Omistamisesta lainaamisen lumoon

Julkaistu Helsingin Sanomissa 17.12.2008

Kirjastot ovat kuluttamisen kannalta loistava keksintö. Niitä saa käyttää ilmaiseksi tai enintään pientä maksua vastaan, ja valikoimat ovat mainiot. Kirjastot ovat avoimia kaikille, pääsylippua ei tarvita eikä mitään velvoiteta ostamaan. Tavarat kiertävät hyvin – sen sijaan, että kukin ostaisi itselleen kasamäärin kirjoja, lehtiä tai cd-levyjä.

Samoin moni vuokraa dvd-elokuvia, muuttoauton tai juhlapuvun. Jostain syystä lainaaminen ja vuokraaminen silti koetaan monien muiden tavaroiden kohdalla vaikeaksi ja hankalaksi. Vaikka porakonetta tarvittaisiin vain kerran vuodessa, se ostetaan mieluummin omaksi kuin lainataan naapurilta.

 

Vuokraus voi olla usein yllättävän helppoa, sillä monilla vanhoilla tutuilla yhteisöillä ja yrityksillä on pitkät perinteet tavaroiden kierrättämisessä.

Useissa marttayhdistyksissä vuokrataan vaikkapa kahviastiastoja tai sienikuivureita. Mannerheimin Lastensuojeluliitosta saa pientä korvausta vastaan käyttöön muun muassa vauvojen turvakaukaloita ja lasten turvaistuimia.

Retkeilyyn ja vaeltamiseen keskittyvät yhdistykset vuokraavat jäsenilleen telttoja, ahkioita, rinkkoja tai lumikenkiä. Rakennuskonevuokraamot taas tarjoavat tarvikkeita rautakangista ruuvinvääntimiin ja puutarhajyrsimistä sirkkeleihin.

 

Uusia vuokraustapojakin on tullut, kuten autovuokraamo City Car Club tai netissä toimiva lainauspalvelu Kuinoma.fi. Ekologisen nettiyhteisön tarkoituksena on vähentää uusien tuotteiden ostamista ja valmistamista.

Samaa ajatusta voi toteuttaa myös kaveripiirin tai taloyhtiön kimppaostoksilla. Kun kolmen ihmisen porukka yhdistää tarpeet ja rahansa, voidaan hankkia kalliimpi, mutta oletettavasti myös käytössä kestävämpi peräkärry tai painepesuri.

Jos omassa kaapissa on fondue-pata, videokamera, kajakki tai saumuri, jota ei kovin usein käytetä, asiasta voi oma-aloitteisesti vihjaista tutuille. Yllättäen voi paljastua joku, joka mieluusti lainaisi juuri tätä härveliä.

 

Jakamisen, vuokraamisen ja lainaamisen ideologia on suurempaa kuin ajatus pelkästä rahansäästöstä. Tavaraa on niin paljon, ettei sen määrää tarvitse omalla omistamisella lisätä. Kenties tätä kautta tulee myös ripaus paljon puhuttua ja kaivattua yhteisöllisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *