Talous- ja muut blogaajat kokoamassa voimiaan

Saarikon Janne kirjoittaa:

“Tämä vajaan kahden vuorokauden kirjoittelurumba aiheen ympärillä on vakuuttanut minut siitä, että talousblogien maailmassa on käynnissä jonkinlainen murros. Keskeisissä ympäristöissä tapahtuu jatkuvasti sekä teknisesti että sisällöllisesti, sisällöntuottajien piireissä kuohuu ja erilaisia vaihtoehtoja kokeillaan. Vanhoja blogaajia on tippunut pois aktiviteetista ja uusia on ilmestynyt haastamaan ydinporukkaa.”

Tämä tuo jotenkin mieleeni viime tammikuinen keskustelu “oikeasti vaikuttavasta blogista”. Nyt vain Jannen keskiössä ovat talousblogit.

Ylipäätään tässä mielestäni näkyy suomalaisen blogimaailman kehitys sillä ajalla, kun itse olen ollut mukana (eli kolmisen vuotta). Ensin oli Blogilistan edeltäjällä, Pinserin listalla, pyörinyt blogimassa, joka ei ollut kovin suuri ja blogitkin olivat laidasta laitaan. Blogimäärän kasvaessa blogit ovat ryhmittyneet tai porukoituneet: kun nyt Blogilistalla on yli 10 000 blogia, niin pakkohan kehityksen on tähän mennä. Kuten missä tahansa yhteisössä, niin ei sitä vain voi olla “kaikkien kaveri”.

Lisäksi mukaan ovat tulleet nuo Jannenkin käytössä olevat Kauppalehti ja TalSa omine blogialustoineen ja käyttäjineen.

Yksittäisenä ryhmänä isoksi on jo kasvanut erilaisten käsityöblogien joukko. Tuolta löytyvä linkkilista neuleblogeihin on varsin vaikuttava. Spin spin sugarissa on toisenlainen porukka eli tällä hetkellä 93 muotiblogia.

Varmasti näitä tietyn aihealueen kokoavia blogisivustoja tulee lisää. Ovathan esimerkiksi lemmikit, laihdutus ja teknologia suosittuja aiheita.

Mutta silti edelleen toivon, että Suomeen saataisiin jotakin senkaltaista sivustoa kuin Bloggar.se, jossa esimerkiksi tagien avulla voi etsiä luettavaa, eikä listaus ole blogialustasta riippuvainen. Esimerkikkinä vaikka ‘bloggare’ -tagi ja sen takaa löytyvät kirjoitukset.

Suomalaisten blogien määrä on kuitenkin varsin pieni, ja monet kirjoittavat sekalaisesti aiheista, joille löytyisi laajempaakin lukijakuntaa kuin tiiviisti rajattu otsake. Tagien keräämisen avulla mielenkiintoisen luettavan löytäminen olisi helpompaa.

Itse en myöskään ainakaan halua leimautua vain tietyn aiheen tai porukan blogaajaksi, mutta toisaalta tällä blogimäärällä se lienee mahdotonta, heh.

Ruotsinmaalta kannattaa katsoa myös esimerkiksi Bloggportalen.se -sivustoja (ja jo mainitun Bloggen.se:n alta löytyy myös muuta mielenkiintoista, kuten Intressant.se).

Mutta yhteenvetona siis toivoisin näkeväni kehityksen, jossa esimerkiksi julkaisualusta ei ole merkittävä tekijä blogien “ryhmittymisessä”. Oma TalSan blogini on kokeilumielessä perustettu, eikä kovin ihmeellinen blogina, mutta muutoin mieluusti pysyttelen näissä muissa blogialustoissa, jotka eivät ole esimerkiksi jonkun mediatalon sivuston alla.

Julkaisualusta nimittäin luo tiettyä mielikuvaa: esimerkiksi Kauppalehti on varmasti tietyn porukan silmissä positiivinen paikka, mutta yhtä lailla se herättää monessa jotain aivan muuta tunnetta.

Lisäksi “villi blogaaminen” sallii vapautta esim. kommenttien moderoinnissa ja blogin ulkoasussa sun muussa säätämisessä enemmän kuin vaikkapa TalSa.

Tagged: Tags

8 Thoughts to “Talous- ja muut blogaajat kokoamassa voimiaan

 1. Minä yritän välttää metakeskustelua; keskustelua keskustelusta jossakin paikassa, sillä se ei kyllä kehitä paikkaa.

 2. Panin tuohon varsinaisen blogini osoitteen. Se että olen sekä Kauppalehti Pressossa että täällä on sattumaa. Pääblogini, joka poikennee melko paljon valtavirrasta, “sivustatueksi” perustin vielä kolmannenkin eli Pottuilua ja polemiikkia osoitteessa http://laif.fi/helanes. Täällä on Matti kukkarossa. Käyn lisäksi siellä täällä kommentoimassa, jotain myös vain enimmäkseen luen tai lukaisen, kuviakin vilkaisen. Joissakin piireissäkin vierailen kuten Runotorstaissa ja Pakinaperjantaissa, jossakin muualla taas vierastan termiä Vieras, on kuin ei saisi tulla. Jokin Satakunnan kansan Juha Seppälä keskusteluttaa enemmänkin. Että tämmoista.

 3. Sepä näissä alustoissa on, ettei aina tiedä, kelpasiko kommentti vai ei.Jos tämä kelpaa, voinen toistaa myös suunnilleen sen mitä aiemmin kirjoitin.

 4. Petja: Joo, mutta minä tykkään keskustella mistä vaan, vaikka keskustelusta :)

  Helanes, tässä blogipohjassa olisi kommentoinnin suhteen säätämistä, osa menee hyväksyttäväksi ja osa ei, mutta suutarin lapsi ja kengät jne :) Syy on minulle edelleen epäselvä, mutta ehkä joskus…

  Mitä blogaamiseesi ja “porukoihin” tulee, niin varmaan aika normaalia tuo sinun toimintasi. Itselläni kommentointi on vähentynyt, koska luettavia blogeja on niin paljon. Aiemmin kiinnostavia blogeja oli vähemmän, joten oli enemmän intoa ja aikaa kommentoida sinne ja tänne.

 5. Kelpasi ja ei kelvannut. Siis vielä kerran. Pääblogini Kauppalehti Pressossa poikennee melkoisesti valtavirrasta. Sen muka sivustatueksi perustin Matti kukkarossa -yritelmän Taloussanomiin ja Pottuilua ja polemiikkia: http://laif.fi/helanes
  Piipahtelen sellaisissa “piireissä” kuin Runotorstai ja Pakinaperjantai, Valokuvatorstaita ja Luovaa lauantaita seurailen ja kommentoin. Keskusteluja syntyy jos on syntyäkseen, pitkiin en ryhdy. Jokin Satakunnan Kansan Juha Seppälä on miellyttävä tuttavuus, ylioppinut Kemppinen hupaisa. Tällaista tänne.

 6. Hmm, mielenkiintoisen ja hyödyllisen näköisiä noi ruotsalaisten blogilistat. “Meidän” Blogilista.fi kaipaisi kyllä kaikenlaista kehittämistä.

 7. Hei! Tämä oli FANTASTISTA luettavaa! 🙂 Miten voi ryhtyä blokaajaksi? Toivon että joku vastaa!

Comments are closed.