Oliko Tinder ennen parempi?

“Tinder oli silloin vuosia sitten niin paljon parempi!”

Näin on minulle huokaillut moni, joka käytti Tinderiä sovelluksen parin ensimmäisen vuoden aikana. Näillä ihmisillä on tunne siitä, että Tinderissä oli enemmän kiinnostavia profiileja ja viestittelyt johtivat useammin treffeille kuin nyt.

Yksi selitys lienee se, että Tinderin, kuten monen muunkin sovelluksen parissa, ensimmäisen aallon käyttäjät ovat tietynlaista porukkaa. Nämä edelläkävijät kokevat samanhenkisyyttä. Kun suuri massa löytää palveluun, edelläkävijät voivat turhautua ja mahdollisesti ajattelevat, että sovellus muuttui huonommaksi.

Tinder itsessään ei ole varmaankaan muuttunut, mutta se porukka, jota sitä käyttää, on laventunut.

Kuva: Harry Rowed. National Film Board of Canada. Photothèque. Library and Archives Canada, PA-112823 / Flickr BiblioArchives www.flickr.com/photos/lac-bac/

Mielestäni yksi Tinderin ongelma on se, ettei näytölle tulevia profiileja voi rajata muuten kuin iän, sukupuolen ja sijainnin suhteen. Vaikka lempi voi roihahtaa yllättävän henkilön kanssa, niin useimmat silti kokevat helpommin yhteenkuuluvuutta vaikkapa suunnilleen saman koulutustason omaavien kanssa.

Olen esimerkiksi kuullut miehen tuskailevan sitä, että suuri osa Tinderin helsinkiläisnaisista on korkeasti koulutettuja ja jos itsellä on alempi koulutustaso, ei tee mieli edes yrittää matchata.

Koulutustaso olisi ominaisuus, joka jo nyt näkyy monilla, joten sikäli sen lisääminen rajausmahdollisuuksiin ei olisi kovin iso homma.

Lisäksi ihmisillä voi olla mielessään joitakin ratkaisevan tärkeitä ominaisuuksia, joita toiselta toivotaan tai joita ei ainakaan haluta. Ne miehet, joille kasvissyöjän, arkipyöräilijän, pienen lapsen äidin tai feministin kanssa oleminen olisi tuskaa, voisivat olla tyytyväisempiä, kun eivät joutuisi edes vilkaisemaan profiiliani. Tällaisten rajausjuttujen tekeminen olisi jo vaativampaa, mutta esimerkiksi lapsista, lemmikeistä tai kasvissyönnistä voisi helposti kertoa parilla lisäruksilla.

Veikkaan siis, että jossain vaiheessa Tinder ottaa käyttöön mahdollisuuden parempiin rajauksiin. Vaikka algoritmien vuoksi ne profiilit, jotka Tinder meille näyttää, ovat jollain tasolla valikoituneita, ei se nyt näytä tuottavan parasta mahdollista, tai edes hyvää, käyttäjäkokemusta. Tietysti uudet rajausmahdollisuudet muuttaisivat hieman Tinderin peruslähtökohtaa ja -ajatusta, mutta muutos voisi olla jo paikallaan.

On tietysti tavallaan kiinnostavaa katsoa hämmentäviä tai outoja profiileja.  Mutta kun niitä tippuu eteen tarpeeksi, ei niistä jaksa repiä edes huumoria.
Kiitos, ei enää yhtään tyyppiä, jonka kuvausteksti on pelkkä “Kysymällä lisää!”

Tagged: Tags