Ruokaväärennökset

Tammikuussa 2020 julkaistaan tietokirjani, joka käsittelee ruokaväärennöksiä eli elintarvikepetoksia.

Kiinnostuin aiheesta työskennellessäni hunajan parissa ja opittuani, että globaaleilla hunajamarkkinoilla suuri osa hunajista on väärennettyjä. Yleisiä väärennösten kohteita ovat myös esimerkiksi oliiviöljy, viinit, luomutuotteet ja mausteet.

Hevosenlihakohun myötä EU:ssa havahduttiin elintarvikepetoksiin toden teolla 2010-luvulla. Nykyisin petosten taustalla on usein järjestäytynyttä rikollisuutta, mutta huijauksia tehtaillaan hyvin erilaisista taustoista käsin. Suomalaisille väärennökset eivät yleensä aiheuta terveysriskejä, mutta tietysti petokset esimerkiksi vääristävät kauppaa.

Globaalisti ajatellen väärennökset mm. heikentävät ruokaturvaa erityisesti kehittyvissä maissa, ja ruokaketjun laiton toiminta, esimerkiksi ylikalastus, aiheuttaa paljon eettisiä ja ekologia ongelmia.
Kirjan julkaisee Into-kustannus.