Tinder ei näytä enää yhteisiä Facebook-kavereita, ja se on huono asia

Jossain vaiheessa tätä kesää Tinderistä on kadonnut mahdollisuus nähdä, onko minulla ja eteeni ilmestyvällä henkilöllä yhteisiä profiileja. Virallista selitystä muutokselle en ole pikaisella googletuksella löytänyt, mutta muutos on kyllä havaittu keskustelupalstoilla. Syyksi on epäilty mm. GDPR:ää eli tiukentuneita vaatimuksia siihen, millaista tietoa meistä voidaan kerätä ja julkaista. Myös Facebookin tietoturvaongelmat ovat yksi selitys.

Tinderin käytettävyyden kannalta tämä on mielestäni huono muutos. Yhteiset kaverit kertovat paljon: jos minulla ja toisella on vaikkapa viisi tai kymmenen yhteistä kaveria, voin helpommin luottaa siihen, että toinen on kenties hyvä tyyppi ja arvomaailmoissamme voisi olla riittävästi samaa. Kolmekymmentä yhteistä kaveria kertoo, että hengaamme aika paljon samoissa porukoissa.

Lisäksi yhteisten kavereiden näkyminen mahdollisti sen, että pystyi mahdollisesti löytämään toisen Facebook-profiilin ja tsekkaamaan, mitä sieltä julkisista tiedoista löytyy.

Edelleen Tinderissä näkyy mahdollinen Instagram-tili, joten sitä kautta voi toista vähän nuuskia. Mutta ei se ole sama kuin Facebook-kaverit.

Yhteys Facebookiin vähenee deittisovelluksissa

Deittailusovellusten ja Facebookin yhteys näyttää tällä hetkellä olevan murenemassa. Esimerkiksi Hinge ja Bumble eivät enää vaadi kirjautumista Facebookin kautta. Facebookin tietoturvaongelmat ovat vauhdittaneet deittisovellusten siirtymistä pois Facebook-yhteydestä, mutta taustalla on myös näkemys siitä, että erityisesti nuoret eivät halua käyttää Facebookia. Lisäksi yhtenä muutoksen syynä pidetään sitä, että Facebook on tuomassa käyttöön oman deittailuosionsa.

Hingen kohdalla muutos on Techcrunchin tekstin mukaan erityisen suuri, sillä Hingen toiminnassa “kavereiden kavereihin” tutustuminen on ollut erityisen isossa roolissa. Hingen kehittäjät uskovat, että tämä voi toteutua paremmin, kun taustalla ei ole pelkästään Facebook, vaan verkosto rakentuu myös muuta kautta.

Epävarmuuden väheneminen on tärkeää tutustumisen alussa

Kirjassani viittaan epävarmuuden vähentämisen teoriaan. Se liittyy myös yhteisten kavereiden merkitykseen. Teorian mukaan uusiin vuorovaikutussuhteisiin liittyy epävarmuutta, ja kaikki, mikä edistää epävarmuuden vähenemistä, on suhteen kannalta hyväksi. Yhteiset tuttavat siis vähentävät epävarmuutta, jonka myötä suhde voi edetä helpommin.


Kuva: Chris Lund. Canada. National Film Board of Canada. Photothèque. Library and Archives Canada, e010949014 

 

 

 

Tagged: Tags