Skype-lähentelijät / 20.9.

Julkaistu ITViikossa 20.9.2007

Äskettäin puhelimeeni tipahti tekstiviesti:
‘Hi! How are you? I wish this small letter to find you in perfect healthy. I took your number from Skype, i would like to meet you, if you have free time we can drink cafe.”
Välittömästi nousi ärtymys pintaan.

Kyseessähän oli ikään kuin kännykkämainos, joka minulle tyrkättiin ilman, että olin antanut moiseen suostumusta. Koen tekstiviestit henkilökohtaiseksi viestintäkanavaksi, enkä halua, että minulle tulee viestejä tuntemattomilta tyypeiltä tai yrityksiltä. Kavereiden viestit ja kaiken tekemisen kannalta hyödylliset viestit otan ilolla vastaan. Niihin kuuluvat myös mainosviestit, joita olen itse suostunut vastaanottamaan.

Mutta se, että joku tsekkaa kännynumeroni ja pistää kahvittelupyynnön, on tunkeutumista yksityisalueelleni. Vähän sama asia kuin jonkun tuntemattoman läpsäisäisy takamukselle baarissa. Numero paljastui suomalaiseksi prepaid-liittymän, mutta henkilöllisyys jäi tietysti mysteeriksi.
Skypen asetuksissa kävin poistamassa kännykkänumeroni. Kukapa niistä harvoista kanssani skypettelevistä sitä tarvitsisikaan.

Viestiin jätin vastaamatta, vaikka toki harkitsin 160 kiukkuista merkkiä moisen toiminnan typeryydestä.
Skypessä ärsyttää tarpeeksi jo se, että kaikenmaailman (eli kotimaa voi olla mistä tahansa) tuntemattomat kaksilahkeiset pistävät toisinaan pyyntöjä päästä kontaktiin kanssani. En koskaan käytä olotilani merkkinä hymyilevää ”Skypetä mua!” -naamaa, mutta se ei tunnu haittavan. Joskus olen saanut mm. ehdotuksen tulla ravintola Teatterin terassille tiettyyn kellonaikaan.

Netti härpäkkeineen on tehnyt tutustumisen ja kommunikoinnin ihmisten välillä helpoksi, ja se on hienoa. Mutta oletusarvona pitäisi lähestymisessä aina olla se, että molemmat ovat kiinnostuneita tuntemattomien yhteydenotoista. Tosin ilmeisesti näiden virtuaalisten sosiaalisten verkostojen aikana on vain turruttava siihen, kuinka kuka tahansa voi pistää minulle mitä tahansa viestiä. Delete siis pysyy ahkerassa käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *