Pressikortilla halvempaa, mutta miksi?

Eilen käytiin porukalla katsomassa Ylioppilasteatterin kesäteatteria eli Tunne – Detox -näytelmä. Lippuja lunastaessani kävi ilmi, että pressikortilla lipun sai 7 eurolla (sama hinta myös mm. opiskelijoille ja työttömille), kun normihinta oli 12 euroa.

Koska seurueessa oli muitakin pressikortillisia (jotka tosin maksoivat lipuistaan täyden hinnan, koska minä ostin liput ennen kuin he saapuivat paikalle), niin pohdimme, miksi tämäkin alennus on olemassa.

On tietysti oman kukkaron kannalta kiva, että esimerkiksi moniin museoihin pääsee ilmaiseksi tai alennetulla hinnalla, mutta samalla se hieman ihmetyttää. Tuskin pressikortin omaavat henkilöt jättäisivät kiinnostavia vapaa-ajallaan harrastamia esityksiä tai näyttelyitä väliin siksi, että maksaisivat niistä saman hinnat kuin muutkin normaalia ansiota saavat.

Ylioppilasteatterin kaltaisen tahon tarjoamana alennus tuntuu vielä oudommalta. Normaalikin lipun hinta on täysin kohtuullinen.

Tietysti eri asia ovat he, jotka kirjoittavat näytelmistä tai museoista työkseen.

Lisää pressikortin tuottamista eduista ja Journalistiliiton alennuksista on liiton nettisivuilla. Kuten sieltä voi lukea, niin liiton jäsenet saavat myös mm. Särkänniemeen ja Linnanmäelle kaksi ilmaista ranneketta kesässä. Tämäkin etu on minulla vielä käyttämättä.

Varmasti aiheesta on keskustelu joskus jossain muuallakin. Ja onko tällä sitten oikeasti merkitystä? Vaikuttaako se toimittajien luotettavuuteen? Entä jos luotaisiin blogistikortti, jolla saisi vähän samanlaisia etuja? Kyseenalaistettaisiinko silloin kyky kirjoittaa luotettavia mielipiteitä vaikkapa Linnanmäen palvelusta?

Lisäys Ilkan kommentin myötä, kun en tätä muistanut kirjoittaa:

Liiton neuvottelemat edut ovat tietysti eri asia kuin esim. tämä Ylioppilasteatterin myöntämä alennus. Se siis kuuluu tähän “Monet yritykset ja yhteisöt myöntävät journalisteille alennuksia tai muita etuja tuotteistaan ja palveluistaan. Toisin kuin liiton hankkimat jäsenedut, ne eivät perustu Journalistiliiton jäsenyyteen, vaan esim. journalistin ammattiasemaan.”

Tagged: Tags

6 Thoughts to “Pressikortilla halvempaa, mutta miksi?

 1. Eikös tässä ole kyse ihan tavanomaisista ammattiliittojen jäseneduista? Toki joukko(osto)voimaa voi käyttää kuka tahansa, alennuksia saa varmasti neuvoteltua, mikäli onnistuu vakuuttamaan palvelun/tuotteen myyjän siitä, että alennuksesta huolimatta hän hyötyy jotenkin diilistä. Esim. Porkkanamafia käyttää samaa periaatetta, mutta enemmän ad hoc -tyyppisesti.

  Kieltämättä teatterissa alennuksen täytyisi olla melkoinen, jotta se vaikuttaisi ainakaan omaan esityksen valintaani, samaa tai vastaavaa näytöstä kun tuskin on tarjolla lipunostajan rahoista kilpailevissa teattereissa.

  Kaikenlaista kummallista sitä on neuvoteltu omankin ammattijärjestön nimissä, saisin esim. Shelliltä lämmitysöljyä yhden sentin litra-alennuksella. Kuinkahan monelle jäsenelle tuosta on iloa?

 2. Liiton neuvottelemat alennukset ovat oma juttunsa (kuten tuo Lintsi, bensat, vakuutukset yms.).

  Sitten ovat nämä “monien tahojen antamat alennukset, kun näyttää lehdistökortin”. Eli siis ne eivät ole samalla viivalla muiden ammattiliittojen alennusten kanssa. Pressikortilla saa sen ilmaisen/alennetun sisäänpääsyn yllättävän monessa paikassa.

  Piti kirjoittaa tämä vähän selvemmin itse tekstiinkin, mutta jäi sitten näköjään. Tietysti yritykset yms saavat myöntää alennuksia kenelle haluavat, mutta harvoin näkee niitä tarjottavat samaan tapaan muille kuin pressille.

 3. Kun en tiedä, niin kysyn: saako pressikortin kuka tahansa ammattitoimittaja vai edellyttääkö se kuulumista ammattiliittoon? Mikä taho sen myöntää?

 4. Tuo ns. virallinen pressikortti on Journalistiliiton jäsenkortti eli se vaatii liiton jäsenyyden.

  Mutta esimerkiksi Aikakauslehtien liiton kautta kyseisen liiton jäsenlehteen aktiivisesti kirjoittava/kuvittava/kuvaava jne. voi saada heidän lehdistökortinsa myös ilman Journalistiliiton jäsenyyttä (http://www.aikakaus.fi/default.asp?docId=16767): sillä saa mm. matka-alennukset VR:llä ja toki muitakin lehdistön edustajille tarkoitettuja etuja. Korttia ei myönnetä opiskelijoille. En tiedä, onko muilla alan toimijoilla (esim. sähköisessä mediassa) jotakin vastaavaa.

 5. Eli taas tällaista ay-liikkeen piilotukea. Iso osa noista alennuskohteista on vahvasti julkisin varoin tuettuja palveluita. Niitä sitten tarjotaan pilkkahintaan, jos kuuluu ammattiliittoon. Jälleen kerran verorahoin pönkitetään ammattiyhdistysliikkeen asemaa.

 6. Monet asiat varmaan vaikuttavat, miten etuja käyttää tai muistaa hyödyntää. Ja niinkuin kirjoitit onhan se oman kukkaron kannalta kiva saada alennusta. Varsinkin kun opettajilta on näitä etuuksia poistettu tai vähennetty kaiken aikaa. Aikaisemmin museoihin tai näyttelyihin pääsi edullisemmin tai ilmaiseksi jos meni valmistelemaan opetusta ja tutustumaan etukäteen. Tällä hetkellä joihinkin paikkoihin pääsee oppilaiden kanssa ilmaiseksi, mutta ei yksin. Kaverini hissan ope sanoi, että jos haluaa järjestää opetuksellisesti hyvän käynnin kun oppilaat tekevät tehtäviä, olisi näyttely itse ensin tutkittava. Koulusta ei näitä makseta eli omalla rahalla.

Comments are closed.