”Kyllä kyytiä tarjottaisiin!” ja muu epäasiallinen, seksistinen meininki

Kokemuksia viidentoista työelämävuoden varrelta:

Olin mukana eräässä seminaarissa, josta en ennestään oikeastaan tuntenut ihmisiä. Seminaarin vetäjä kysyi tilaisuuden päätteeksi:
”Voisikohan joku antaa Marille kyydin asemalle?”
Takarivistä kuului heitto: ”No kukapa ei tuolle kyytiä antaisi!”

Olin aikoinaan töissä paikassa, jossa oli kahvihuone. Kurottelin varpaillani kaapista jotain, kun työkaverini tarttui vyötäröstäni. ”Minä voin auttaa nostamalla”, hän letkautti.

Istuin töihin liittyvällä illallisella. Vieressäni oli minulle ennestään tuntematon huumorimies. Hän kommentoi naureskellen vastapäätä istuville: ”Huomaattehan, että käteni ovat pysyneet koko ajan pöydällä eivätkä ole vaellelleet tuolla jossain”. Hän siis viittasi siihen, ettei ole lääppinyt minua pöydän takana.

Kaverini oli, ainoana nuorena naisena, yön yli kestävässä työtilaisuudessa. ”Kukakohan pääsee sinne viereesi huoneeseesi” ja muut heitot olivat lennelleet.

Tässä muutama esimerkki siitä, millaista ”vitsailua” saattaa joutua kuulemaan periaatteessa ihan fiksuina pitämiltään ihmisiltä. Ei vain ole naurattanut yhtään. Kevyempiä, ulkonäköön liittyviä kommentteja voisin kertoa enemmänkin.

Vielä vähemmän naurattaa se, että osa suhtautuu tällaiseen väheksyvästi. On kuulemma huumorintajuton ja yliherkkä, kun moisesta ottaa nokkiinsa. Yllättävän moni nainenkin on tätä mieltä.

Käytöstavat tuntuvat olevan joiltakin hukassa, ja huumorin varjolla voidaan muka sanoa mitä tahansa. Sama koskee myös viestintää netissä. Saan ällötysreaktiota hauskoiksi tarkoitetuista kuvista ja letkautuksista, jotka mielestäni ovat lähinnä loukkaavia.

Yksi viime aikojen pahimmista oli kuva, jossa oli teksti:
”Lisää tämä statukseesi, jos olet muodokas, etkä ole mikään tuulen nussima vinkuheinä, pakkasen raiskaama pulkannaru tai lautatarhasta varastettu kakkosnelonen…” [sic]

Kun kommentoin kuvan jakajalle (mies), että kyseessä on asiaton, mauton ”vitsi”, niin ”vitsin” puolustajaksi ilmaantui joku minulle tuntematon nainen: kun kuulemma pulskia naisia huudellaan läskeiksi, niin laihoja saa solvata.

Samaan aikaan nämä ihmiset ovat varmasti sitä mieltä, että esimerkiksi koulukiusaaminen on niin väärin. Huoh.

Nuorempana en osannut puuttua tilanteisiin, joissa jotakuta toista häirittiin epäasiallisella tai seksistisellä kommentilla. Tai että olisin sanonut, että homofobisten vitsien kertominen työpaikan kahvipöydässä ei ole yhtään hauskaa.

Toivottavasti nykyisin osaan paremmin puuttua typerään käytökseen. Kuten Vesa Linja-aho taannoin blogasi:

”Seuraavan kerran kun joku kommentoi kahvilatytön persettä, kommentoi (jos se tuntuu turvalliselta) esimerkiksi ”aika oksettavaa että joutuu kuuntelemaan tuollaista työpaikallaan”. Jos joku muu tekee näin, asetu äänekkäästi komppaamaan puolustajaa. On tärkeää saada murrettua vaikutelma, että enemmistö hyväksyy sikailun.”

