Blogi, joka kokoaa muiden blogien kirjoituksia – onko niitä?

Olin viime viikolla energia-alan järjestämässä viestintäseminaarissa puhumassa ennenkaikkea Porkkanamafiasta ja sosiaalisesta mediasta, koska olen siinä mukana hääräillyt.

Tosin en tietysti malttanut pitäytyä vain tässä, koska kuulin kummasteluja mm. siitä, ketä mahtavat olla ne, jotka vaikkapa kommentoivat blogeja keskellä yötä. Tunnustin itse kuuluvani tähän joukkoon.

Seminaarissa oli mukana myös mm. Ville Lehtovirta (Aleksin Kaiku-firmasta) Ydinreaktioita-blogin tiimoilta. Kyseisen blogin tavoite on saada sekä ydinvoiman puolustajat että vastustajat keskustelemaan samaan paikkaan. Toistaiseksi Ydinreaktioita on tavoittanut erityisesti puolustajat: vastustajat toimivat aktiivisesti omilla tahoillaan netissä.

Eikä tämä minua sinällään ihmetytä. Kun Ydinreaktioita nopeasti vilkaisee, niin tulee tunne, että tässä nyt energia-ala puffaa ja ydinvoimaa vastustavat kirjoitukset tuntuvat lähinnä näennäiseltä kuorrutukselta tyyliin “keskustelemme kyllä avoimesti aiheesta”.

Jäin miettimään, miksi vieläkään ei näe kovin paljon niitä blogeja, jotka kokoaisivat keskustelua muista blogeista, kuten Kulutusjuhlassa teemme. Esimeriksi ydinvoimasta ja Suomen energiapolitiikasta kirjoitetaan runsaasti blogeista, joten luulisi, että olisi helppo ottaa lainauksia näistä. Silloin ei tarvitisisi itse edes suoraan tuottaa sisältöjä, mutta saisi niitä eri näkemyksiä samalle sivustolle. Tällöin myös blogi luontevasti linkittyisi muihin blogeihin.

Tietysti toisten blogien lukemisessa on oma vaivansa. Mutta ei se nyt mahdotonta ole, ja ainakin Kulutusjuhlan osalta se on ollut todella tärkeä tapa koota blogien kuluttajakeskustelua.

Samaa tekniikkaa voisi käyttää monen muunkin blogiporukan kokoamisessa. Onko esimerkiksi olemassa blogia, joka keräisi yhteen suomalaisten poliitikkojen blogitekstejä? Tai koirablogien seuraajaa? Entäs ihmissuhteiden kartoittaja? Tai kunnonkohottajien etenemistä kartoittava? Mainostoimistojen blogien viikkokatsaus?

Olisin kiitollinen, jos joku tietää tällaisia blogeja ja voisi niistä vinkata.

Tagged: Tags

15 Thoughts to “Blogi, joka kokoaa muiden blogien kirjoituksia – onko niitä?

 1. Suomessa, harrastus ja netti/tietotekniikka -alan blogeja lukuunottamatta, ei ylipäätään tunnuta harrastavan linkittämistä toisiin blogeihin. Jos seuraa yhteiskunnallisia tai ympäristöasioita niin saa luvan tyytyä monologiblogeihin. Poliitikot eivät vahingossakaan linkkaa toisen poliitikon blogiin, vaikka lukijasta olisi todella mielenkiintoista seurata oikeaa keskustelua päättäjiemme välillä.

  Jos joku ottaa tehtäväkseen koota ympäristökysymyksiä kommentoivia blogeja ja napsia sieltä asiantuntemuksella parhaita paloja lupaan ehdottomasti linkittää tällaiseen blogiin!

 2. Hmm. Jos olisin hyvinkin innostunut jostakin asiasta X (ja jos mulla olisi enemmän aikaa blogmaailman seuraamiseen), voisin hyvinkin ylläpitää “lainausblogia”. Keskustelu ja sen herätteleminen kiehtovinta blogimaailmassa, ja esim Kulutusjuhla säästää monta hetkeä tuomalla suoraan silmien eteen mielenkiintoisia mielipiteitä. Kun muutenkin on kymmeniä blogeja RSS-lukijassa, moni mielenkiintoinen asia menee helposti ohi.

