Lautasmatka-kirjani sukeltaa ruokaan liittyviin tarinoihin

Pidän ruuasta, kirjoittamisesta ja tarinoista. Joten miten mahtavaa olikaan tehdä Lautasmatka-kirja, jota varten sain penkoa esimerkiksi tomaattia, kahvia, suolaa, sokeria, muskottia, 1960-luvun margariiniskandaalia, hampurilaisravintoloita, lemmenruokia, 1990-luvun rasvattomuusintoilua, maidon roolia Suomessa, kasvissyönnin ja purukumin historiaa, vitamiinien keksimistä, kultaista riisiä ja broilereiden maailmanvalloitusta.

Moni näistä aiheista oli minulle tullut jollain lailla tutuksi vuosien aikana, mutta nyt sain uppoutua tarinoihin aiempaa paremmin. Niinpä opin esimerkiksi “kultaisesta naudasta” eli Huomenesta, tomaattien yhteydestä ihmissusiin, keinomakeuttajien kehittelystä ikään kuin vahingossa, “rasvattomasta rasvasta” eli Olestrasta ja Chicken of Tomorrow -kilpailusta. Tai miten suomalainen voi ja jäänmurtajat liittyvät toisiinsa.

Tyylillisesti kirja on joka tapauksessa varsin rennolla otteella naputeltu ja sisältää myös omia ajatuksiani ja kokemuksiani. Vaikka olen pyrkinyt kaivelemaan faktoja, niin tietysti esimerkiksi monista historian tapahtumista ja valinnoista voi olla enää vaikea sanoa, miten asiat todella menivät. Itse huomasin etsiessäni tietoa tätä kirjaa varten, että tomaattien historiasta minulla oli väärää luuloa yleisesti totena esitettyjen tarinoiden vuoksi.

Kirjoittamisen kannalta tämä oli kiinnostava myös siksi, että ensimmäistä kertaa minun piti miettiä äänikirjaa eli kirjoittaa tekstiä, jonka toivon toimivan myös kuunneltuna. Teknisesti jouduin pohtimaan esimerkiksi sitä, miten lähteet tuodaan esiin, ja sen suhteen olen noudattanut aika journalistista tyyliä. Kirjan lopussa on lukukohtainen lähdeluettelo.

Toivottavasti Lautasmatka on sekä viihdyttävää että tietoa lisäävää luettavaa!

Kirjan kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Lautasmatka-kirja.
Kirjan herkullisen kannen on suunnitellut Tuomo Parikka

Kirjan sisällys

1 Tappava, terveellinen ja vieläkin terveellisempi tomaatti
2 Hankalasta mukulasta menestyneeksi maahanmuuttajaksi
3 Keripukista ylivitaminoituihin elintarvikkeisiin
4 Muskotti maustoi ruttoa ja Manhattanin syntyä
5 Me kahvittelevat lurjukset
6 Jauha ja puhalla: massojen purukumi
7 Sokeria, hunajaa ja muuta makeaa
8 Suolaa ihmiskunnan rattaissa
9 Broileri vaappui lautasille
10 Voita, maitoa ja propagandaa
11 “Mirrit pannaan Suvikultaan” eli sipaisu suomalaista rasvavääntöä
12 Hevosta hampurilaiseen laittomasti ja laillisesti
13 Kun vauvanruoka tappaa: Nestlé, Kiina ja skandaalit
14 Lihaa vai kasvista?
15 Rasvakammo synnytti rasvattoman rasvan
16 Kultaista riisiä ja vasikkaa yhdistää geeniteknologia
17 Lemmenruoka vie keittiöstä vuoteeseen
18 Pikaruoka valtasi maailman

Tagged: Tags