Tagged: Tags

19 Thoughts to “”Kyllä kyytiä tarjottaisiin!” ja muu epäasiallinen, seksistinen meininki

 1. Puhut monessa mielessä täyttä asiaa, asiattomat kommentit ovat seksuaalista häirintää, ja ne ovat tietenkin täysin out. Mutta vaikuttaa myös siltä että et ollenkaan ymmärrä sitä että tässä asiassa esiintyy naisten välillä suurta vaihtelua: Se mikä Sinulle on seksuaalista häirintää on jollekin toiselle vain huumoria. Koeta ymmärtää tämä asianlaita niin ehkä voit hieman rauhoittua. On tietenkin ihailtavaa ja hienoa että tuot esiin sitä että monet miesten kommentit ovat joillekin naisille liikaa. Mutta Jotenkin vaikuttaa myös siltä että et edes halua ottaa tajuntaasi sitä seikkaa että kaikki eivät ole yhtä loukkantumis herkkiä näissä asioissa eivätkä varsinkaan koe tätä asiaa niin suurena ongelmana kuin sinä. Puolituntia yleisön edessä, jolle oli tarkoitus pitää esitelmä…työaikana… ei ehkä kannata järjestää moista falsetti showta. Hullun mainettakaan ei kannata hankkia…

 2. Etkä sinä voi säätää tai rajoittaa ihmisten huumorintajua.

 3. Työelämässä ja vastaavissa tilanteissa mennään sen mukaan, jolla on alhaisin huumorintaju. Seksuaaliset vitsit ja heitot eivät kuulu normaaliin työarkeen.

  Eräs miespuolinen kaverini linjasi, että kunkin miehen kannattaa testata letkautuksensa vaikka niin, että miettii, voisiko saman heittää miehelle. Jos ei, niin kommentti tai vitsi ei ole taatusti sovelias naisellekaan. Että tarjoaako mieshuutelija miehelle ”kyytiä”? Haluaako mies vitsailla miehelle, että kuka pääsee huoneeseesi yöllä? Ai ei? No sitten ei kannata huudella sitä naisellekaan.

  Harvassa ovat ne naiset, joiden mielestä nuo esimerkkini olisivat vain harmitonta huumoria työelämässä. Vapaa-ajalla minäkin voin heittää ronskia läppää kavereiden kanssa, mutta se on aivan eri asia. Saunareissulla puhutaan eri tavalla kuin työseminaarissa.

 4. NO olet oikeassa siinä mitä kirjoitat työelämän ja vapaa ajan välisestä erosta. Mutta……Edelleen olen sitä mieltä että katsot tätä asiaa liian paljon Omasta näkökulmastasi..On HIenoa että uskallat tuoda esiin tätä tärkeää asiaa, mutta niinkuin jo kirjoitin ylhäällä, niin kaikki eivät todellakaan koe niin pahaksi vitsejä tai letkautuksia joilla jossain määrin on seksuaalinen vire..joillekin ne ovat vain vitsejä…..tätä et minun mielestäni ehkä ymmärrä…kaikki eivät pahoita välttämättä mieltään edes työelämässä! ”No ukot on ukkoja tietäähän noiden jutut!” sanovat monet aivan fiksutkin naiset.

  Eivätkä kaikki naiset jää märehtimään vuositolkulla jotakin vitsiä, oli se sitten huono, helvetin huono tai hyvä läppä..

  Ja minkä takia seksuaalispainoitteiset vitsit ovat välttämättä aina nyt niin alhaisia? Ne ovat sitä usein ja väärällä tavalla lauottuna aivan varmasti. Mutta eihän se nyt ole niin tämä case, että pelkästään miehet laukovat kaksimielisiä vitsejä tai pitävät niistä..Ja edelleen ymmärrän oikein hyvin pointtisi tässä asiassa, mutta kohtuus kaikessa. Feministisissä näkökulmissakin.

  Mutta jatka vaan työtäsi, on Arvokasta että joku ottaa näitä asioita esille.

 5. Flirttailukin voi mennä yli, Mutta flirttailu ei tule koskaan loppumaan. Toivokaamme että se saa kuitenkin yhä fiksumpia sävyjä ja tulee esiin sopivalla tavalla sopivissa tilanteissa, eikä räävittömyyksinä. Mutta yli se voi mennä, maailma siihen tuskin kuitenkaan kaatuu.

