Shoppailijoiden sosiaalista nettiä

Päädyin Springwise-sivujen kautta tutkailemaan pari sosiaalisen netin ajatuksia hyödyntäviä, shoppailuun liittyviä jenkkisivustoja: Crowdstorm, ThisNext ja Stylehive.

Crowdstorm-sivuilla kuluttajan valintaa halutaan helpottaa tuotteiden netissä aiheuttaman “hälinän” (buzz) perusteella. “Hälinä” arvioidaan tuotteet herättämän aktiivisuuden perusteella: kuinka monta kertaa tuotetta on katsottu, kuinka moni blogaaja on siitä kirjoittanut ja kuinka moni Crowdstormin käyttäjä on siitä kirjoittanut. Näin määrittyvät parhaat tuotteet, jotka menevät viikon top-listalle, ja heikoimmat katoavat. Tässä käytetään siis samaa ideaa kuin uutisia jaottelevassa Digg.comissa.

Lisäksi käyttäjät voivat nimetä toisiaan ystäviksi. Tulevaisuuden laajennuksina lupaillaan mm. top-listalla ylimmiksi arvioiduiksi käyttäjille mahdollisuutta päästä testaamaan isojen brändien uusia tuotteita.

Stylesive- ja ThisNext -palveluissa käyttäjä voi nostaa esiin pitämiään tuotteita ja suositella niitä. Käyttäjät voivat lokeroida itsensä miten haluavat, vaikka juhlakenkien tai kahvikuppien ryhmiin. ThisNext mahdollistaa liittää blogiinsa pieniä bannereita fanittamistaan tavaroista. Varsinainen toivelistan (“Tässä on tuotteet, joista pidän”) lähettäminen vaikkapa kaverille kuulostaa ainakin omiinn suomalaiskuluttajan korviini vielä hiukkasen vieraalta.

Trysumerit tietävät ja kuluttavat

Trendwatch-sivuilta sattui silmiin kiinnostavaa tekstiä (PDF) Trysumers-termillä nimitetystä nykyajan kuluttajajoukkiosta.

“TRYSUMERS are transient, experienced consumers who are becoming more daring in how and what they consume, thanks to a wide range of societal and technological changes.”

Siis tätä Kuluttaja 2.0 -joukkiota: tietoisuutta ja uskallusta ja teknologian mahdollistamaa tiedon jakamista (yllä mainitut sivustot ovat tietysti osa tätä). Trendwatch esittelee lisää sivustoja, tuotteita ja palveluita, joissa trysumers’it ovat esillä. Mutta kuten artikkelissa muistutetaan, jokainen kuluttaja ei ole tällainen ja roolit vaihtelevat itse kullakin tilanteesta toiseen.

Tanskalaislehdessä arvioidaan, kommentoidaan ja blogataan

Journalismin puolella päädyin jotakin kautta tanskalaisen Nyhedavisenin sivuille, joissa käyttäjälähtöisyyttä on hyödynnetty eri tavoin: artikkeleita voi arvostella ja kommentoida ja käyttäjät voivat kirjata niistä omat blogitekstinsä, joihin jutusta on linkki.

Eli samaa sarjaa, josta tänään esimerkiksi Lintulahden Matti kirjoittaa.

Tagged: Tags