Nappaa hyvä blogi!

Tänään sain yhteydenoton, jossa kysyttiin mahdollisuutta liittää Kulutusjuhla.com erään isomman nettisaitin alle. Tiedustelin, mitä siitä saisimme. Luvattiin näkyvyyttä ja kävijöitä, mutta ei muuta.

Suhtauduin nihkeästi: en toki ihan noin vain ilmaiseksi ole valmis antamaan riippumatonta kansalaisjournalismiamme kenenkään logon alle. Kysyin muiden Kulutusjuhlaan kirjoittavien mielipidettä, ja he olivat samaa mieltä.

Syitä ratkaisuun löytyi runsaasti, ja varmasti jokainen kyseistä blogia seurannut keksii samat syyt, jos asettuu asemaani.

Emmehän me edes suoraan hyödy kävijämäärän lisäyksestä, koska sivuilla ei ole mainontaa. Sen sijaan toinen osapuoli saisi ilmaiseksi käyttöönsä tuottamamme sisällön. Kulutusjuhlan tarkoitus on olla riippumaton ja puolueeton, ja sen toisen saitin alla tämä maine menisi.

Ennemmin kirjoitan kulutusasiaa riippumattomasti ilmaiseksi itselleni (vaikka toki luvattiin, ettei meidän millään lailla tarvitse sensuroida tekstejä).

Erkka kirjoitti kauniisti Kulutusjuhlasta kommentteihini:

“Voi olla, että se ei ehkä koskaan penetroidu suomalaisten tietoisuuteen samalla voimalla kuin vaikkapa Hesarin Hinta&Laatu-palsta, mutta tarkoitus ei lienekään kilpailla jokin resursseiltaan ylivoimaisen välineen kanssa, vaan täydentää yleisön tietoisuutta. Omien postausten ohella te poimitte blogosfääristä hyviä keskustelunalkuja ja toimitte pienten tärkeiden asioiden vahvistimena.”

Tämä mielikuva varmasti kärsisi, mikäli Kulutusjuhlan olisi jollain lailla tiiviisti linkitetty johonkin toiseen saittiin. Kulutusjuhla on jo saavuttanut tietyn aseman ja sillä (sekä omalla osaamisellani, heh) on arvonsa. Ei sitä noin vain anneta, vaikka toki positiivisesti suhtaudun kaikkiin yhteydenottoihin: jos joku haluaa jotenkin tukea sivustoamme, niin tietysti sitä tapauskohtaisesti harkitaan.

Tämä oli yksi esimerkki siitä, miten blogeja nyt huomioidaan myös muualta kuin varsinaisesta blogistaniasta. Näin se myös toki kannattaa tehdä: etsitään jo valmiiksi hyviä sen sijaan, että perustettaisiin uusia (näistä esimerkkinä Veloena Suomen Kuvalehdessä).

Myös perusblogistille tämä on hyvä vaihtoehto, sillä jos kirjoittamisesta saa jotain korvausta, niin mikäs siinä. Pelkkä näkyvyys sopivan nettisivuston yhteydessä on jo varmasti monesta sen verran imartelevaa, että kirjoittamiseen suostuu. Silloin ei myöskään itse sitoudu sen ihmeellisemmin väkinäiseen bloginpitoon.

Omaa blogi- ja kulutusosaamista olen valmis tarjoamaan ulkopuoliselle, mutta en sitä noin vain lahjoita, vaan haluan jotain aidosti vastineeksi.

Tagged: Tags

2 Thoughts to “Nappaa hyvä blogi!

  1. Yhtään tietämättä mistä tahosta on kysymys…

    Hyvä. Oikea päätös. Itsenäisyydellä on hintansa ja erityisesti arvonsa.

    Kulutusjuhla.com menettäisi uskottavuuttansa jonkun muun brandin osana. Vaikka määräysvaltaa ei olisikaan, sellainen johtopäätös tehtäisiin.

  2. Niinpä. Homma on toiminut tähänkin asti hyvin näin ja tästä tietysti vain parannetaan :) .

Comments are closed.