Ollako taas kansalaisjournalisti?

Päivän Hesarin jutusta velloo jo keskustelu vallan mainiosti muissa blogeissa, eli parempaa tietoa tarjoilevat esimerkiksi Kari ja Tuija. Erityismaininnat hyvästä aiheen käsittelystä pni:lle ja Jerelle.

Ensinnäkin blogien viihteellisyydessä ei ole sinällään mitään moitittavaa (jutun otsikkohan on “Suomen blogeista tulikin viihdesivustoja”). Jutussa esitellyt blogit, Mielitty ja Colour me, ovat mielestäni molemmat oikein hyviä blogeja. Ne ovat hyvin kirjoitettuja, visuaalisesti miellyttäviä, aitoja ja sydämellisiä, hyväntuulisia blogeja.

Ja toisekseen sitä kansalaisjournalistishenkistä toimintaa on netissä, vaikka se ei Blogilistan 50 suosituinta tarkasteltaessa hyppää silmille. Ja kuten HS:n Jussi Ahlrooth kirjoittaa: aiheet valuvat myös valtamediaan. Esimerkiksi tällä viikolla freelance-kollega otti yhteyttä ja kysyi, että olenko tekemässä juttua aiheesta, jota olen käsitellyt tässä blogissani. En ollut, joten soin hänelle täyden vapauden työstää aihetta eteenpäin. Olin tietysti ilahtunut, että toimittaja vaivautui soittamaan minulle ja kysymään asiasta.

Yhtä lailla itse hyödynnän blogeja juttuaiheita miettiessäni. Eli kiitos vaan kaikille blogikirjoittajille: sieltä minä usein nappailen havaintoja ja huomioita erityisesti kuluttajuuuteen liittyen (ja niitä sitten kokoan esimerkiksi Kulutusjuhlaan). Ne saattavat sitten päätyä myös lehtien palstoille. Jutun kehittelyprosessi tosin voi olla monimutkainen ja itsellenikin epäselvä, joten aina en pysty nimeämään sitä ihan alkuperäistä lähdettä.

Yhtä lailla tietysti aiheet voivat kummuta myös muusta kanssakäymisestä ihmisten kanssa.

Minua ei kuulemma joidenkin mielipiteiden perusteella voi työni vuoksi pitää kansalaisjournalistisena blogaajana. Eli koska teen myös lehtijuttuja, niin en ole “aito” kansalaimedian kautta tavallisten ihmisten ääntä kuuluviin nostava henkilö. Ymmärrän näkökulman hyvin. Mutta taitaisi suomalainen blogipiiri näivettyä ainakin jonkin verran, jos sieltä poistettaisiin kaikki ne, joilla on tai joilla on ollut jotan tekemistä suomalaisen viestintäkentän kanssa.

Tagged: Tags

6 Thoughts to “Ollako taas kansalaisjournalisti?

 1. Erkka, kiitos toiminnasta & tiedosta!
  Pni, Jaikusta on todellakin tullut kiintoista blogikentän taustakeskustelujen paikka, kuten Jere kirjoittaa.

 2. Jep, kaikkien toimittajien olisi hyvä seurata blogeja (muitakin kuin (satunnaisesti) kutomisblogeja) tietääkseen mistä kannattaa kirjoittaa printtimediassa.

  Jo vuosia sitten, ennen blogeja, olin varsin tiiviisti tekemisissä Rihmasto-verkkokirjoitussivuston kanssa. Samaan aikaan seurailin Turun Sanomien kulttuurisivuja. Hämmästyttävän usein eräs Turun Sanomien toimittaja kirjoitti Rihmastossa esiin nostetuista asioista TS:n kulttuurisivuille juttuja. Näinhän se pitää mennäkin.

  Tuo yllä oleva pohjaksi sille, että luulen toimittajien seuraavan ainakin oman erikoisalansa blogeja. Minä ainakin seuraisin, jos tekisin toimitustyötä päivätyönä. On hyvä tietää mistä kansa puhuu ennen kuin kirjoittaa lehteen, että mistä kansa puhuu.:)

 3. Tuossa on vähän tuota “jos se on printissä, se on vakavaa – jos se on blogissa, se on viihteellistä puuhastelua” mentaliteettia. Jos seuraa blogimaailmaa muutenkin kuin satunnaisesti – huomaa että ruokaohjeiden ja kutomisohjeiden ohessa niissä käsitellään monenlaisia vähemmänkin viihtellisiä asioita. Niin kuin myös ns. vauva- ja lapsiblogeissa, joissa yleensä heijastuu lapsen kasvukäyrän mukaan mielipiteitä hyvinkin vahvasti yhteiskunnan rakenteesta tai palveluista.
  Ja muut argumentit olisivatkin olleet aivan samaa toistoa mitä löytyi esim. tuolta Kari linkin alta. Kaiken kaikkiaan kiitos kaikille koosteiden keräilijöille ja linkittelijöille, musta tää on erinomaista palvelua. Kun ei muka ehdi tai jaksa itse hakea, niin huomaa ilahtuneena että toiset ovat jo tehneet!

 4. Morbidi, niinpä: toimittajan työssa juttuvinkkien etsiminen on mennyt suorastaan helpoksi, kun aiheita löytyy pikaisesti netin syövereistä eikä tarvitse omaa päätään liikaa vaivata (tai tyytyä ottamaan ideoita muista lehdistä ja niistä perinteisen arvotetuista paikoista :))
  Mutta ihan oikeasti blogeistakin on näkee, millaiset aiheet ihmisiä kiinnostavat.

  Norppa, siis sinälläänhän juttu oli minusta ihan jees, nimenomaan se printtilehdessä ollut kokonaisuus: hienot kuvatkin! Vaikeata olisi tehdä blogeista juttu, joka kaikkia asianharrastajia tyydyttäisi.
  Mutta totta on se, että kun nappaa vain Blogilistan 50 kärkipäästä, niin tietysti näkemys on aika rajallinen: blogimassasta löytyisi niin paljon muutakin.

  Esa Mäkinen muuten kommentoi artikkelin kirjoittamistaan HS:n Uutispöytälaatikossa. Keskustelu siis jatkuu, ja ihmekös tuo.

  Koosteiden tekijät ansaitsevat kyllä kiitoksensa, kyllä tämä verkko on kätevä tässäkin suhteessa!

Comments are closed.