Free löytyy netistä ja tekee yhä useammin töitä laajalla toimenkuvalla

Viime keväänä sai päivänvalon uusi Freeluettelo. Kyseessä on siis netissä oleva, Suomen Freelance-journalistit ry:n luoma sivusto, jonne yhdistyksen jäsenet voivat lisätä omat tietonsa ja toimeksiantajat voivat hakea sopivia tyyppejä kirjoittamaan, kuvaamaan, tekemään grafiikoita, ohjaamaan jne.

Mainostan tätä siksi, että olen itse tänä vuonna freeyhdistyksen hallituksessa ja mielestäni tämä on aidosti hieno edistysaskel. Jos free ei ole tehnyt omia nettisivujaan, niin luetteloon omat tiedot kirjaamalla sekin homma hoituu.

Kaikki freet eivät ole vielä omia tietojaan tuonne lisänneet, mutta toivottavasti mahdollisimman moni aktivoituu pian. Heti ensimmäiseksi ei tarvitse täyttää kaikkea mahdollista, vaan esimerkiksi referenssejään voi päivittää myöhemminkin.

Toimeksiantajien kannalta on tietysti sitä parempi, mitä kattavammasta joukosta voi tekijöitä valita.

Lisäksi ainakin itse pidän tärkeänä sitä, että freet näkyvät verkossa. Kai se osaltaan on myös sitä paljon huudeltua yhteisöllisyyttä luova tekijä.

Freejournalistien määrä kasvaa ja toimenkuvat laajenevat

Freeyhdistyksessä ja journalistien keskuudessa ylipäätään yksi paljon puhuttava aihe on freetoimijoiden koko ajan kasvava määrä: vakituiset työpaikat alalla vähenevät, joten moni siirtyy työllistämään itsensä. Tämä tietysti muuttaa osaltaan alaa johonkin suuntaan, mutta miten ja mihin, se taitaa jäädä nähtäväksi.

Toinen puhetta herättävä aihe on se, että freen toimenkuva voi käsittää nykyisin paljon muutakin kuin selvää journalismia. Tämä on minulle omakohtaisesti tuttua. Esimerkiksi tänä vuonna olen juttujen laatimisen ohella mm. luennoinut, kirjoittanut raportteja, osallistunut yritysviestinnän tekemiseen tai naputellut vieraskynäblogiin tekstejä. Nyt tulevana torstaina toimin Elonmerkki-tapahtuman virallisena twiittaajana @Elonmerkki-tunnuksen takana. Ei tätä voi pitää perinteisenä journalistin työnä.

Toistaiseksi Journalistiliiton jäsenyyskriteereissä yhtenä tekijänä on se, että tekee tietyn euromäärän verran journalistista työtä. Mutta helppoa ei ole rajanveto siihen, mikä on journalistista, ja tulevaisuudessa rajat häilynevät yhä lisää, mikäli moniin minua viisaampiin henkilöihin on luottamista.

Henkisesti tietysti koen olevani toimittaja. Mutta olen myös paljon muuta.

– – –

Loppuun vielä mainospala eli jos tänne saapuu joku, joka harkitsee tilaavansa minulta työpanoksia ensi vuotta ajatellen: asun näillä näkymin tammi-kesäkuun Sveitsissä Baselissa. En siis voi käydä kasvokkain haastattelemassa kotimaassani ketään, pitää Suomessa puheenvuoroja tai toimia nettitapahtumaraportoijana. Sen sijaan otan vastaan ehdotuksia töistä, joita voi tehdä Keski-Euroopassa.

Tagged: Tags

6 Thoughts to “Free löytyy netistä ja tekee yhä useammin töitä laajalla toimenkuvalla

 1. “Henkisesti tietysti koen olevani toimittaja. Mutta olen myös paljon muuta.”

  Sama. Freeluetteloon en taida kelvata, kun olen toisen SJL:n jäsenjärjestön jäsen (HSY)?

 2. Suvi, joo, freeyhdistyksen jäsenillehän toi on, joten jos sulle ei yhdisyksen sähköpostit ja muut tule (niissä on olleet ohjeet kirjautumiseen), niin eipä se liittyminen tuonne luetteloon taida olla mahdollista :/

 3. Tuo tietty euromäärä journalistista työtä on ainakin omalla kohdallani ongelma, koska en ainakaan toistaiseksi täytä tuota kriteeriä. Kuitenkin mielelläni liittyisin jäseneksi, koska se saattaisi poikia taas lisää töitä. Tätä voisi kai kutsua jonkinlaiseksi noidankehäksi…

 4. Musta nettisivujen tekeminen on vähintä, mitä free voi tehdä. Nykyisinhän on paljon tarjolla itse helposti muokattavia sivupohjia, jotka eivät ole edes tolkuttoman kalliita vuositasolla. Ja niihin sivuihin kannattaa oikeasti laittaa aikaa ja ideaa, koska jopa ne saattavat ratkaista, saako keikkaa vai ei. Tämä varsinkin, jos ei ole vielä alan ostajille tuttu. Selailin free-toimittajien nettisivuja ja olisin toivonut enemmän poikkeuksia säännöstä.

  Itsekin aloittelen freen uraa ja tuntuu tällä hetkellä jo mahdottomalta ajatukselta, että eläisin pelkästään puhtaan journalistisella työllä. Musta on myös vahvuus se, että tekee esim. nettisivusisältöjä yms. Jutuillahan free haluaisi elää ja ns. tavallisesta työstä saa helposti uutta näkökulmaa, ellei peräti suoranaisia juttuja myytäväksi.

 5. Suvi, tuo euromäärä on todellakin ilmeisesti yksi keskusteltavista kohdista. Sille on tietysti omat selityksensä: jäseneksi haluavia olisi varmasti paljon, jos summa olisi vaikka muutamissa sadoissa euroissa. Journalistiliittoa kun ilmeisesti pidetään varsin houkuttelevana.

  Esa, monet ilmeisesti kokevat, että töitä riittää ilman omaa nettisivuakin, joten eivät koe tarpeelliseksi lisätä omaa nettinäkyvyyttään, ja jos niitä tuttuja ostajia riittää, niin työt tulevat tietysti helpommin. Aloittelevalla kirjoittajalle nettisivu on varmasti tosi tärkeä: itse olen hyötynyt kuluttajajuttujen teossa siitä, että olen omalla nettitoiminnallani (erityisesti Kulutusjuhla) voinut osoittaa, että sekä tietämykseni kuluttamisen kentästä että kirjallinen ilmaisukykyni ovat riittävällä tasolla.

Comments are closed.