanasta “tarkkoja” (jos ollaan tarkkoja) Menopaussin Mean merkintään, jossa hän kirjoittaa samasta asiasta paremmin sanakääntein.

  Ja juu, gg.

 2. Olen vetänyt yhden blogikurssin, kun sellaista pyydettiin. Tein siitä myös raportin kirjoittamisen opintoihini liittyen, tosin olimme aika lailla yhtä mieltä opettajien kanssa siitä, että kurssissa oli kyse lähinnä välineeseen tutustuttamisesta kuin kirjoittamisen ohjaamisesta. Osa kurssilaisista olisi toivonut vielä käytännönläheisempää, siis ihan sellaista atk-kurssimaista otetta. Julkinen kirjoittaminen puhutti paljon, se kirjoittaako anonyymisti vai omalla nimellä vai rajamaastossa taiteillen.

  Oli buukattu myös toinen, pidempi kurssi, mutta se peruttiin liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Jälkikäteen sain kuulla useammaltakin taholta että kurssille olisi ollut tulijoita, mutta tieto kurssista oli saavuttanut liian myöhään.

 3. Erkka ja SÄ: G-kamppailu vain jatkuu 😀

  Tinka, kiitos Mean vinkkaamisesta, tosin lisäksi muistelisin jonkun muun jo aiemmin blogi-sanan käyttöä pohtineen.

  Minni, kun itse on aloittanut bloginpidon opetellen kantapään kautta (kuten varmasti useimmat), niin on vaikea edes muistella, mihin sitä itse asiassa olisi eniten apua kaivannut. Monessa asiassa kurssi olisi varmasti nopeuttanut asioiden omaksumista.

Comments are closed.