Hesari haluaa kaikki oikeudet teksteihini, mutta ei tarjoa korvausta siitä

Eilen luin Ollilta, että Hesarilta on tulossa avustajasopimus allekirjoitettavaksi. Olli viittasi Journalistiliiton lausuntoon, jossa kehotetaan olemaan allekirjoittamatta sopimusta, jolla Sanoma News haluaa kaikki oikeudet teksteihini.

“Sanoma News-konsernin lehdet, kärjessä Helsingin Sanomat vaativat freelancereiltaan kaikkia taloudellisia tekijänoikeuksia. Näistä laajoista tekijänoikeuksista ei aiota maksaa mitään korvauksia.

Alan kauppatavan mukaan laajempien oikeuksien pitäisi näkyä myös korkeampina palkkioina.

– Freelancereille lähetetyn kirjeen mukaan kyse on alan vallitsevasta käytännöstä. Näin ei kuitenkaan ole. Useimmiten freet luovuttavat ensi- ja kertajulkaisuoikeuksia tai vapaata käyttöoikeutta, kertoo Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.”

Tänään tuo avustajasopimuspaperi tipahti myös minulle. Kirjeessä vedotaan mediamaailman muuttuneeseen toimintaympäristöön, jonka myötä oikeuksien tilanne on sekava ja kirjava.

“Aineiston joustava käyttö, oikeuksien valvonta luvatonta käyttöä tai suoranaista varastamista vastaan sekä menestyvän ja kestävän liiketoiminnan turvaaminen ovat niin avustajan kuin Helsingin Sanomien etu. Tarvitsemme työpanostasi ja haluaisimme turvata mahdollisuudet tarjoamiesi palveluiden käyttöön.”

Toivon, että Helsingin Sanomat kehittelee kestävän liiketoimintansa turvaamiseen vähän tehokkaampiakin käytäntöjä kuin sen, että meiltä freekirjoittajilta viedään kaikki oikeudet omiin tuotoksiin ilman mitään korvausta.

Kyllä minä olen valmis myymään oikeudet, mutta vain, jos hinnasta sovitaan.

Kävin lisäämässä omani nimeni nettiaddressiin (Hesari, näpit irti freelancerin tekijänoikeuksista). Sopimuspaperi sen sijaan jäi ilman allekirjoitustani.

Tagged: Tags

17 Thoughts to “Hesari haluaa kaikki oikeudet teksteihini, mutta ei tarjoa korvausta siitä

 1. Mulle on jäänyt vähän epäselväksi, mitä nämä lisäoikeudet meinaavat käytännössä, lukeeko näistä tarkemmin jossain?

  Sanomalla olisi ikuinen oikeus käyttää juttuja omissa medioissaanko, ilman lisäkorvauksia? Jäisikö tekijälle sitten enää oikeutta edes myydä muualle niitä juttuja, jotka ovat menneet Sanomalle?

  Itseäni tämä ei sinäänsä koske kun en juttuja mihinkään myy. Joskus tulevaisuudessa tosin voi koskeakin.

 2. Timo-Pekka, lainaan nyt sitä sopimuspaperin tekstiä

  “Palkkiota vastaan Lehti ja Kustantaja saavat Aineistoon ensijulkaisuoikeun ja yksinoikeudella kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet mukaan lukien mm. Aineiston muuntelu-, muuuttamis- ja edelleenluovutusoikeus.”

  “Vahvistan, että olen tutustunut näihin ehtoihin ja liitteenä oleviin TA:n ja SJL:n välisiin freelancer-tehtävien toimitus- ja myyntiehtoihin (20.5.2005). Ymmärrän, että tällä sopimuksella Lehdelle ja Kustantajalle luovuttamani oikeudet Aineistoon kattavat myös sellaiset tulevat Aineiston käyttömuodot ja -tekniikat sekä aineiston jakelukanavat ja tallennusalusta (kuten esimerkiksi lehdet, kirjat, erilliset tietokannat, digitaaliset tallenteet, on-line- ja mobiiliyhteydet ym. nykyiset ja tulevat käyttömuodot ja -tekniikat, jakelukanavat ja tallennusalusta), joita ei vielä sopimuksen allekirjoitushetkellä voida yksilöidä ja jotka syntyvät esimerkiksi kansainvälisen tai kansallisen tekijänoikeussopimuksen tai -lainsäädännön tai oikeuskäytännön muuttumisen tai teknologisen kehittymisen seurauksena.”

