“Wikipedia on täynnä virheitä ja kuka sitä nyt ilmaiseksi sinne kirjoittaisi”

Tänään käymäni keskustelu (T=toinen, M=minä):

T: “Oon sieltä Wikipediasta löytänyt melkoisen monta virhettä.”

M: “No tuohon sanoisin, että niitä artikkeleiden muokkaukseen voit sinäkin osallistua.”

T: “Miksi tekisin ilmaista työtä? Teen viestintää ansaitakseni, en tuottaakseni ilmaiseksi sisältöä Wikipediaan.”

M: “Ainakin siksi, että sinäkin käytät sitä Wikipediaa ja netin muitakin ilmaissivustoja, eli vastavuoroisuuden vuoksi.”

Keskustelua ei tässä tilanteessa voitu jatkaa pidemmälle. Mutta edelleen on siis vaikeaa saada ihmisiä ymmärtämään, että meillä monilla on nettisisältöjen tuottamisessa muitakin motivaatioita kuin suora rahanansainta tai pelkkä egon esiintuominen.

Vaikka toki se netti voi auttaa ansaitsemaankin ja sen oman osaamisensa voi tuoda täällä esiin. Sitäkin olen nyt opiskelemassa Tampereella Videota verkkoon -kurssilla Journalistiliiton stipendillä.

Tavoitteeni on näiden kolmen koulutuspäivän aikana saada vähän “ammattilaisnäkemystä” nettivideoiden tekemiseen ja hyödyntämiseen. Nykytaitoni eivät ole kovin kummoiset, vaikka omiin höpinöihin ovatkin vielä riittäneet. Siitä esimerkki taas vaihteeksi alla.

Tagged: Tags

7 Thoughts to ““Wikipedia on täynnä virheitä ja kuka sitä nyt ilmaiseksi sinne kirjoittaisi”

 1. Lienen poikkeava tai muuten erityinen, mutta minua heilumiset ja oudot kuvakulmat eivät häiritse. Tykkään katsella aidoiksi mieltämiäni rosovideoita. Enemmän minua häiritsevät kömpelösti editoidut pätkät. Tarinamaista puhetta jaksan kuunnella mooonta minuuttia. Olen niin hidastempoinen (kuuntelijana), etten syty kovin lyhyistä puheenvuoroista. Eli vissiin kuuntelen ja katselen ihan väärin!

  Mutjoo, edelliset huomiot kyllä liittyvät tavisvideoihin. “Oikealta journalistiselta puheelta” varmaan odottaisin tiiveyttä, selkeyttä ja vakaata kuvaa!

 2. SÄ, sinä olet katsos tulevaisuuden katsoja ja kuuntelija, joka osaa nauttia rosoisuudesta 🙂
  Välillä mietin, pistävätkö journalistista tuotosta tekevät itselleen riman turhan korkealle. Kun se sisältöhän on merkittävin, ja omista mokailuistaankin oppii. Eli tuskin minäkään olisin kehdannut julkaista nettiin yhtään videota, jos olisin ryhtynyt miettimään, että niiden pitää “laadullisesti” olla jotenkin hyviä.

 3. Voivoi tota ikuista “ihmiset tekee nettivideoita väärin” nillitystä, mille oot ilmeisesti altistunu. Miksi kauniiksi laitettu, meikattu, hyvin valaistu, liikkuvien kameroiden keskellä maneerisesti heiluva, asioista mitään ymmärtämätön, ulkoa opeteltua tekstiä latova ihminen, on automaattisesti paljon parempi? Televisiomaisuuden ylläpitäminen on monesti siitä paasaaville oman aseman pönkittämistä. Nojoo. Näkökulmana olis parempi lähteä siitä, mitä vahvuuksia kevyesti varustautuneella pikkutoimittajalla voi olla, eikä hänen heikkouksistaan. Esim. riippumattomuus studiotyöskentelyn aikataulupaineesta.

 4. Petri, jottei nyt jää väärää mielikuvaa, niin tänäänkin painotettiin sitä, että hyvin vähäisillä systeemeillä voi tehdä toimivaa videota. Eikä siis kouluttajien puolelta ollut havaittavissa mitään ylemmyydentunnetta nettivideoita kohtaan. Asiaa pohtinut kommentoijakin sanoi itse, että hänen kyvyttömyytensä sietää heikosti YouTube-videoita on nimenomaan hänen heikkoutensa eli kun taustalla on se tietty ammatillinen asenne kuvaan, niin sitten iskee halu tehdä paremmin kuin mitä nettiin on tehty.

  Mutta jep, olet varmasti oikeassa siinä, että oman aseman pönkittämisestähän näissäkin on usein kyse. Ihan sama juttu tietysti muussakin netin sisällöntuotannossa.

 5. Vastavuoroisuus, kyllä! Koska joku toinen on nähnyt todella paljon vaivaa, ei liene liikaa pyydetty, että joku virheen huomaava voisi myös osallistua muokkaamiseen.

Comments are closed.