  Mutta varovainen läpän heitossa pitääa olla, ehdottomasti, periaatteen pitää olla se, että koskaan ei lauo liian ehdottelevia tai härskejä läppiä. Tai kerro vitsejä joissa on seksuaalinen tai flirttailuun taipuvainen pohja.

  Pojat ovat poikia. Tämä feministien inhoama ja halveksima lause. Osittain syystä osittain syyttä. Sillä miehenä voin sanoa että vahinkoja sattuu joskus, erittäin harvoin mutta joskus. Mutta sitten voi pyytää anteeksi, jos on miestä. Se vaan, että voi olla erittäin vaikeaakin mennä sanomaan naiselle että anteeksi, jos loukkasin..nimenomaan jos heittää seksuaalis väritteistä läppää, se voi olla liian kova paikka, mitä tuntemattomampi nainen, vaikkapa työkaveri niin sitä vaikeamapaa on pahoitella ja pyytää anteeksi.

  Ihmiset tekevät virheitä vitsailunkin saralla. Tämäkin on hyvä pitää mielessä.

 6. Korjaus: Tai kerro vitsejä joissa on tilanteeseen sopimaton seksuaalinen tai flirttailuun taipuvainen pohja.

 7. Kirjoit Mari näin: ”Eräs miespuolinen kaverini linjasi, että kunkin miehen kannattaa testata letkautuksensa vaikka niin, että miettii, voisiko saman heittää miehelle. Jos ei, niin kommentti tai vitsi ei ole taatusti sovelias naisellekaan. Että tarjoaako mieshuutelija miehelle ”kyytiä”? Haluaako mies vitsailla miehelle, että kuka pääsee huoneeseesi yöllä? Ai ei? No sitten ei kannata huudella sitä naisellekaan.”

  NO ei varmasti kukaan halua kommentoida toisille miehille….siinä mielessä huono esimerkki…yli 90 prosenttia miehistä on heteroja eivätkä he todellakaan lauo toiselle miehelle moisia kommentteja….

  Parempi esimerrki on tietenkin ajatella niin että haluaisiko mies kuulla naisilta vastaavia kommentteja….mielenkiintoinen kysymys…….suuttuvaisivatko miehet jos heidän lihaksiaan tai takamustaan kehuttaisiin…..?…..tai jos vitsailtaisiin että kuka pääsee miehen viereen nukkumaan työporukan kesken…muita kommenttejani vastaukseesi tuossa ylhäällä 3 viestin verran.

 8. Sinulta taisi mennä kommenttini pointti ohi, jos se on sinusta huono esimerkki?

  Ideahan oli siinä se, että sano työelämässä vastakkaista sukupuolta olevallesi sellaisia kehuja, joita voisit sanoa omaa sukupuolta olevalle (olettaen, että sinä sanot kommentit tyylillä etkä epämääräisesti vihjailevasti elehtien). Eli juuri sellaisia, joissa ei ole mitään seksuaalista. Tällaisia kommentteja ovat esim.

  ”Tosi hyvä oli tuo esityksesi, hienosti olit koonnut monipuolista aineistoa yhteen.”
  ”Onko sulla uusi rannekello? Näyttää hyvältä!”
  ”Tiedätkö, susta oikein henkii hyvä fiilis!”

  Ei ole soveliasta, että naisetkaan työyhteisöissä kommentoivat miesten takamuksia tai vitsailevat, kuka pääsee porukan miehen huoneeseen nukkumaan.

  Flirttailussa sinällään ei ole mitään pahaa, mutta se vaatii aina tilannetajua ja sosiaalista kyvykkyyttä. Flirttailua ei ole heittää seksuaalisuuteen viittaavaa läppää työtilanteissa.

 9. No siis kirjoituksessasi alunperin esitit asian näin, tässä suora lainaus: ”Eräs miespuolinen kaverini linjasi, että kunkin miehen kannattaa testata letkautuksensa vaikka niin, että miettii, voisiko saman heittää miehelle. Jos ei, niin kommentti tai vitsi ei ole taatusti sovelias naisellekaan. Että tarjoaako mieshuutelija miehelle ”kyytiä”? Haluaako mies vitsailla miehelle, että kuka pääsee huoneeseesi yöllä? Ai ei? No sitten ei kannata huudella sitä naisellekaan.”