  “Avustajalla on oikeus käyttää Aineistoa omissa näyttelyissään ja kokoomateoksissa, jotka eivät suoranaisesti kilpaile Lehden kanssa.”

 3. Kiitos, tuo selvensi.

  Tästähän voisi ymmärtää nyt senkin, että tuo sopimus estäisi jopa omien, Sanomalle myytyjen juttujen julkaisemisen omassa blogissaan, jos se kilpailee lehden verkkosivun kanssa. Aika tiukkaa näyttää olevan.

 4. Joo, tähän asti en ole vaivautunut juuri omia juttujani julkaisemaan blogeissani (en ole kokenut tarpeelliseksi), mutta outoa olisi, jos sitten vaikka Kulutusjuhla tulkittaisiin kilpailijaksi HInta ja laatu -sivuihin nähden, enkä sitten voisi esim. omaa, Hesarissa julkaistua kolumniani pistää nettiin.

  Tuolla toisaalla eli Facebookissa juteltiin siitäkin, että tämmöinen meininki hämärtää myös haastateltujen mahdollisuutta tietää, missä heidän sanomisiaan käyttää. Itseltäni tästä on omakohtaista kokemusta sen pohjalta, että Keskisuomalaiseen minusta tehty juttu julkaistiin myös Karjalaisessa ja tuonkin blogitekstin kommenttiosastolla myös tätä palkkiosysteemiä pohdittiin.

 5. Minäkin sain kyseisen paperin. Jäin miettimään sitä, että mitä “Kustantajalla” oikein tarkoitetaan – sopimuksessa sen sanotan tarkoittavan Sanomat News:ia, mutta myöhemmin tarkennetaan, että sillä tarkoitetaan “kaikkia samaan konserniin kuuluvia”. Eli: voidaanko minun Helsingin Sanomissa julkaistua tekstiäni käyttää esimerkiksi jossain WSOY:n oppikirjassa? Onko “konserni” siis Sanoma News vai koko Sanoma oy?

  Helppoahan tuo paperi olisi jättää kirjoittamatta – jos Hesarin kautta ei tulisi merkittävä osa elantoa.

 6. TR, äkkiseltään en osaa ottaa kantaa tuohon Kustantajaan. Ja joo, tietysti allekirjoittamisen kannalta on merkitystä sillä, kuinka suuri osa tuloista on Sanoma News -riippuvaisia. Itselleni se ei ole niin merkittää tulonlähde tällä hetkellä, joten sikäli nimen laittamatta jättäminen on helpompaa.

  Toivottavasti Journalistiliitto lähtisi kehittämään näitä palkkiosysteemejä niin, että ne kelpaisivat kaikille osapuolille.

  (Ja kun nyt kommentoit, niin on vielä pakko kehua kirjaasi, joka teki viime syksynä vaikutuksen ja silloin siitä tuonne hömppäblogin puolelle kirjoitinkin. Hieno teos!)

 7. Kiitos linkeistä!

  Olen täällä ennen kaikkea järkyttyneen freelance-kirjoittajan ominaisuudessa… kirjojen kustannussopimukset ovat muuten aivan toista maata kuin tämä HS:n tekele. Niissä kaikki oikeudet esimerkiksi palautuvat kirjoittajalle tietyn ajan jälkeen – Sanomat aikoo pitää oikeuksia iankaiken.

