Deittailusanastoa: penkittämistä, pehmustamista, ghostaamista, jäädyttämistä ja nyt myös häälymistä

Ylen toimittaja otti yhteyttä reilu viikko sitten ja halusi kysellä kommenttejani deittailuilmiöstä nimeltä orbiting. Juttua varten suomensimme sanan häälymiseksi*.

Kyseessä on ilmiö, jossa on vähän tapailtu eli esimerkiksi käyty pari kertaa kahvilla. Sitten toinen ei enää vastaa suoriin viesteihin, mutta innokkaasti tykkäilee esimerkiksi Instagram-kuvista tai katsoo kaikki Insta-tarinat. Eli henkilö haluaa jäädä jonkinlaiseen yhteyteen, mutta ei kuitenkaan suoraan viesti esimerkiksi niin, että olet kiva tyyppi, mutta kipinä puuttuu.

Tämä on oikeastaan harvinainen deittailusana siinä mielessä, että ilmiö liittyy selkeästi some-maailmaan. Monet viime vuosina esillä olleet sanat ovat olleet olemassa jo ennen digideittailua, mutta niistä on tullut näkyvämpiä Tinderin ja muiden deittipalveluiden myötä.

Ghostaus
Käytte treffeillä ja sitten toisesta ei enää kuulukaan mitään. Hän ei vastaa viesteihin eikä ole muutenkaan yhteydessä. Huom: mielestäni ghostausta ei ole se, että ennen ensimmäistä tapaamista lopettaa viestimisen ilmoittamatta syytä toiselle. Tällainen viestinnän lopahtaminen kuuluu digideittailuun, ja se on vain hyväksyttävä.

Penkittäminen
Tapailet yhtä tosi kiinnostavaa, mutta toinenkin melko kiinnostava on jollain tavalla kuvioissa. Ilmoitat kakkosvaihtoehdolle, että just nyt ei ole sopiva hetki tavata, mutta ehkä kuukauden päästä? Eli tavallaan pidät toista vaihtopenkillä.

Pehmustaminen
Sukua penkittämiselle. Tapailet tiiviisti yhtä, mutta samaan aikaan olet yhteydessä toiseen siltä varalta, että tapailu ykköstyypin kanssa lopahtaa. Tavallaan siis pidät itsellesi pehmusteet kunnossa, ettet tipahda kovaan, yksinäiseen tilaan, jos ykköstyyppi katoaa kuvioista.

Jäädyttäminen
Termien joukon jatkoksi liittyy vielä jäädyttäminen, icing. Kiinnostavasta ihmisestä ei kuulu mitään aikoihin ja kun olet jo luopunut toivosta, pistää toinen viestiä ilmoittaen, että nyt voidaan tavata.

Miksi deittailuviestintä on joskus niin vaikeaa?

Miksi ihmiset sitten toimivat tapailuissaan ja suhteissaan tavalla, joka tuntuu helposti ikävältä? Kannataa muistaa, että hyvin harva tekee näin siksi, että haluaisi olla inhottava.

Oikeiden sanojen löytäminen on usein vaikeaa. Siksi voi tuntua helpommalta vain hiljentyä ja toivoa, että toinen ymmärtää sen hiljaisuuden viestiksi kiinnostuksen vähäisyydestä.

Usein taustalla voi olla myös epävarmuutta ja epätietoisuutta omista tunteista ja ajatuksista. Tilanteeseen saattaa lisäksi liittyä myös pelkoa siitä, että jos kertoo toiselle avoimesti epävarmuudestaan tai tunteiden vähyydestä, niin toinen hermostuu. Jos on kerran saanut kuraa niskaansa siksi, että on ilmaissut toiselle tapailun olevan nyt tässä, ei välttämättä tee mieli kokea samaan uudelleen.

Tietysti kannusta kaikkia viestimään mahdollisimman selkeästi, mutta samalla toista kunnioittaen. Sitä kannattaa opetella myös muualla kuin deittaillessa.

*Orbiting-sanan varsinainen käännös viittaisi kiertoratoihin ja kiertolaisuuteen. Kiertoratailu ei kuitenkaan tuntunut sopivalta suomenkieliseltä termiltä.

 

Tagged: Tags