“Logon tallentaminen on kiellettyä ilman kirjallista etukäteislupaa”

Satuin seikkailemaan Oriolan (korjaus: ei Orionin, kuten kirjoitin) ylläpitämillä nettisivuilla ja huomasin, että siellä on “Oikeudellinen tiedote“. Tiukkaa lakitekstiä, jossa todetaan mm. seuraavaa:

“Sivujen käyttö ja kopiointi muuhun kuin omaan käyttöön, siirtäminen, jakeleminen, tallentaminen tai muu hyödyntäminen on kiellettyä, ellei tähän ole Oriolan kirjallista etukäteislupaa.”

“Sivustolla esiintyvät nimet, kuviot, logot ja tavaramerkit ovat Oriolan tai sen yhteistyökumppanien omaisuutta. Niiden kopioiminen, siirtäminen, jakeleminen, tallentaminen tai muu hyödyntäminen on kiellettyä, ellei tähän ole Oriolan tai sen yhteistyökumppanin kirjallista etukäteislupaa.”

“Lähettämällä Oriolalle osoitettua tilaamatonta aineistoa (esimerkiksi palaute) sähköpostilla tai verkkosivujen kautta, käyttäjä samalla luovuttaa Oriolalle ja sivujen käyttäjille veloituksettoman käyttö- ja luovutusoikeuden lähettämäänsä aineistoon, jollei toisin ole sovittu. Kaikki käyttäjän tai muun ulkopuolisen sivustoille toimittama, ilmoittama tai lähettämä aineisto on siis julkista ja vapaasti kenen tahansa käytettävissä. Aineistoa saa käyttää, jäljentää, jakaa, muuttaa, kehittää tai muutoin hyödyntää.”

Onkohan kukaan miettinyt tätä oikeudellisen tiedotteen sisältöä nykynetin näkökulmasta? Että jos nyt tähän kopioisin Pansuolan logon, niin syyllistyn tekoon, jonka tiedote kieltää. Tosin ei minulla ollut kyllä kirjallista etukäteislupaa edes tekstikappaleiden kopiointiin, rikkoikohan sekin jo käyttösääntöjä, vaikka kiltisti linkkasin lähteeseen?

Tagged: Tags

8 Thoughts to ““Logon tallentaminen on kiellettyä ilman kirjallista etukäteislupaa”

 1. Uskoisin, että tuohon pätevät samat säännöt kuin muihinkin nettisivuihin eli esim. lainaaminen on sallittua. Oriolan asenne puolestaan on peräisin jostain menneiltä vuosikymmeniltä.

  “Meillä on netissä julkista myyntimateriaalia, jonka tarkoitus on promotoida tuotetta, mutta ette jumaliste edes katso sitä väärällä tavalla saatika lainaa missään. Tai muuten!”

 2. Saahan sitä tietysti yksipuolisesti keksiä ties millaisia ehtoja. Eri asia pätevätkö ne sitten oikeudessa, jos sinne asti päädytään.

 3. Mielestäni tuo Oriolan yksipuolinen sopimus on hyvä esimerkki menneiden vuosikymmenten asenteista. Tai toisaalta, olisiko vain kätevä strategia herättää kiinnostusta mm. eri blogeissa?

 4. Jukka, vissiin olisi vieläkin töitä tuolle valvontakeskukselle 🙂

  Heikki ja Maria, enpä jaksa minäkään uskoa, että oikeudessa kovin pitkälle pätisi. Lähdeviittein tehty lainaaminen on asiallista ja hyväksyttävää.

  Jani, vaikea uskoa, että tällä tavoiteltaisiin kiinnostuksen herättämistä: negatiivinen huomio tuskin on tällaisten firmojen ja tuotteiden tavoitteena. Eli kallistun kyllä sille kannalle, että tässä on vain kopioitu joku muinainen lakiosaston lausunto ja pistetty nettiin.

 5. Joo, todennäköisemmin. Tietenkään en tiedä Oriolan markkinointiosastosta, voihan olla että heidän mantransa on “Any publicity, is good publicity”… 😉

 6. Sinänsä tiukka lakitekninen tiedote on aika vakiokauraa kansainvälisten firmojen sivuilla. Ja kovin paljon lain voimaahan tuolla ei ole. Ensimmäinen ja toinen lainaus lähinnä muistuttavat lukijaa immateriaalilaeista: ei saa kopioida kuin yksityiskäyttöön, eikä saa käyttää logoja tms. tavaramerkkejä kilpailevaan kaupalliseen toimintaan. Lait ovat voimassa ilmankin, että ne erikseen sanotaan.

  Ja viimeinen lainaus vain toteaa, että lähettämällä sivuille mitä tahansa, saa Oriola tehdä sillä mitä tahansa. Esim. voi päätyä keskustelufoorumille tai UKK-sivulle näkyviin.

  Lakimiehet yleensä kirjoittavat aika tylysti, mutta itse en tuossa näe mitään sen ihmeempää. Eihän oikeasti kukaan lue sivustojen käyttöehtoja? Paitsi Elias Aarnio tietysti. 🙂 Mutta ei niitä ole muotoiltu tavallisen vierailijan luettavaksi…

 7. Tarmo, minä katson tätä ensisijaisesti viestintänäkökulmasta ja siitä tavallisen vierailijan ajattelusta. Tai siis niin, että jos nyt eksyy tuonne oikeudelliseen tiedotteeseen, niin ei se ole mitenkään asiakas- tai kuluttajaystävällistä luettavaa. Siksi toivoisin, että tällaiset tekstit osattaisiin muokata muuhun kuin lakimiesmäiseen tylytykseen.
  Eli siis jos asiat esitettäisiin samalla tavalla kuin sinä kirjoitat, niin tulisi paljon mukavampi olo 🙂
  Enkä vain ymmärrä sitäkään, miksi joku firma pitää esimerkiksi logostaan niin tiukasti kiinni, ettei sitä saisi kopioida esimerkiks blogiin. Mielestäni fiksu firma nykypäivänä ennemmin pistää tarjolle logoja ja tuotekuvia, joita saa käyttää (siis niissä lainmukaisissa rajoissa) vaikka netissä kuvituksena.

Comments are closed.