 8. Olen pahoillani alla olevasta pitkästä tekstistä, mutta se sisältää vastauksia useimpiin tässä kysyttyihin kysymyksiin ja toivottavasti liittää asian hiukan laajempaan kontekstiin. Asiakirja on Suomen arvostelijain liiton jäsenille tekemäni.

  t.
  heikki jokinen

  Varoitus Sanoma Newsin uusista avustajasopimuksista
  Suomen arvostelijain liitto ry/Heikki Jokinen
  26.4.2009
  Sanoma News on alkanut lähettää freelancereille uusia avustajasopimuksia vaatien poikkeuksellisen laajoja oikeuksia poikkeuksellisen huonoilla ehdoilla ilman mitään lisäkorvausta. Sanoma Newsiin kuuluu Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat, Metro sekä useita alueellisia, paikallisia ja ilmaisjakelulehtiä.
  Yhtiön vaateet ovat tylyjä:
  · Yksinoikeus kaikkiin nykyisiin ja tuleviin taloudellisiin oikeuksiin siirtyy Sanoma Newsille, myös ne “joita ei vielä sopimuksen allekirjoitushetkellä voida yksilöidä”.
  · Ei mitään muuta sallittua tekijän omaa käyttöä kuin oikeus omiin näyttelyihin ja kokoomateoksiin, jotka eivät “suoranaisesti” kilpaile Sanoma Newsin kanssa.
  · Kaikkien taloudellisten oikeuksien siirto koskee myös kirjoitukseen liittyviä valo- ja piirroskuvia. Sopimusta on vaadittu myös kuvittajilta.
  · Maksu suoritetaan 21 päivää julkaisupäivästä, ei kaupanteosta. Siis: jos työtä ei julkaista, ei maksua suoriteta, mutta tekijä ei saa tarjota aineistoa muualle.
  · Oikeudet ovat korvauksetta koko Sanoma-konsernin käytössä. Se toimii 20 maassa, julkaisee yli 300 lehteä ja siihen kuuluu myös tv-kanava, kaapelitelevisiokanavia, kirjankustantamoja, kuvatoimisto, radiokanavia sekä online- ja pelipalveluita.
  · Sanoma News ottaa edelleenluovutusoikeudet eli kaikki myynti- ja syndikointioikeudet myös oman konsernin ulkopuolelle ilman mitään korvausta tai rojaltia tekijälle.
  · Sanoma News ottaa aineiston vapaan muuntelu- ja muuttamisoikeuden. Muuntelu merkitsee työn muuttamista toiseen ilmaisumuotoon (esimerkiksi sarjakuva animaatioksi ja kännykkäkuviksi) ja muuttamisoikeus sisällön muuttamista.
  · “Mahdollisista oikeuksia ym.” koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista vastaa tekijä, joka ei tosin voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään.
  Sanoma Newsistä on ilmoitettu, että se haluaa kaikki oikeudet toukokuun alusta eli he aikovat pitää kiirettä. Lähetekirjeessä annetaan virheellisesti ymmärtää, että kuukausipalkkaisilta toimittajilta on yhtiössä jo hankittu vastaavat oikeudet. Tämä koskee kuitenkin esimerkiksi Helsingin Sanomissa vain viime vuosina palkattuja uusia toimittajia, joita ei ole töihin otettu ilman oikeuksien laajaa luovuttamista.
  Edelleen lähetekirje esittää harhaanjohtavasti, että Sanoma Newsin sopimusehdotukset vastaavat “alalla vallitsevaa tapaa”. Se ei ole totta. Vallitseva ja alan kauppatapasopimuksiin kirjattu tapa on, että luovutettujen oikeuksien laajuus vaikuttaa palkkioon. Jopa Sanoman omassa konsernissa sen eri osat noudattavat erilaista oikeuksien hankintapolitiikkaa niin kotimaisessa Sanoma Magazines Finlandissa kuin konsernin hollantilaisessakin yhtiössä.
  Asiaan liittyy muitakin kuin taloudellisia puolia. Uhka sananvapaudelle on todellinen, mikäli Sanoma Newsin kaltainen Suomen oloissa suuri mediayritys omistaa ikuisella yksinoikeudella yhä merkittävämmän osan Suomessa julkaistusta journalismista, taidekritiikistä ja piirros- sekä valokuvasta. Näillä sopimuksilla vain yksi mediajätti – ei tekijä eikä kukaan muu – päättää miten, missä ja millä ehdoilla tätä työtä käytetään ja kuka sitä ei saa käyttää. Sanoma News ei tarvitse liiketoiminnassaan kaiken journalistisen työn yksinoikeutta, vaateen takana ovat mediapoliittiset syyt.
  Yksinoikeusvaade mitätöisi myös freelancereiden Kopiostolle antamat valvontavaltakirjat ja siirtäisi nämä oikeudet työnantajalle. Tämä vaarantaisi Kopiosto-korvauksista tekijöille jaetut apurahat ja palkinnot.
  Suomen Journalistiliitto on käynnistänyt moninaisia toimia sopimusten kohtuullistamiseksi. Se kerää kaikilta Sanoma Newsille työskenteleviltä freelancereilta henkilökohtaisia valtakirjoja edustaa tekijää neuvotteluissa Sanoma Newsin kanssa. Valtakirjoja on tullut jo paljon, mutta kuta kattavammin niitä annetaan, sitä paremmat neuvottelumahdollisuudet freelancereilla on.
  Tämän valtakirjan voi täyttää verkossa. Siihen on linkki tässä uutisessa:
  http://www.freet.fi/uutiset/artikkeli/753/
  Verkossa voi osallistua myös oikeuksien ryöstöä vastustavaan nettiadressiin:
  http://www.adressit.com/freentekijanoikeus
  Uusimmat uutiset aiheesta päivitetään Suomen freelancer-journalistien verkkosivuille:
  http://www.freet.fi/
  SARV ja monet muut tekijöitä edustavat järjestöt suosittelevat pidättäytymistä sopimuksen allekirjoittamisesta. Sen sijaan ne suosittavat valtakirjan antamista neuvotteluja varten hiljaisen vaikenemisen sijasta.
  Tekijäjärjestöt tukevat Journalistiliiton toimia oikeudenmukaisten sopimusten laatimiseksi ja tiedottavat jäsenilleen neuvotteluprosessin sekä muiden toimenpiteiden etenemisestä. Sanoma Newsin kanssa käytävän neuvottelun tuloksen selvittyä jokaisella valtakirjan antaneella on yhä mahdollisuus harkita millaisen sopimuksen allekirjoittaa tai ei allekirjoita.

