Twitteriä ja verkostohaastattelua

Terveiset vaan täältä flunssan keskeltä. Sairauden vuoksi en ole nyt jaksanut itse aktiivisesti osallista netin keskusteluihin, mutta sängyssä voi toki maata läppärin kanssa ja lukea muiden kirjoituksia (selkä on tosin jo nyt aivan jumissa).

Aallon Tuija käynnisti Qaikussa mielenkiintoisen pohdinnan journalismin työskentelytavoista: kuvaisiko termi verkostohaastattelu tapaa, jossa toimittaja etsii juttuunsa tietoa, näkökulmia ja kommentteja netissä? Tuija kokosi keskustelua omaan blogiinsa.

Itse olen tällä tekniikalla kysellyt juttua varten ainakin ihmisten kokemuksia kierrätyksestä. Mutta suoranaisesti en ole tekniikkaa paljon hyödyntänyt työmielessä: tosin toisinaan esimerkiksi blogin kommenttiosastolla käyty keskustelu on saattanut herättää juttuidean tms, eli silloin olen ikään kuin jälkikäteen hyödyntänyt verkostoni tuottamaa informaatiota.

“Twitter on aivan erilainen kuin mikään muu some-palvelu”

Olen myös viime aikoina aktivoinut Twitter-käyttöä mm. lisäämällä Kulutusjuhlan Twitteriin. Halo Efektin Twitter-ohjeet tuntuivat siksi oikein näppärän nasevilta. Minulla on varmasti vielä Twitter-toiminnassani ja -etiketissä opeteltavaa.

Twitterissä minua häiritsee edelleen joidenkin harjoittama itsensä ja tekemistensä hehkuttelumeininki (spämmääjien ohella toki). Mutta toisaalta: eihän sitä ole mikään pakko seurata niitä, joiden päivitykset tuntuvat ylenpalttiselta itsemarkkinoinnilta. Ja Twitterin avulla voi kuitenkin tavoittaa myös kiinnostavaa tietoa ja keskusteluja, kunhan vain löytää oikeaa seurattavaa.

Twitter on Suomessa edelleen kuitenkin varsin harvojen aktiivikäytössä. Olin pari viikkoa sitten puhumassa TaiKissa erityisesti Porkkanamafiasta, mutta myös muuten sosiaalisen median (“some”) käytöstä, ja sielläkin eräs opiskelija kysyi, että anteeksi vaan, mutta mikä ihme on Twitter. Ei siis pitäisi olettaa, että Twitter olisi edes jollain tasolla tuttu heille, jotka eivät “näissä piireissä” pörrää.

Tagged: Tags

3 Thoughts to “Twitteriä ja verkostohaastattelua

  1. Twitter on kyllä jännä asia. En ole vielä oikein päässyt sisälle, vaikka minulla siellä profiili onkin. Lähinnä sen takia, etten tiedä mitä lisäarvoa se minulle tuo. “Mikrobloggaamisen” voin hoitaa Facebookissa, nykyinen etusivu vääntyy siihen varsin hyvin, ja kun lukijoina on vain valittuja kavereita, ei tarvise ihan niin paljoa sensuroida sanomisiaan.

    Sanovat, että Twitterin avulla pysyy nopeammin mukana maailman menossa, monet (isotkin) uutiset päivittyvät sinne lähes reaaliajassa. Silläkään ei ole minulle juurikaan merkitystä. En tunne tarvetta seurata maailmaa reaaliajassa, Hesarin sivut ovat ihan tarpeeksi nopeasti reagoivia.

  2. Kiitos Mari maininnasta. Ehkä ohjeeni toimiikin parhaiten ihmisille, joilla on jo runsaasti kokemusta sossumediasta 🙂

    Stazzylle, twitter on tosiaan jännä… 😀 Minäkin olen mukana kaikissa muissakin relevanteissa mikroblogipalveluissa, mutta twitter on kyllä lajissaan aivan yliveto. Välillä todella rasittava, mutta jos keskittymiskyky ja vireystaso on oikea – todellinen runsaudensarvi.

  3. Stazzy, jos et ole vielä Twitterin käyttöä kokeillut esim. Twitterfeedin kautta, niin suosittelen: pelkkä Twitter-näkymä ei oikein avaa koko touhua. Ja muutenkin Twitterin maailmaan pääseminen ja sen logiikan ymmärtäminen vie aikaa. Seurattavia kontakteja kannattaa ruksia rohkeasti, jotta sitä massaakin syntyy 🙂

    Halo, sun tehokkuutesi ja innokkuutesi on niin ihailtavaa 🙂

Comments are closed.