  Ja nyt uusimmassa taas näin: ”Ideahan oli siinä se, että sano työelämässä vastakkaista sukupuolta olevallesi sellaisia kehuja, joita voisit sanoa omaa sukupuolta olevalle (olettaen, että sinä sanot kommentit tyylillä etkä epämääräisesti vihjailevasti elehtien). Eli juuri sellaisia, joissa ei ole mitään seksuaalista. Tällaisia kommentteja ovat esim.”

  Eli esitit asian idean (tämän mies miehelle kommentoinnin, sen mitä tarkkaan ottaen sanotaan) aivan eri tavalla kuin mitä aiemmin!…….ei näin!
  Tämä sinun esimerkkisi on siis aivan erilainen siinä muodossa kuin se oli alkuperäisenä ja kun mitä se on tänään klo 22 kirjoitetussa tekstissäsi….

  Mistähän tässä nyt sitten oikein perinjuurin on kysymys kohdallasi? siis tässä koko kokonaisuudessa…haluatko oikeasti pohtia näitä asioita eri kannalta vaan vain härkäpäisesti pitäytyä omassa kannassasi ja sen tuomassa voiman tunteessa?

  No mutta, tsemppiä vaan jatkoon, on joka tapauksesa hyvä että näistä asioista puhutaan ja keskustellaan.

 10. Kiitos Mari tärkeästä kirjoituksestasi. Näiden einareiden takia on tärkeää vääntää rautalangasta, vaikka se turhauttavaa onkin.

 11. Taina hyvä, Jos edes hieman olisit lukenut ajtuksella sitä mistä minä kirjoitin et kehtaisi väittää että Einareiden takia pitää vääntää rautalangasta.

  Näiden Tainojen takia pitää pitää terve järki mukana liiaalliseen feminismiin taipuvaisten kirjoitusten varalta.

 12. Hyvä Einari, et nyt siis ymmärrä yhtään sitä, mitä tarkoitin ensimmäisessä vastakommentissa tarkoitin.

  Väännän rautalankaa siis edelleen:

  Voiko työtilanteessa mies letkauttaa toiselle miehelle, että ”Tarjoaisin sulle mieluusti kyydit, heheh!”
  Ei voi. Siksi sitä ei voi heittää naisellekaan.

  Voiko mies sanoa toiselle miehelle, että ”Tosi hyvin pidit esitelmäsi, paljon asiaa!”
  Kyllä voi. Siksi saman kehun voi sanoa naiselle.

  MIkä tässä nyt on niin vaikeaa ymmärtää? JOs et voi kuvitella työelämässä sanovasi jotakin heittoa miehelle, niin älä sano sitä naisellekaan. Jos et voi kuvitella kehuvasi miehen pyllyä tai muita kropan muotoja, älä kehu naisenkaan pyllyä. Jos voit kehaista miehen osaamista, niin voit samoilla sanoilla kehua myös naista.

 13. Taina, kiitos vaan! Einari yrittää nyt tehdä koko asiasta sellaisen toisaalta-toisaalta -version, jossa ei ole järkeä.

  Jos osaisin kirjoittaa kuin Virpi Salmi, olisin kirjoittanut näin: Tytöt,älkääs vikiskö turhasta
  (Einarille tiedoksi: Virpi Salmi kirjoittaa ironisesti.)

 14. No on itsestään selvää että tuntemattomien, tai tuttujen naisten peppuja ei useimmissa tilanteissa sovi kehua töissä!!! Ylipäätään sinä Et Mari kuule etkä nää etkä ajattele toisten mielipiteitä ja näkökulmia . Niinkuin sinulle on facebookin palstoilla jo moneen kertaan sanottu.

