Ilmaiseksi toimivaa

Päivän Hesarissa on Hinta ja laatu -sivuilla kolumnini netin ja avoimen ohjelmistokehityksen tuottamista ilmaisohjelmista (lehdessä s. D 2, digilehdessä maksullisena: miksi tuolla muuten kolumnistin kuva on suhteettoman suuressa roolissa?). Mikäli aihe kuulosti jotenkin tutulta, niin joku aika sitten kirjoittelin hinnan tuomasta arvostuksesta asioille.

Aihe muokkaantui siis ainakin yhdeksi lehtikolumniksi, ja koska mielestäni tämä “ilmaisia lounaita ei ole” -tyyppinen pohdinta on kiehtovaa, niin varmaan tulen jatkossakin näitä miettimään.

Kolumnissani oletuksena toki on, että ilmaista on se, josta ei anneta vaihdantana rahaa. Kuten ilmaisjakelulehdet: kuluttaja mieltää ne ilmaisiksi, koska hän ei suoraan maksa niistä mitään. Se, että siinä sivussa nautitaan mainokset, kuuluu asiaan.

Kolumnissa kirjoitin esimerkkinä Gmailista. Itse asiassa Kari Haakana käsitteli osittain samaa aihetta Journalistin kolumnissa, mutta näkökulma oli yritysmaailmasta. Kolumnin mukaan Tietokone-lehdessä käytetään Gmailin lisäksi mm. Googlen kalenteritoimintoja ja dokumentteja, joten miksipä ei sitten tavallinen kuluttajakin näitä hyödyntäisi maksutta.

– – –

Mikäli mahdolliset muut it-maailmaa ja kuluttajuutta sivuavat tekstini kiinnostavat, niin tein Ekonomi-lehteen jutun naisista, teknologiasta ja Macin tuotteista. Lehdestä on näköjään verkkoversio, ja juttuni löytyy sivuilta 6-7. Jutussa mainitsemani Lady Geek -blogi tuo muuten ihan mielenkiintoista näkemystä aiheeseen.

Macin käyttäjäthän ovat kuulemma itsevarmoja, avoimia, perfektionisteja, vapaamielisiä, vihreitä eivätkä kovin vaatimattomia. Uskoo ken haluaa, mutta en tunnusta ainakaan hampaiden valkaisua omalla kohdallani…

2 Thoughts to “Ilmaiseksi toimivaa

  1. Huvitti tänään kovasti kun ilmaislehden jakelija kiitti kovasti hymyillen ja sanoi olipa kilttiä, kun otin tyrkytetyn lehden. Niinkö vähän ilmaisia asiota enää arvostetaan ? Mutta täällä onkin aamuisin kolme eri ilmaislehteä (Métro, 20 Minutes, Matin Plus) ja iltaisin viimeisen iltaversio Direct Soir ; kiintiö täynnä ?

  2. Maurelita: Ilmaisjakelulehdillä taitaa olla Suomessakin jo melkoinen kilpailu. Nyt, kun en itse enää mene työmatkoja julkisilla, ei tule luettua mitään näitä julkaisuja. Näinä aikoina kun on jo muitakin kilpailijoita kuin paperiset julkaisut, kuten esim. Jaikussa tuli tänään ilmi.

Comments are closed.