  Jätänpä ajatuksen hautoutumaan takaraivoon. Jos ei ensi vuonna, niin ehkä seuraavana.

 3. Ainiin, ja jatkan vielä. Yksi este viitsimisen lisäksi kyseisestenlaisten blogien synnylle lienee niinkin hassu kuin ihmisten vaillinnaiset tiedot tekijänoikeuksista. Niin oudolta kuin kuulostaakin, hyvin moni tallaaja ei uskalla lainata ja linkittää, kun pelätään että joku hyökkää kimppuun varastamisesta.

 4. Virpi, hmm, mitenkähän tätä linkittämistä voisi edistää? Ja ymmärrän kyllä sen, että aina ei ole kovin luontevaa linkitellä, mutta monologeista saa kyllä kuvan, että kirjoitetaan piittaamatta muusta blogosfääristä. Eikä kaikilla kai ole aikaa seurata muita blogeja. Itsekin usein harmittelen, että eipä tässäkään blogissa tule niin hyvin linkitettyä kuin voisi.

  Stazzy, tekijänoikeus voi olla yksi syy. Tai arkuus: linkittäminen muihin voi johtaa keskusteluun 🙂

  Kulutusjuhlasta olen poistanut vuosien varrella pari viittausta, kun blogin pitäjä on pyytänyt (ei ole halunnut kirjoitukselleen laajempaa julkisuutta tms.)

  Kokoava blogi toimisi mielestäni myös esim. monille järjestöillekin. Miksei myös yrityksille, kuten nyt vaikka nuo mainitsemani mainosalan blogit. Siitä tulisi fiilis, että yhteisö/yritys seuraa käytävää keskustelua ja on valmis siihen panostamaan. Ja sopivasti siis tietysti voisi kirjoitella itsekin.

 5. Idea koota muiden kommentteja on hyvä. Ydinreaktioita.fi luotiin kuitenkin sen takia, että haluamaamme näkökulmaa ei löytynyt muualta verkkokeskusteluista. Energiantuotannosta puhutaan paljon julkisuudessa ja siitä tehdään helposti yksinkertaistuksia, jotka alan toimijoiden näkökulmasta on mahdottomia tai (muustakin syystä kuin pelkästään ilkeyden tai ymmärtämättömyyden takia).

  Ydinreaktioita.fi:n keskusteluissa on myös kiitettävästi erilaisten vastustajien näkökulmia, vieraskirjoittajiksi heitä on ollut vaikeampi saada. Suomenkielisillä keskustelufoorumeilla on varmaan ylipäätään ongelmana myös kieltä taitavien vähyys.

  terveisin,
  Anna-Maria
  päätoimittaja
  Ydinreaktioita.fi

 6. Anna-Maria, jep, ymmärrän toki sen, että yhdestä aiheesta ei välttämättä ole varsinaisia asiablogeja kovin paljon ja kuulin tietysti Ydinreaktioiden taustan. Enkä tässä nyt sinällään tarkoittanut sanoa, että tämä olisi oikea tapa kyseiseen aiheeseen, vaan lähinnä pohdiskelin yleisemmällä tasolla, miksi tätä jo valmista blogikirjoittelua ei hyödynnetä enemmän.

  Tosin ei Kulutusjuhlassakaan seurata vain kulutusblogeja, vaan ihan “taviskirjoittelua” eli otetaan poimintoja niistä teksteistä, jotka käsittelevät kulutusta.

  Ydinvoimasta tai energiasta ei tietysti lähellekään samalla laajuudella kirjoiteta, mutta luulisin, että elävyyttä saisi silläkin, että välillä kaivelisi näitä taviskirjoituksia esiin. Eli kun teillä on työvälineet kartoittaa keskustelua (minulla sellaisia ei ole, vaan blogilainaukset Kulutusjuhlaan tulevat oman blogilukuaktiivisuuden perusteella tai muiden vinkkaamina), niin kuvittelisin, että joskus Ydinreaktioihin voisi nostaa tätä nettikeskustelua. Myös sieltä foorumeilta ja muista netin palstoilta.

