Lautasmatka (2023)

Lautasmatka – poimintoja ruuan historiasta sisältää monta mielenkiintoista ainesosaa ja muodostaa näin buffetin, josta löytyy herkkupaloja jokaiselle!

Lautasmatkasta sanottua:

Mari Koistisen Lautasmatka – poimintoja ruuan historiasta (Aula & Co, 2023) käy viehättävällä tavalla läpi lautaselle ja suuhun menevää ravintoa ja jalosteita.
Mistä tuli rakkaamme tomaatti, punainen piriste ja lykopeenien lähde, välillä liian kallis ja mauton, itse kasvattaen makoisa ja satoisa? Entä purukumi?
Sokeri tulee tietysti sekä ruo’osta että juurikkaasta. Mutta entä stevia, aspartamiini tai ksylitoli? Kaikki tämä ja moni muu kiehtova asia elintarvikkeista ja lisäaineista selviää Koistisen helppolukuisesta tietokirjasta.”

Anne Välinoro, Kulttuuritoimitus 16.3.2023

Mari Koistisen Lautasmatka : Poimintoja ruuan historiasta oikoo monia luutuneita käsityksiä ja avaa samalla yllättäviä näkymiä ruokapöytämme historiaan. Ajatellaan vaikka meille nykyään arkisia ja harmittomia ruoka-aineksia, kuten perunaa ja tomaattia. Saapuessaan Eurooppaan Amerikan löytämisen jälkimainingeissa, kummastakin tuli nopeasti epäilyksen alaisia, ja erityisesti tomaattia pidettiin myrkyllisenä ja jopa moraalisesti kyseenalaisena.”

Titta Lindström, Kirjavinkit.fi 9.3.2023

Kirja Kustannusosakeyhtiö Aula & Co:n nettisivulla.

Kirjan sisällys

1 Tappava, terveellinen ja vieläkin terveellisempi tomaatti
2 Hankalasta mukulasta menestyneeksi maahanmuuttajaksi
3 Keripukista ylivitaminoituihin elintarvikkeisiin
4 Muskotti maustoi ruttoa ja Manhattanin syntyä
5 Me kahvittelevat lurjukset
6 Jauha ja puhalla: massojen purukumi
7 Sokeria, hunajaa ja muuta makeaa
8 Suolaa ihmiskunnan rattaissa
9 Broileri vaappui lautasille
10 Voita, maitoa ja propagandaa
11 “Mirrit pannaan Suvikultaan” eli sipaisu suomalaista rasvavääntöä
12 Hevosta hampurilaiseen laittomasti ja laillisesti
13 Kun vauvanruoka tappaa: Nestlé, Kiina ja skandaalit
14 Lihaa vai kasvista?
15 Rasvakammo synnytti rasvattoman rasvan
16 Kultaista riisiä ja vasikkaa yhdistää geeniteknologia
17 Lemmenruoka vie keittiöstä vuoteeseen
18 Pikaruoka valtasi maailman

Lautasmatka-kirja. Kansi: Tuomo Parikka