Blogi hiljenee tai lopettaa

Hesarin Uutispöytälaatikko-blogi ilmoitti tänään lopettavansa. Harmi, sillä olen tykännyt Uutispöytälaatikon esiinnostamista havainnoista ja journalistisen työn esittelystä. Mutta kiva, että näinkin pitkään toimittajat jaksoivat: mikäli oikein olen saamistani tiedoista ymmärtänyt, niin HS.fi -blogien pidosta ei toimittajille ole mitään erillistä korvausta maksettu, vaan blogeja on pidetty muun työn ohessa.

Samaan aikaan hakukoneoptimoinnista kirjoittava Lasse toteaa, että hänen bloginsa on hiljentynyt melkoisesti, kun tietyt tavoitteet ovat täyttyneet.

Aika usein törmään kysymykseen, mikä olisi oikea tahti päivittää blogia. Mahdotonhan siihen on antaa yhtä vastausta: riippu blogista ja sen tavoitteista. Jos päivittää vain päivittämisen vuoksi, sisältö todennäköisesti kärsii.

Kuten Lassen kirjoituksesta on aistittavissa, niin moni kirjoittaa aktiivisesti alkuvaiheessa. Silloin on intoa ja ideoita. Lisäksi blogin lukijakunnan löytämiseksi alun tiivis päivitystahti on varmasti hyvä asia. Samalla blogiin kertyy sitä sisältöä, joka saa lukijoita tipahtelemaan myös hakukoneiden kautta ajan myötä.

Mutta kun aikaa kuluu, tahti helposti hiipuu. Toisaalta ei minusta blogista välittömästi tule huono, jos sinne ilmestyy esimerkiksi teksti kerran kuussa, jos se teksti on sen arvoinen. Näinä rss-lukijoiden aikoina ei ole mitään tarvetta käydä tutkailemassa, onko joku blogi päivittynyt, vaan päivitys tipahtaa omaan lukijaan ja siitä ilahtuu.

Kun on saavuttanut tietyn aseman ja roolin blogien joukossa, ei päivitystahti enää ole niin oleellista: epäilyttävää sen sijaan on se, jos blogi on esimerkiksi vuoden aikana päivittynyt vain muutaman kerran.
Lisäksi ainakin itselläni on sen verran paljon blogeja tilauksessa, että jos jokainen niistä päivittäisi useita kertoja viikossa, olisin vielä pahemmassa ähkyssä lukutulvan keskellä. Sikäli siis parempi, etteivät kaikki ole niin aktiivisia, vaan kirjoittavat silloin, kun on oikeasti asiaa.

Tämä blogi ehti nyt olla viikon päivittämättä. Minun piti kyllä kirjoittaa jostain ihan muusta jo aiemmin, mutta kissanpureman aiheuttama tulehdus ja oikean käden vajaakuntoisuus pakotti priorisoimaan tietokoneella tehtävät toimenpiteet. Mutta tuskin kovin moni ehti kaivata tekstejä nimenomaan tähän blogiin: kesäaika tuntuu jo muutenkin hiljentäneen myös blogeja.

Lomalle lähtiessä lienee ihan paikallaan ilmoitella, että blogi on myös tauolla. Minun kohdallani kesä hiljentää varmasti kaikkia blogejani, mutta en tietysti malta pysytellä kokonaan poissa

Tagged: Tags

9 Thoughts to “Blogi hiljenee tai lopettaa

 1. Juha, kiinnostavaa, kiitos paljon tiedosta ja seurannasta: itse en niin kovin aktiivisesti HS:n blogeja seuraa, mutta jotain nyt on ilmeisesti tapahtunut. Saiskohan jotain parempaa sisäpiiritietoa jostain…?

