Pahan päivän varalle (2024)

Pahan päivän varalle -kirja kertoo varautumisesta, kriiseistä ja ihmisten merkityksestä

Kirjoittaessani Pahan päivän varalle -kirjaa uppouduin yllätyksekseni varsin syvälle ihmisten väliseen toimintaan ja katastrofimyytteihin. Miten ihmiset ovat oikeasti toimineet suurissa onnettomuuksissa? Mitä on eliittipaniikki? Millaiset tekijät auttavat vanhuksia selviytymään helleaalloissa, jotka ilmastokriisin maailmassa tulevat vain kasvamaan? Millainen merkitys on naapuriavulla tai vapaaehtoisella pelastuspalvelulla, kun myrsky riepottelee suomalaisen paikkakunnan tai onnettomuus rikkoo vesijärjestelmän?

Näiden lisäksi sukeltin lyhyesti suomalaisen huoltovarmuuden historiaan. Ja tietysti koostin yhteen myös ajatuksia tämän päivän huoltovarmuuden eri osa-alueista: miten vaikkapa ruoka, kuljetukset tai lääkkeet varmistetaan kriiseissä? Lisäksi kirjasin ylös tärkeimmät varautumisvinkit.

Veikkaan, että kirjassani puhutaan enemmän esimerkiksi polkupyörien merkityksestä kuin aiemmissa aihetta käsittelevissä suomalaiskirjoissa on tehty. Loppusanoihin olen upottanut jopa rakkauden, joka lienee myös varsin poikkeuksellista.

Lue myös blogitekstini kirjasta.