  Mutta voiko JOSKUS Harvoin tyylillä ja taidolla kehua naisen pyllyä töissä olematta loukkaava? Voi, sillä kaikki naiset eivät siitä loukkaannu, sillä he eivät ole yhtä herkkiä loukkaantumaan ja hautomaan asioita vuositolkulla katkerina kotonaan. Tätä et myöskään halua ollenkaan nähdä, koska kaikesta huomaa että et edes halua ajatella näitä asioita, ja nähdä eri näkökulmia.

  Ja taaas edelleen: Ottavatko kaikki naiset vartalonsa kehumiset niin vakavasti kuin Sinä Mari? No eivät ota. Siinä Tädeille Rautalankaa.

  Muut ihmiset eivät ole välttämättä kanssasi näistä asioista samaa mieltä. Ymmärrätkö tämän? vai pitäisikö kysyä hyvätsytkö? Ilmeisesti et………….hämmentävää…………Monilla on paljon laajempi näkökulma näihin asioihin…eivätkä he ole oman historiansa takia niin herkkiä miehille ja miesten kommentoinnille.

  Naiset myös rakastavat kehuja. Ja kun sanon näin niin tämä Ei Tarkoita SItä Että Hyväksyisin Sanallisen Ahdistelun!!! Asiat ovat monimutkaisia ja laaja alaisia. siis ovat niille jotka asioita ymmärtävät ja haluavat kehittää näkemyksiään.

 15. Einari, epäilemättä on joitakin naisia, jotka tykkäävät, kun heidän vartaloaan kehutaan töissä. Mutta koska suurin osa ei siitä pidä, niin siksi on parempi olla kehumatta kenenkään kroppaa.

  Toki sitten, jos takana on esimerkiksi pitkä yhteinen työhistoria, joka on muokkautunut kaveruudeksi, jossa voi kehua toisen kroppaa, niin tilanne on erilainen: silloin välit ovat jo aivan eri tasolla ja varmasti huumori ja muut kommentit sen mukaisia.

  MUTTA minä puhun nyt siitä, mitä ovat ne hetket, kun se perustyökaveri tai satunnainen töissä kohdattu mies letkauttaa jotakin ei-niin-mukavaa. Miksi pitäisi kehua kenenkään satunaisen työtutun pyllyä, kun voi sanoa niin monia muita hyviä kommentteja toisesta ihmisestä?

  On minunkin ulkomuotoani myös työtilanteissa kehuttu niin, että olen ottanut kehut ilolla vastaan: esimerkiksi todettu mekko hyvännäköiseksi tai minut kokonaisuudessaan kivan pirteän oloiseksi tyypiksi. Se on aivan erilaista kehumista kuin se, johon liittyy seksuaalissävytteinen vire.

  Mihinkähän facebookin palstoihin viittaat siinä, etten ajattele enkä kuule enkä näe toisten mielipiteitä? Ei taida mitenkään liittyä tähän aiheeseen? En ole huomannut, että minun fb-palstoillani olisi minulle monta kertaa sanottu, etten ymmärrä muita?

 16. Nyt tykkäsin sinun kirjoituksestasi, tuossa oli järkeä, ja näkökulmaa.

  Ja on tietenkin niin, kuten sanoit että on paljon naisia jotka eivät tykkää, ja siksi onkin arvokasta että tuot näitä asioita keskusteluissa esiin. Miesten pitää tajuta että naisten kehot eivät ole heidän omaisuuttaan jota voi kommentoida tuosta vaan ja millon. Tällaisia todellisia sika miehiä on kyllä työpaikoilla.

  Erään pointin haluan vielä nostaa esiin; Me miehet saatamme joskus heittää kaksinmielistä huumoria niin että se ei ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi, suoraan suomeksi sanottuna; Läppää niin että se ei lähde niinsanotusti nivusten seudulta, vaan on vaan huumoria vaikka saattaa siltä vaikuttaa että sika kuolaa viereessä ja flirttailee ja vitsailee..monimutkaista siis on…mutta kuten totesit Mari edelle, monet naiset eivät tykkää ja siksi on niin tärkeää ja arvokasta että Sinäkin tuot näitä asioita esiin.