 2. Itsekin jouduin äskettäin miettimään tätä päivitystahti-kysymystä.
  Aiemmin päivitin joka arkipäivä, mutta sitten jossain vaiheessa (todennäköisesti jossain “liian myöhään” ja “viime hetkellä” välillä) tajusin että bloggaamisestani oli tullut liikaa suorittamista.
  Tekstini eivät olleet hyviä, hauskoja tai edes lukukelpoisia. Olin kadottanut oman ääneni, ja alkanut suoltamaan alatasoista himphamppua, ihan vain jotta saisin jokaiselle päivälle jotain.
  Joten pysäytin painokoneet ja ilmoitin päivittäväni blogia 2-3 kertaa viikossa. Pyrin siis pitämään jonkinlaista itsekuria kirjoittelu-aikatauluissa, jotta molemmat lukijani tietävät että jos ei tänään, niin sitten huomenna, ja jotta tiedän itse saman.
  Eiväthän ne jutut edelleenkään ole NIIN hyviä, hauskoja tai lukukelpoisia, mutta tuntuu kuin olisin taas löytämässä oman ääneni 😉

 3. …ja liian myöhään tajusin että tuli taas minäminäminä-postaus ilman substanssia :tymä:

  Anteeksi 😮 Yritän tähän saada jotain sisältöä.

  Jos niin moni lopettaa blogin pitämisen koska on saavuttanut tavoitteensa, niin kuinkahan moni lopettaa koska ei saa koskaan tavoitteitaan täytettyä? Vaikka tämä onkin makukysymys, niin mielestäni moni oikeasti hyvä blogi ei saa ansaitsemaansa arvostusta, ainakaan kävijälukujen perusteella.

  Olisiko se ollut HS:n blogien lopettamisen taustalla? Kollegat ja bloggaajat kyllä tykkäsivät, mutta suuret massat eivät koskaan löytäneetkään kirjoituksia, mikä tappoi innostuksen ja motivaation kaikilla tasoilla.

  Pelkään että tulevat kirjallisuudentutkija-sukupolvet tuomitsevat meidät sen vuoksi, että aikamme suosituimmat blogit kertoivat tyhmistä asiakkaista ja muiden ihmisten salakuunnelluista jutuista, eivätkä sisältäneetkään korkeakulttuurista laatukirjoittelua 😉

 4. HS.fi:ssä aloitettiin keväällä blogien uudistusprojekti, jonka yhteydessä neljä blogia on nyt lopettanut toimintansa.

  Kaikkiaan HS.fi:ssä on vajaan kolmen vuoden aikana toiminut liki 80 blogia, joista 19 on tällä hetkellä aktiivisia. Blogin loppuminen ei ole siis mikään uusi tilanne.

  Blogilla onkin oma elinkaarensa, joka liittyy niin sisältöön kuin kävijämääriin.

  Uutispöytälaatikossa on käyty hienoa keskustelua lukijoiden kanssa. Haluammekin kiittää siitä sekä toimittajiamme että HS.fi:n lukijoita.

  HS.fi:ssä on myös jatkossa tarve journalismia käsitteleville blogeille.

  Tero Hakola
  Uutispäällikkö / HS.fi

 5. t, laatu ennen kaikkea 🙂 Ja hyvinhän sulta sitä juttua tulee! Saa nähdä, miten ne tulevat kirjallisuudentutkijat suosittuihin löpinöihin suhtautuvat.

  Tero, kiitokset tiedosta! Tässä varmaan yllätti se, että useampi blogi lopetti yhtaikaa ja lukijoiden näkökulmasta kai vähän yllättäen. Toivottavasti uusi journalismia käsittelevä blogi syntyy pian. Itse tykkään myös esim. “Haloo, onko julkisuudessa?” -blogista, siinäkin on sitä journalismia mukana 🙂

 6. On jotenkin kuvaavaa blogien päivitys ja lukutahdistani että tännekin kommentointi kesti miltei viikon. Ehkä kesän auringonpaiste ajaa pois töistä ja saa iltaisin sormet syyhyämään.

Comments are closed.