Tammikuussa 2020 julkaistiin tietokirjani, joka käsittelee ruokaväärennöksiä eli elintarvikepetoksia.
Kiinnostuin aiheesta työskennellessäni hunajan parissa ja opittuani, että globaaleilla hunajamarkkinoilla suuri osa hunajista on väärennettyjä. Yleisiä väärennösten kohteita ovat myös esimerkiksi oliiviöljy, viinit, luomutuotteet ja mausteet. Väärentää voidaan kuitenkin oikeastaan mitä tahansa elitarviketta, pullovedestä perunaan ja viskistä mansikkahilloon.
Hevosenlihakohun myötä EU:ssa havahduttiin elintarvikepetoksiin toden teolla 2010-luvulla. Nykyisin petosten taustalla on usein järjestäytynyttä rikollisuutta, mutta huijauksia tehtaillaan hyvin erilaisista taustoista käsin. Suomalaisille väärennökset eivät yleensä aiheuta terveysriskejä, mutta tietysti petokset esimerkiksi vääristävät kauppaa.
Globaalisti ajatellen väärennökset mm. heikentävät ruokaturvaa erityisesti kehittyvissä maissa, ja ruokaketjun laiton toiminta, esimerkiksi ylikalastus, aiheuttaa paljon eettisiä ja ekologia ongelmia.
Kirjasta sanottua:
“Koistinen on tehnyt ison työn kerätessään laajan materiaalin ruokahuijauksista ja täytyy sanoa, että hienoa oli saada yhdestä kirjasta näin kattava kuvaus tästä rikollisuuden osa-alueesta. Kirja on myös erittäin sujuvasti kirjoitettu, mikä tekee lukemisesta ilon. “
Kaarina Kärnä, Elintarvike ja Terveys 3/2020
” Tämä kirja voisi saada ”vuoden tietokirja” – rankkauksen. Tieto on tärkeää kuluttajalle ja silmät avautuivat minullakin napsahtaen. “
Jouko Varonen, Joukon kirjablogi 29.5.2020
“Kirjassa on tukuittain kiinnostavia yksityiskohtia. Mistä esimerkiksi voi tietää, onko suomalaisena poronkäristyksenä myydyssä ruoassa Lapin poroa eikä vaikkapa saksanhirveä? Ainakin siitä, että porossa on jonkin verran Tšernobylin onnettomuuden ja Neuvostoliiton tekemien ydinkokeiden aiheuttamaa säteilyä.”
Eeva Eronen, Talouselämä 12.3.2020
“Mari Koistisen Syötkö väärennettyä ruokaa? (Into) kartoittaa alaa Lontoon 1700-luvun leipähuijauksista vuoden 2015 Perniön Liha -kohuun, jossa kotimaisiin makkaroihin päätyi myös ulkomaista lihaa. Huijaus voi koitua kuolemaksi, kuten Kiinan äidinmaidonvastikeväärennöksissä.”
Matti Komulainen, Suomen Kuvalehti 31.1.2020
“Kiinnostavasti ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta kirjoitettu #kirja. Hyvin koottu kokonaisuus. [ – – – ] Kun sain kirjan kirjastosta, luin yhdeltä istumalta reippaasti yli sata sivua.”
Vilja Tähtinen Twitterissä 17.1.2020