Ranskassa RSS-uutisotsikkojen julkaiseminen vei blogeja oikeuteen

Maurelita kertoi Jaikussa ja blogissaan, miten Ranskassa blogaajat ovat saaneet syytteitä ja myös tuomioita sivupalkkiinsa lisäämiensä, toisen tahon RSS-syötteitä näyttävän tekstin vuoksi. Kimmastunut näyttelijä ei ollut tykännyt huhuista, jotka levisivät uutissyötteiden kautta. Maurelita kertoo:

“Mm maan suosituimpiin web 2.0 -bloggaajiin kuuluva Eric Dupin (Presse-Citron, ja lukijoittensa valitsemia linkkejä näyttävä nyt suljettu Fuzz), mutta myös lyonilainen vapaaehtoisten voimilla pyörivä CroixRousse.net ja monet muut saivat syytteen koska julkistivat muiden tahojen RSS-syötteiden kautta infoja.

Esimerkiksi CroixRousse.net oli yksinkertaisesti lisännyt blogiinsa Yahoo-uutisten people-julkkissyötteen.”

Oudolta tuntuu, että tällaisesta voi saada syytteen. Näyttelijä ei ole edes haastanut oikeuteen alkuperäisiä huhun nettiin kirjoittaneita tahoja, vaan nimenomaan näitä bloginpitäjiä.

Aiheesta kirjoittaa myös Halo Efekti:

“Millä tuollaisen sisällön filtteröit (?). Useinhan on nimenomaan tarve johdattaa verkkokaverit sellaisen sisällön äärelle minkä takana nimenomaan itse ET halua seistä. Toivottavasti tällainen oikeuskäytäntö ei rupea leviämään.”

5 Thoughts to “Ranskassa RSS-uutisotsikkojen julkaiseminen vei blogeja oikeuteen

 1. Tuohan on kuin vetäisi rosikseen kiskan jossa näkyy lehti tai lehden lööppi.

 2. Kyllä merkilliseltä vaikuttaa… Kuten Maurelita sanoi alkuperäinen feedi tuli kansainväliseltä uutispalvelimelta. Niillä on vissiin niin pätevät juristit että tähtönen katsoi helpommaksi vetää bloggaajat oikeuteen – ja tuomarit ovat olleet aivan pihalla.

 3. Syytteen saaneita blogeja oli monta, jotkut otsikot lisäsivät lukijat, toiset tulivat jopa Yahoo News -palvelusta. Mikä on alhaisinta koko jutussa on se ettei isoihin kaloihin tarrata ; ainoastaan pienet vapaaehtoisvoimin pyörivät tai yrittäjäbloggaajat saivat sapiskaa.

  Oikeusko oikeudenmukaista ?!

 4. pni, aika pätevä vertaus: tosin kuten Maurelita esittää, niin tämänkaltaisessa toiminnassa vissiinkin ne kioskit olisvat jotain pieniä ja yksityisiä, eikä esimerkiksi R-kioski.

  Halo & Maurelita: Oma oikeustaju joutuu kieltämättä koetukselle, jos syytteeseen eivät joudu alkuperäiset viestin kehitelleet tahot ja suuret julkaisijat, vaan kärsijöitä ovat pienet, yksittäiset blogaajat.

 5. Aihe sikäli ajankohtainen, että olen juuri miettimässä mitä syötteitä otan Uuteen Ihmiskuntaan.
  Joka tapauksessa ajattelin pyytää luvan niiltä blogaajilta, joita “lainaan”.

Comments are closed.