Identiteetti määriteltävissä

Toisinaan törmään siihen, että ihmiset mieltävät Marinadi- ja Mari Koo -blogi-identiteettijakoni jotenkin hankalaksi. Minulle itselleni se on selvää, ja selitän asiaa niin, että onhan minulla reaalielämässäkin monta eri identiteettiä: olen tytär, sisko, ystävä, kollega jne.

Nykyisessä elämässäni tämä reaalielämän identiteetti aiheuttaakin paljon enemmän päänvaivaa kuin netti-identiteettini. Kun minun pitää esitellä itseni, pitäisi kertoa myös se, mitä teen. Tilanteen mukaan oma määrittelyni vaihtelee esimerkiksi seuraavasti:

 • (free)toimittaja, kirjoittaja, tekstintuottaja
 • kuluttajaekonomisti, maatalous-metsätieteiden maisteri
 • blogaaja, blogiaktiivi; kansalaisjournalistikin (vai Jannen lanseeraama “blogipiirin keskiö”)?
 • kuluttaja- ja nettiaktiivi
 • jatko-opiskelija, väitöskirjaa aloitteleva, joskus jopa tutkija
 • yrittäjä, konsultti

Kaikki liittyvät kaikkeen, eikä yhtä hyvää titteliä tunnu olevan. Joissakin tilanteissa jokin toinen rooli on parempi ja toimivampi kuin toinen. Toiset olen itse omaksunut vahvemmin, toisia vähän vierastan.

Esimerkiksi “kansalaisjournalisti” on termi, jota en itseeni osaa liimata. Yrittäjänäkään en itseäni ole tainnut vielä esitellä, vaikka sitä tietysti nyt hyvin leimallisesti olen. Blogipiirin keskiö -tyylisiin nimityksiin ei ole tarkoituskaan suhtautua kovin vakavasti!

Mieti, mikä olisi sitten sopivaa. Päähän lennähti sanapari sosiaalinen medianisti. Ei vain taitaisi sekään olla erityisen hyvin myyvä titteli!

Tagged: Tags

5 Thoughts to “Identiteetti määriteltävissä

 1. Hmm, et taida kuitenkaan sellainen medianisti, joka tekee asioita mediaanisesti, ei hyvin eikä huonosti?
  Vai liekö mielessäsi ollut (tiedotus)välineaddiktio?
  Dianisti voisi myös olla vähintään Töölönlahden toiselta puolelta haettu prinsessaalinen viittaus.

  Universaali-uomona eloittelu on muutoin vallan mukavaa, vaan kun kovin vähän ehtii siten saada valmiiksi 🙂

 2. Medianisti. Hirvitys mikä sanakammotus.

  Minusta tuon pitkän ja vakuuttavan listasi määritelmät sinusta eivät ole keskenään mitenkään ristiriidassa. Tarvitseeko sitä kaikenkattavaa ja kaikkiin tilanteisiin sopivaa titteliä kehitelläkään? Ehkä sellainen vain hidastaisi menoa?

 3. IORi: Kyllä tätä addiktiota enemmän ajattelin, ja viittausta sosiaaliseen mediaan. Mutta kieltämättä tuo “dianisti” olisi aika viehkeä 😀

  Valpuri: Eiväthän ne ristiriidassa ole, mutta kun usein pitäisi itseään ja tekemisiään lyhyesti ja täsmällisesti kuvata. Koko litaniaa kun ei yleensä voi itsestään kertoa. Tietysti on toisaalta ihan hauskaa, että tilanteen mukaan voi vetäistä eri nimikkeen ja roolin, eikä tarvitse aina jumiutua johonkin tiettyyn.

  Ja kuten sanottu, niin itse en ihan kaikkia osaa edes itselleni omaksua: esimerkiksi tutkijana en esittele koskaan, mutta sitten huomaan, että muut mieltävät minut niin jatko-opintojen takia (ja ne opinnothan ei taas etene mihinkään…)

 4. Erkka, kiitos tiedosta: lisäilen sinne sitten identiteettini palasia 🙂

Comments are closed.