Nettikeskusteluista Oulussa

Olin eilen puhumassa Oulussa Markkinointi-instituutin johtamisen erikoisammattitutkintoon liittyneessä seminaarissa otsikolla “Blogeissa pörräävä asiakas – piikikäs johdettava? (esityksen kalvot SlideSharessa). Kerroin perusasiaa blogeista varsin omakohtaisesti, pohdiskeltiin nettiä kuluttajan tiedonlähteenä (sekä yritysten itsensä tarjoama tietoa että kuluttajien keskenään vaihtama) ja toisaalta sitä, miten palautteet voivat yrityksiin vaikuttaa ja mitä niiden kanssa pitäisi tehdä.

Siinä esitykseni aikana todettiin kuuntelijoiden kanssa, että yrityksissä on tarpeen miettiä, miten keskusteluun suhtaudutaan. Jos kuka tahansa yrityksen edustaja vastailee nettikommentteihin yrityksen nimissä noin vain, niin seuraukset voivat olla ongelmalliset.

Samalla tuli puheeksi myös esimerkiksi sähköpostitse annettava asiakaspalaute, jonka pitäisi yhtä lailla olla johdonmukaista, sillä nekin voivat päätyä keskustelupalstoille.

Samoin keskusteltiin mm. netti-identiteeteistä, asiakaspalautteen mahdollisesta “kovuudesta” netissä ja siitä, että kaikki eivät nettiä edelleenkään käytä.

Yksi kysymys koski myös sitä, että entä jos haluaisin poistaa kaikki blogini, onnistuisiko se? Vastasin, että toki ne voi poistaa, mutta tietysti kerran nettiin laitettuun sisältöön on suhtauduttava niin, että lopullisesti sitä ei enää saa.

Yhteen kysymykseen en osannut vastata: miten voisi Google-hausta sulkea blogit ja keskustelupalstat pois? Minä en ole kokenut tätä koskaan tarpeelliseksi, mutta varmasti voisi olla toisinaan hyödyllistä. Osaako joku hakutietäväisempi vinkata?

Google tietysti tarjoaa perushaun lisäksi erilaisia hakupalveluita, esimerkiksi tieteellisempiä artikkeleita Google Scholarista ja blogeja Google Blogsearchista, joita kannattaa sopivissa tarkoituksissa hyödyntää.

Osallistujalistan mukaan moni oli apteekkialalla, joten niin valitsin mukaan esimerkkiblogitekstejä apteekkipalveluihin liittyen. Itse käytin näiden etsimiseen mm. Twingly-blogihakupalvelua.

Oulussa oli seinillä mielenkiintoisia historiallisia näkemyksiä markkinointiin. Vaikka nykyisin tunnutaan korostavan yksilöllisyyttä, niin kyllähän tietty matkiminen on kulutuksessa mukana aina: sillä yksilöllisyydelläkin halutaan näyttää, että kuulutaan tiettyyn porukkaan eli yksilöllisiin. Ja pirstoutuvat kuluttajaryhmät ovat hyvin tarkkoja siitä, että “matkitaan oikein”.

Matkmishalu

6 Thoughts to “Nettikeskusteluista Oulussa

 1. Tuosta blogien poistamisesta – on vielä sellainenkin ylläri mahdollinen että joku kaappaa “poistetun” blogin itselleen. En tiedä mikä järki tällisessa on, paitsi ehkä omien hakkeritaitojen osoittaminen ja kiusanteko. Näin kuitenkin kävi yhden poistamani blogin suhteen, että sinne ilmaantui jotain kiinankielistä skeidaa. Sain hinkata viikkokausia Bloggerin tyyppien kanssa ennen kuin blogi oli taas mulla. Enkä enää tuhoa yhtään avaamaani blogia, nimittäin. Salaan vain sisällöt.

 2. Siis siten, ettei googlen kautta omaan blogiin/keskusteluihin satu vahingossakaan löytämään ulkopuolisia? Vai siten, ettei google tarjoa hakiessa hakuosumia, jotka ovat “tälläisistä” lähteistä?

  Ensimmäiseen tapaukseen varma vaihtoehto on suojata kaikki sisältö salasanan taakse ja toinen vaihtoehto (joka myös toiminee ihan swell) on sitten pyytää google poistamaan sisältö indeksistään (http://www.google.fi/intl/fi/remove.html)

  Jos kyseessä on toinen tapaus, niin perushaussa ei käsittääkseni voi rajata hakutuloksia lähteen perustella: eteen saa sitä mitä googlen algoritmit kertovat olevan relevanttia. “Tarkennettu haku”-sivulta saa tietenkin jotain asetuksia, mutta kaikki blogit ja keskustelualueet poissulkevaa namikkaa sieltä ei löydy.

 3. En minäkään suoraa ratkaisua tuohon blogien ja keskustelupalstojen poissulkemiseen tiedä kuin Goglen tarkennetun haun, jossa Verkkotunnukset kohtaan valitaan ei tuloksia sivustolta tai verkkotunnuksesta blogspot.com (tai blogsome.com tai suomi24 yms.). Siinä on vain sellainen huono puoli, etten tiedä, miten kerralla voisi valita useamman bännätyn osoitteen. Nyt pitää hinkata jokunen kerta, jos ensin yrittää siilata pois yhden palveluntarjoajan blogit ja sitten toisen.

 4. Zepa, ai joo, muistan tuon tapauksesi. Jep, en minäkään varmana kokonaan poistaisi yhtään blogia, vain pistäisin sisällöt menemään.

  Eero, kyse oli nimenomaan tuo “toinen tapaus”, eli etsii sellaista sisältöä, jota ei halua kaivella blogeista tai keskustelupalstoilta.

  Sun äitis, kiitti myös vinkistä. Ilmeisen vaikeaa siis tällainen hakeminen.

 5. Googlen ja muiden hakukoneiden botteja voi ohjestaa olemaan indeksoimatta sivustoa tai osaa siitä sivutson juureen laitettavalla robots.txt -nimisellä tiedostolla. Tiedostossa annettavat komennot ovat varsin yksinkertaisia. Ainakin WordPress.com:ssa (ja HY:n blogipalvelussa, WP-blogeissa ehkä yleisemminkin?) voi suoraan asetuksissa laittaa, ettei halua blogiaan indeksoitava ja systeemi tuottaa hakukoneille tämän toiveen välittävän ohjetiedoston.

Comments are closed.