 17. Näitä esimerkkejähän riittää ja riittää. Lisäksi on tullut toimittua sellaisessa harrastuksessa, jossa sai vähän väliä kuulla joko seksistisiä letkautuksia, pikkutuhmia heittoja ja sitten myös ihan suoraan kaikenlaista haukkumista jotka vähemmän yllättäen liittyivät yleensä jotenkin (minun) jalkoväliin.

  Eniten siinä ihmetytti miten kukaan katsoo omaksi oikeudekseen sanoa sellaista vieraalle ihmiselle.

  Eniten silti ihmetytti kun kerran kommentoin erään tutun tuohon ”pakkasen raiskaama pulkannaru” -statukseen – ja nostin suoranaisen shitstormin muiden naisten keskuudessa. Monen mielestä se oli vaan hauska letkautus, sellanen mukavan humoristinen pikku heitto.

  En oikein koskaan ymmärtänyt mikä siinä niin hauskaa oli. En vaikka tuo aviomieheni väittää että loistava huumorintaju oli yksi syy päätyä naimisiin kanssani.

  – Gia ♥

 18. Einari ei taida tajuta, että miehellekään ei ole hienoa että kuka tahansa tulee ”kehumaan” tai tyrkyttämään itseään yöseuraksi – ellei sitten Einarille kelpaa ihan mikä vaan? Miksi siis naisille pitäisi kelvata? Toisen ulkonäköä tai ruumiinosia on parempi olla kommentoimatta sen paremmin hyvällä kuin pahalla ellei ole valmis ottamaan vähintään tuplana saman takaisin. ”Onpas siinä pienimunainen mies!”. Ai se ei ollutkaan kiva ”kohteliaisuus”? Tai olisiko kivaa jos joku mielestäsi ylettömän vastenmielinen nainen tulisi ”kehumaan” persettäsi ja miettisi ääneen mahtaako päästä vähän kyytiä antamaan? Voi olla että Einariltakin alkaisi hymy hyytyä.

  Kovin monella Einarilla unohtuu juuri tämä. Itseään pidetään jumalan lahjana kaikille naisille mutta ei oteta huomioon, että suurin osa naisista on kovasti eri mieltä.

  Mitä tulee siihen että seksistiset heitot väännetään ”huumoriksi”, aina voi mennä itseensä. Jos sosiaalinen äly on tuota luokkaa ei ehkä kannata mennä julkiselle paikalle alunperinkään.

  Kenellekään ei lähdetä heittämään mitään seksistisiä kommentteja. Ei miehille eikä naisille. Ei-toivotusta lähteestä se on aina epämiellyttävää. Sen tajuaa jokainen poislukien peräkammarin pojat joille minkä tahansa liikkuvan eliömuodon huomio on toivottu asia. Meille muille se ei ole sitä eikä ole sinun päätettävissäsi kenen mielestä on kiva kuunnella seksististä pikkupoikalässytystä julkisella paikalla ihmiseltä jota ei edes tunne – tai vielä pahempaa: ihmiseltä jonka tuntee.

 19. no juu, ei se automaattisesti varmasti vaikutakaan, mutta tarkoitinkin ihmiselle tyypillistä asennetta ja asennotiumista ja suhdetta seksuaaalisuuteen.

  Mutta kun työelämässä ei välttämättä mennä niiden suhteen joilla on alhaisin sietokyky, eikä tulla koskaan menemäänkään, sillä hölmöjä riittää. Jo tämän takia ei kannata tehdä kärpäsestä härkästä. Tietenkin fiksu ihminen havainnoi muita, ja säätää omat juttunsa sitten tilanteen ja ihmisten mukaan, kunhan ensin tietää mitä työkavereista kukin sietää ja mitä ei. tämän voi vain kokemus opettaa, kun on tutustunut ihmisiin.

  Ja sellainen puolen minuutin falsetti show riittää puolituntia on hyvä seksin aika, falsetti showhun liian pitkä aika. Ja se falsetinkin voi jättää pois asianllinen toteaminen ja tapahtuneen kertominen ja tuomitseminenkin riittää. ja sen jälkeen energia ehkä jo johonkun muuhun asiaan välillä ainakin!

Comments are closed.