Apuja nettiseurantaan

Vaikka täällä olen kirjoittanut blogien ja keskustelupalstojen seurantaohjelmistoista, niin enhän minä oikeasti niistä suuremmin tiedä. Joten löytyisiköhän fiksumpia auttamaan? Eli ensin erikoissuunnittelija Ari Luukinen pisti sähköpostia ja kaipaili apua seuraavaan:

“Siis ajattelen vaikkapa sellaista ratkaisua, että ohjelma skannaisi valitsemiani sivustoja ja tuottaisi tietoa sivustojen muutoksista ja uusista tiedoista, kun näihin muutoksiin liittyy tiettyjä spesifejä hakusanoja esim. digiboksi, kustannus, viranomainen, vertailu. Auttaisi tietenkin, jos tällaisessa ohjelmassa olisi mukana semanttisen hakukoneen piirteitä eli se muistaisi mistä minä työssäni olen kiinnostunut. Hakujen/syötteiden yhteenvedot, raportit ja tietojen esitystapa saisivat olla räätälöitävissä. Siis tämänkaltaisesta fiksusta työkalusta uneksin. Newsien, postituslistojen yms. lähteiden aktiivinen seuraaminen on aikaavievää ja usein tehotonta. Haluaisin tehostaa seurantaa ja tiedonhallintaa.”

Pistäkää kommenttia joko tänne kommenttiosastolle tai markkinoikaa suoraan Arille, ari.luukinen (at) kuluttajavirasto.fi.

Hiukkasen samansuuntaisia pohti myös nimimerkkimme Tarkkailija kommenttiosastollani:

“Mutta entä jos yksityishenkilönä, omaksi ilokseen tai opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin, etsii tietoja johonkin tiettyyn aihepiiriin liittyen, blogeista ja keskusteluryhmistä? Mitä apukeinoja suosittelisitte?

Tähän mennessä olen ratkaissut asian niin, että olen joko pyytänyt vapaaehtoisia keskustelemaan aiheesta blogiini tai olen valinnut HS:n keskustelusta jonkun ketjun ja analysoinut sitä. Mutta jos haluaisi yrittää kartoittaa laajemmin käytävää keskustelua?”

Onko lukijoilla vinkkejä? Ottaisin niitä mieluusti itsekin, koska nyt kuluttajanäkökulmainen blogiseurantani alkaa olla jo varsin vaativaa blogimäärän kasvun jatkuessa.

Tagged: Tags

4 Thoughts to “Apuja nettiseurantaan

 1. Deliciousissa kannattaa tonkia, jos opiskeluaikeissa on tiedonhaussa. Sinne linkataan aika paljon blogikeskusteluja eri aiheista.

 2. Olen itse havainnut blogihaku.com haun yllättävän koukuttavaksi, vaikka aluksi hiukan epäilin kyseistä palvelua

 3. Yahoo Pipes on ilmainen työkalu, jolla voi suhteellisen helposti ja tehokkaasti seuloa useista RSS-syötteistä ne merkinnät, jotka sisältävät haluttuja avainsanoja. Peruskäyttö onnistuu keneltä tahansa, mutta tehokas hyödyntäminen vaatii jo hieman paneutumista.

  Pipesin kohdalla hankalinta hommassa on syötteiden lisääminen lennossa. Mutta käsittääkseni sinne voi viedä kerralla esim. listan jo käytössä olevan RSS-lukijan tilauksista.

  Näppärää tietenkin olisi jos RSS-lukija osaisi tehdä seulonnan ihan itse. Web-pohjaisissa tämä ei toteudu, mutta koneelle ladattavat softat osaavat tämän lähes poikkeuksetta. Esim. Thunderbird osaa suodattaa RSS-syötteitä siinä missä postiakin.

  Vaivalloisinta hommassa kuitenkin lienee syötteiden kerääminen. Mikään hakemistopalvelu ei anna yhtenä syötteenä esim. kaikkia suomenkielisiä blogeja.

  Olisi aika hienoa, jos Blogilista tarjoaisi kaikkien blogien tai haluttujen kategorioiden merkinnän yhtenä syötteenä, mutta kun ei niin ei.

  Tuo Blogihaku on näppärä satunnaisissa kyselyissä, mutta jatkuvaan seurantaan se on taitaa olla aika tehoton.

 4. Kiitos vaan kommenteista! Olen itse käyttänyt sekä Blogihakua (ja todennut saman kuin Erkka) ja Deliciousia, mutta itseäni kiinnostavat erilaiset kuluttamiseen liittyvät kirjoitukset. Eli pitäisi oikeastaan olla sellainen meininkin, että suomalaiset blogikirjoittajat aina laittaisivat tagin “kuluttaminen” sopivan tekstin kohdalle ja sitten ne vain tipahtaisivat minun tietoisuuteeni :)

  Yahoo Pipesiin en ole aiemmin tutustunut, pitänee tsekata, eli kiitos Erkka. Ja Blogilistaa voisi tietysti kehittää monin tavoin paremmin blogiseurantaa palvelevaksi.

Comments are closed.