 7. Mari: kansanedustajien blogikirjoitukset kokoaa http://blogit.edustajamme.fi/

  (Teknisistä syistä ainoastaan ne blogit jotka tarjoavat RSS-syötteen ovat mukana.)

  Tosin tuo ei ole varsinainen blogi, vaan palvelu, joka automaattisesti kerää ja kokoaa kaikkien kansanedustajien kirjoitukset yhteen paikkaan ja yhdeksi syötteeksi. Mutta on se silti jotain.

 8. Meillä oli yhteisessä kulttuuriblogissamme Nonossa (http://nono.vuodatus.net) aiemmin vähän ajatuksena, että blogi toimisi myös väylänä muualle ja esittelisi kulttuurista kirjoittavia bloggaajia. Kokoaminen ei kuitenkaan perustunut niinkään linkkailuun kuin uudelleenjulkaisuun. Siis pyysimme alkuun paljon tekstejä vierailevilta kirjoittajilta – osa kirjoitti tällöin uutta, mutta käytimme myös usein jotain jo muualla julkaistua kirjoittajan luvalla. Nythän blogimme on jo ollut aika pitkään hiljainen, mutta vuosilta alkuvuosilta löytää tästä hyviä esimerkkejä.

 9. Tarmo, kiitos tiedosta! Onhan tuo todellakin jotain, vaikka kieltämättä kaipaisin sitä “toimituksellisempaa” otetta eli nostoja ja analyyseja keskustelusta. Se vaan vaatii niin paljon enemmän työtä kuin pelkat syöttteet… Mutta ehkä kukin puolue voisi edes omien edustajiensa kirjoituksista jotain koostetta tehdä?

  Valpuri, hyvä, kun muistutit tuostakin tavasta eli kierrätys toimii ja sitä voisi hyödyntää enemmän.

 10. Itse ottaisin ilolla vastaan kokoavat blogit. Oma aika ei riitä kokoamiseen, vaikka omassa blogissani linkitän muiden blogiin aina kun kiinnostavaa löytyy. Blogit (ainakin vielä) toimivat omien mielipiteiden ilmaisussa, mutta tilanne muuttuu varmasti tulevaisuudessa, kun blogeja on niin paljon, että hyviäkään blogeja on enää vaikea löytää.

  Omaan blogiinikin valtaosa näyttää tilastojen mukaan tulevan googlesta.

  Tässä olisi ainakin yksi tasa-arvokeskustelua kokoava blogi: http://ihmissuhteet.blogspot.com/

 11. Pientä onnistumistakin tuossa Ydinreaktioita-blogissa on sentään havaittavissa, ainakin tämä kirjoitus on selkeästi ydinvoiman vastainen, kirjoittajana Greenpeacen edustaja: http://www.ydinreaktioita.fi/vieraskirjoitus/ydinvoiman-viherpesua-a-la-euroopan-komissio

  Kommenteissa on paikoin varsin hyvää keskustelua puolesta ja vastaan. Vähän tosin tuntuu siltä, että molemmat osapuolet ohittavat toistensa argumentit. Silti tuntuisi hienolta, jos ydinvoiman vastustajatkin aktivoituisivat tuon kaltaisella foorumilla kirjoittajiksi asti, jotenkin luulisi että se olisi juuri oikea paikka esittää tiukat argumentit siitä, miksi ydinvoiman puolustajat ovat väärässä. Miksi puhua vain niille jotka ovat jo samaa mieltä.

 12. Juho, siis tuolla tilaisuudessa blogin tekijäpuolelta olivat itse sitä mieltä, että tahtoisivat enemmän sitä toistakin näkökulmaa. Kyse ei siis ollut vain minun mielipiteestäni 🙂
  Olisihan se ihan kiinnostavaa kuulla, miksi ydinvoiman vastustajat eivät miellä sivua hyväksi keskustelupaikaksi. Tuntuuko se jo liian voimakkaasti värittyneeltä?

 13. http://www.avoinvirta.fi/ kokoaa avoimeen oppimiseen sekä sosiaalisen median oppimiskäyttöön liittyviä blogikirjoituksia. Uusia blogeja (tai muita syötettä tuottavia sivuja) voi ilmoittaa mukaan palautesivun lomakkeella.

Comments are closed.