 9. Minusta on huolestuttavaa että uuden sopimuksen mukaan tekijä vastaa kaikista kirjoittamaansa juttua koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista. Vaikka tekijä ei voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään. Eikö ennen vanhaan päätoimittaja vastannut lehden sisällöstä?

  Olisi sulaa hulluutta allekirjoittaa noin vaarallinen sopimus.

 10. Heikki ja Anna, kiitos vaan täydennyksistä!

  Maria, katsotaan nyt, miten tässä käy. Tärkeää olisi tietysti se, että näistä keskustellaan ja sitten myös sovitaan järjellisellä tavalla. Maailma muuttuu, mutta joku tolkku tietysti olisi hyvä säilyttää.

 11. Ehkä täällä kirjoittajapuolella voitaisiin tehdä yhtä asiallinen vastatarjous, kun Sanoma yrittänee tässä vaatia mahdottomia ja jättää kirjoittajapuolen suuhun maun torjuntavoitosta, vaikka soppareita heikennettäisiinkin.

  Ehdotan seuraavaa:

  Kun kustantaja on julkaissut free lancerilta tilaamansa tekstin, kirjoittaja saa milloin tahansa vaatia, että julkaistu teksti poistetaan jo painetuista ja jakeluun menneistä lehdistä, ja vaatia milloin tahansa lisää haluamansa summan rahaa samasta tekstistä, jos siltä sattuu tuntumaan ja rahat ovat vähissä. Kirjoittaja saa myös käydä kakalla kustantajan vessassa ja syödä kustantajan palveluksessa olevien ihmisten jääkaapista mitä haluaa. Kirjoittajalla on myös oikeus vaatia kustantajaa kyyditsemään itsensä baariin tai muualle viiden minuutin varoitusajalla ja lähettää kustantajalle ravintolalaskunsa kymmenen vuoden ajan tekstin julkaisemisesta laskettuna ja myös myöhemmin, jos siltä alkaa tuntua.

Comments are closed.