Mari Koistinen – kuka ja mitä

Olen kuluttamisen eri puoliin, erityisesti ruuankulutuksen ympäristövaikutuksiin, perehtynyt viestijä ja tietokirjailija. Syön kasvikset, luen kirjoja, leivon sämpylöitä, höpötän ystävien kanssa, luuhailen, laiskottelen ja istun kahviloissa. 

Viimeisin kirjani, Pahan päivän varalle (Tammi 2024) sukeltaa varautumisen ja huoltovarmuuden maailmaan. Varautiminen on paljon muutakin kuin vettä, ruokaa ja paristoradio, sillä hädän hetkellä suhteet muihin ihmisiin ovat tärkeitä.

Hyvä paha jalostus (Vastapaino 2023) käsittelee kasvin- ja eläinjalostusta osana ruuantuotanoa.

Lautasmatka – Poimintoja ruuan historiasta (Aula 2023) on kuin buffet-pöytä, joka tarjoilee varmasti jokaiselle jotakin. Kaikki ruokatarinat eivät välttämättä saa ruokahalua heräämään, mutta kirja pyrkii avaamaan elintarvikkeiden merkitystä paitsi arkisessa syömisessä, myös yhteiskunnassa.

Syötkö väärennettyä ruokaa? -kirja (Into 2020) käy läpi elintarvikepetoksia Suomessa, Euroopassa ja muualla. Kerron myös väärennösten estämisestä ja tutkimisesta.

Digideiteillä-kirja ilmestyi elokuussa 2018 Otavan kustantamana. Lue kirjasta lisää mm. Hesarin jutusta tai katso aamu-tv:n haastattelu.

Vuoden 2016 lopulla julkaisin Ruokamysteerit-tietokirjan (Otava) yhdessä ravitsemusterapeutti Leena Putkosen kanssa. Kirja on käännetty myös viroksi.
Ensimmäinen tietokirjani, Hunaja (Paasilinna), julkaistiin elokuussa 2015.

Luennoin, esitelmöin, kirjoitan ja koulutan

Olen pitänyt esitelmiä ja kirjoittanut monista eri aiheista. Tällä hetkellä puhun mieluusti mm. ruuan vastuullisuuskysymyksistä, kuten ruuantuotannon vaikutuksista ilmastoon ja luonnon köyhtymiseen, sekä ruokaväärennöksistä.
Naputan sujuvasti mm. erilaisia kuluttamiseen ja ruokaan liittyviä tekstejä.

Tarvitsetko napakkaa tekstiä esimerkiksi jostakin kulutukseen liittyvästä teemasta? Kaipaatko luennoitsijaa, joka osaa kertoa ruuan vastuullisuuteen liittyvistä osa-alueista? Ota yhteyttä (mari.koistinen@gmail.com, 0505526577), niin jutellaan lisää! 

Työhistoriassa runsaasti ruokaa ja viestintää

Parhaillaan kirjoitan tietokirjoja apurahojen turvin. Sivutoimisesti teen mm. sisällöntuotantoa ja luennointia. 

Työskentelin suojeluasiantuntijana WWF Suomella 2020–2021, jossa työhöni kuului kestävä ruoankulutus ja -tuotanto.  

Aiemmin olen tehnyt monipuolisia viestintätehtäviä yrittäjänä ja järjestöissä sekä toiminut asiantuntijana. Kirjoittamiani juttuja ja kolumneja on julkaistu monissa lehdissä ja nettijulkaisuissa, kuten Helsingin Sanomat, Kuluttaja ja kestävän elämäntavan Huili-lehti sekä S-ryhmän nettisivut. Olen tuottanut sisältöjä myös moniin muihin julkaisuihin, esimerkiksi esitteisiin, blogeihin, sosiaalisen median kanaviin ja oppaisiin.

Yhteystiedot

Sähköposti: mari.koistinen(at)gmail.com
puh. 050-5526 577.

Taustojani

Valmistuin Helsingin yliopistosta kuluttajaekonomian oppiaineesta vuonna 2004 eli olen maatalous-metsätieteiden maisteri. Tätä ennen olin opiskellut tradenomiksi.

Asun Helsingissä, ja olen viljanviljelijäperheen tytär Pohjois-Karjalasta. Olen kouluikäisen lapsen äiti.

Aikoinaan tärkeä osa toimintaani on ollut Kulutusjuhla-blogi. Tämä Mari Koo -blogini sijoittui Cisionin online-markkinointia ja -viestintää käsittelevien suomalaisten blogien listauksessa kakkoseksi toukokuussa 2011.

Netissä

LinkedIn – CV ja muuta työhistoriaa

Instagram

Facebook: julkisia päivityksiäni voi tilata kuka tahansa, kaveripyyntöjen hyväksymisen periaatteena kasvokkainen tapaaminen tai pitkä “nettitunteminen”.

Mennyttä nettielämää

Kulutusjuhla.fi – Kulutusjuhlan juuret ulottuvat vuoteen 2006, ja se on aikoinaan ollut minulle tärkeä kanava kirjoittaa kuluttamisesta. Välillä se on ollut hyvin aktiivinen blogi, välillä hiljaisempi. Tällä hetkellä blogi ei päivity. Kulutusjuhla voitti toukokuussa 2008 Digitodayn järjestämässä Blogit kunniaan -äänestyksessä parhaan yhteiskunnallisen blogin tittelin.

Vuonna 2012 ryhdyin julkaisemaan lehtirunoja omaan blogiin. Ne saivat silloin hyvin huomiota (mm. HS). Yritän edelleen toisinaan tarttua tussiin ja muokata lehtitekstejä uuteen muotoon.

Kuulun mm. seuraaviin järjestöihin:

  • Suomen Tietokirjailijat
  • Journalistiliitto
  • Suomen Tiedetoimittajain Liitto
  • Helsingin polkupyöräilijät Hepo
  • Animalia
  • Lisäksi  olen mukana Eläinten hyvinvointikeskus EHK:n ohjausryhmässä. 

Kirjoittamiani kolumneja olen koonnut omalle sivulleen.