Viime vuonna se olit Sinä

Time-lehti nimesi vuosi sitten vuoden henkilöksi tahon, joka silloin netissä tietysti paljon puhutti: sinut eli netinkäyttäjät.

Nyt valintana oli Vladimir Putin, mutta lehdessä pohdittiin myös vuodentakaista valintaa. Jamie Poniewozik kirjoittaa:

“What did we praise You for again? Oh, right: “for seizing the reins of the global media, for founding and framing the new digital democracy, for working for nothing and beating the pros at their own game.” Remember? You wrote about it on Your blog! We cornered the world market in reflective film for all those mirror covers! Good times, those. Hey, You’ve lost weight, haven’t You?”

Sinä vs. He

Kirjoituksessa pohditaan “sinun” ja “heidän” (ammattikirjoittajat, mediamogulit jne.) välejä ja suhdetta. Poniwwozik toteaa:

“Maybe what really happened in 2007 was not that They took over from You but that the boundaries between You and Them blurred.”

Omalta osaltani näin on tainnut käydä: raja nettiharrastuksen ja työn välillä on hämärtynyt. Mutta se johtuu muista syistä kuin yleisestä nettikehityksestä. Koska irtisanouduin vakituisesta palkkatyöstä ja heittäydyin kirjoittamaan ja touhuilemaan muuta oman yrityksen nimissä, niin koen olevani voimakkaammin “heitä” kuin nettiin vain harrastelumielessä kirjoittava.

Saa nähdä, mitä tämä vuosi tuo tältä osalta tullessaan. Kulutusjuhla-blogi toivon mukaan kehittyy, ja sen ylläpidosta on toki tullut sen verran rutiinia, etten varmaan osaisi olla ilman. Nyt se on myös osa omaa ammattilaisuutta, esimerkiksi juttuideoiden haeskelua ja haistelua ja asioiden muistiinkirjoittamista. Usein sitä nimittäin huomaa, että jostain on jo kirjoittanut blogissaan, mutta sitä vain ei enää myöhemmin muista.

Jaikua, Facebookia ja Macia

Viime vuonna omassa netinkäytössäni merkittävimmät muutokset taitavat liittyä RSS:n laajempaan käyttöön, del.icou.sin hyödyntämiseen ja Jaikussa roikkumisen aloittamiseen. Facebook tuli myös, muta varsin vähän siellä loppujen lopuksi olen pyörinyt. Käyttöympäristönä PC vaihtui Maciin, mutta en edelleenkään tunnustaudu omppufanaatikoksi. Vuoden päästä toivon hankkineeni jonkun kätevän mobiililaitteen.

Ajallisesti viettänen netissä suurin piirtein yhtä paljon aikaa kuin vuosi sitten. Siis paljon. Omia blogeja on nyt useampi kuin vuosi sitten: tuskin niiden määrää enää tästä kasvatan.

Ääntä ja liikkuvaa kuvaa tänä vuonna?

Tosin taisin jossain vaiheessa lupailla podcastin aloittamista, ja Erkka taisi jossain ohimennen heittää ajatuksen, että jos kimpassa tehtäisiin jotain. Minä voisin kyllä samantien siirtyä myös liikkuvan kuvan lähettämiseen eli julkaista videopätkiä (siis muistakin aiheista kuin asuinkumppanista kissasta, heh). Joskus nimittäin olen asioidessani kaipaillut sitä, että voisin kuvata videota aktiivikuluttajan kehuna tai valituksena ja pistää ne nettiin. Välillä liikkuva kuva yhdistettynä ääneen olisi tehokkaampi ja sopivampi kuin pysähtynyt kuva ja teksti.

Eli siis pitäisi saada se kätevä mobiililaite käyttöön ja jaksaa opetella sen hienoudet. Merkittävä syy nihkeyteeni hankkia uutta kännykkää on nimittäin opetteluvaiheen vaatima panostus: ei vaan jaksa.

– – –

Karri Kokon uusi blogikirja

Piti mainita vielä jatkoksi edelliseen kirjoitukseen eilen tiapahtunut tieto eli se, että Karri Kokko on tehnyt uuden blogikirjan. Lainaus häneltä:

MMVII on ilmestynyt. Se perustuu vuoden 2007 aikana pitämääni blogiin Ihmisiä, päiviä, elämää ja sisältää tiedot vuoden aikana tapaamistani ihmisistä. Katso oletko sinäkin mukana.”

(Ja minähän olen mukana blogimiittien ansiosta!)

Tagged: Tags