Mari Koistinen – kuka ja mitä

Olen kuluttamisen eri puoliin, erityisesti ruuankulutuksen ympäristövaikutuksiin, perehtynyt viestijä ja tietokirjailija. Syön kasvikset ja luen kirjoja. 

Tarvitsetko napakkaa tekstiä esimerkiksi jostakin kulutukseen liittyvästä teemasta? Kaipaatko luennoitsijaa, joka osaa kertoa ruuan vastuullisuuteen liittyvistä osa-alueista? Ota yhteyttä (mari.koistinen@gmail.com, 0505526577), niin jutellaan lisää! 

Kiinnostukseni kohteina ovat mm.

 • ruoka ja ruoantuotannon kysymykset
 • kulutuskäyttäytyminen
 • vastuullisuus
 • kestävä elämäntapa
 • kirjoittaminen
 • viestinnän tekeminen ja kehittäminen 
 • tieteen popularisointi
 • tietokirjat.

Osana elämää tietokirjojen kirjoittaminen

Tällä hetkellä kirjoitan viidettä, kasvin- ja eläinjalostusta ruuantuotannon näkökulmasta käsittelevää tietokirjaa. Kirja ilmestyy vuonna 2022.

Viimeisin tietokirjani, Syötkö väärennettyä ruokaa?, ilmestyi tammikuussa 2020. Kirjassa käyn läpi elintarvikepetoksia Suomessa, Euroopassa ja muualla. Kerron myös väärennösten estämisestä ja tutkimisesta.

Digideiteillä-kirja ilmestyi elokuussa 2018 Otavan kustantamana. Lue kirjasta lisää mm. Hesarin jutusta tai katso aamu-tv:n haastattelu.

Vuoden 2016 lopulla julkaisin Ruokamysteerit-tietokirjan (Otava) yhdessä ravitsemusterapeutti Leena Putkosen kanssa. Kirja on käännetty myös viroksi.
Ensimmäinen tietokirjani, Hunaja (Paasilinna), julkaistiin elokuussa 2015.

Luennoin, esitelmöin, kirjoitan ja koulutan

Olen pitänyt esitelmiä ja kirjoittanut monista eri aiheista. Tällä hetkellä puhun mieluusti mm. ruuan vastuullisuuskysymyksistä, kuten ruuantuotannon vaikutuksista ilmastoon ja luonnon köyhtymiseen, sekä ruokaväärennöksistä.
Naputan sujuvasti mm. erilaisia kuluttamiseen ja ruokaan liittyviä tekstejä.

Tällä hetkellä kuulun Eläinten hyvinvointikeskus EHK:n ohjausryhmään. 

Työhistoriassa runsaasti ruokaa ja viestintää

Parhaillaan kirjoitan tietokirjaa apurahojen turvin. Sivutoimisesti teen mm. sisällöntuotantoa ja luennointia. Kirjoitan esimerkiksi kolumneja Maa- ja kotitalousnaisten lehteen.

Vuosina 2020 – 2021 työskentelin suojeluasiantuntijana WWF Suomella. Työhöni kuului kestävä ruuankulutus ja -tuotanto.  

Aiemmin olen tehnyt monipuolisia viestintätehtäviä yrittäjänä ja järjestöissä sekä toiminut asiantuntijana. Kirjoittamiani juttuja ja kolumneja on julkaistu monissa lehdissä ja nettijulkaisuissa, kuten Helsingin Sanomat, Kuluttaja ja kestävän elämäntavan Huili-lehti sekä S-ryhmän nettisivut. Olen tuottanut sisältöjä myös moniin muihin julkaisuihin, esimerkiksi esitteisiin, blogeihin, sosiaalisen median kanaviin ja oppaisiin.

Yhteystiedot

Sähköposti: mari.koistinen(at)gmail.com
puh. 050-5526 577.

Taustojani

Valmistuin Helsingin yliopistosta kuluttajaekonomian oppiaineesta vuonna 2004 eli olen maatalous-metsätieteiden maisteri. Tätä ennen olin opiskellut tradenomiksi.

Asun Helsingissä, mutta olen alkuperältäni viljanviljelijäperheen tytär Pohjois-Karjalasta. Olen kouluikäisen lapsen äiti.

Aikoinaan tärkeä osa toimintaani on ollut Kulutusjuhla-blogi. Tämä Mari Koo -blogini sijoittui Cisionin online-markkinointia ja -viestintää käsittelevien suomalaisten blogien listauksessa kakkoseksi toukokuussa 2011.

Nettielämäni
 • Twitter  – yli 14 000 seuraajaa (v. 2017)
 • LinkedIn – CV ja muuta työhistoriaa
 • Instagram – kuvia arjesta ja tiedonvälitystä vastuullisesta kulutuksesta.
 • Kulutusjuhla.fi – Kulutusjuhlan juuret ulottuvat vuoteen 2006. Välillä se on ollut hyvin aktiivinen blogi, välillä hiljaisempi. Tällä hetkellä blogi on tauolla. Kulutusjuhla voitti toukokuussa 2008 Digitodayn järjestämässä Blogit kunniaan -äänestyksessä parhaan yhteiskunnallisen blogin tittelin.

Facebook:
julkisia päivityksiäni voi tilata kuka tahansa, kaveripyyntöjen hyväksymisen periaatteena kasvokkainen tapaaminen tai pitkä “nettitunteminen”.

Vuonna 2012 ryhdyin julkaisemaan lehtirunoja omaan blogiin. Ne saivat silloin hyvin huomiota (mm. HS). Yritän edelleen toisinaan tarttua tussiin ja muokata lehtitekstejä uuteen muotoon.

Kirjoittamiani kolumneja olen koonnut omalle sivulleen.

Kuulun mm. seuraaviin järjestöihin:

 • Suomen Tietokirjailijat
 • Journalistiliitto
 • Suomen Tiedetoimittajain Liitto
 • Helsingin polkupyöräilijät Hepo
 • Animalia