Korkeakoulupaikka haussa – vinkkejä blogeista?

Helsingin yliopisto on tänä vuonna saanut myös usemman opiskelijan kertomaan opinnoista “virallisesti”. Eli blogeja, jotka välittävät tietoa opiskelusta ja siitä, mitä se ihan oikeasti on. Mukana ovat myös minulle viimeisimpien opiskelujeni myötä tutuiksi tulleet Suvi(ko) ja Matti.

Suvin blogissa on ollut nyt jo kirjoituksia niin oman yliopistoon hakemisesta kuin opiskelijan taloudesta. Kysymyksiä tipahtelee kommenttiosastolle ja Suvi vastailee sujuvasti ja omakohtaisesti.

Matti taas kirjoittaa ehkä tietyllä tavalla syvällisemmällä otteella opiskelijan maailmasta. Mattihan on hämmästyttävän fiksu nuorimies, ja blogi vain vahvistaa tätä mielikuvaa.

Lisäksi näissä opiskelijaelämän blogiessa mukana on pari minulle tuntematonta henkilöä. Emman blogi on kuvausta luokanopettajaopiskelijan arjesta, ja Janne kirjoittaa matemaatiikon näkökulmasta.

Tietojeni mukaan nämä opiskelijat saavat pienen korvauksen kirjoittamisestaan ja heitä on puuhaan myös opastettu, mutta mitään liian tiukkoja raameja kirjoittamiselle ei ole asetettu. Hyvältähän tuo näyttää: uskoisin, että blogien avulla myös yliopisto-opiskelua suunnittelevat saavat ruohonjuuritason näkemyksiä aiheeseen ja meille muillekin blogeissa on kiinnostavaa asiaa.

Tietysti monet muutkin blogit välittävät kuvaa opiskelijaelämästä. Tilastokeskuksen internetin käyttötutkimuksen mukaan mukaan opiskelijoista blogeja oli vuosi sitten keväällä lukenut joka toinen ja opiskelijoista reilulla viidellätoista prosentilla oli oma blogi.

Omaa opiskelupaikkaa ei anonyymissa blogissa paljasteta välttämättä suoraan. Kerrotaan, että opiskellaan ja alakin voi selvitä tekstejä seuraamalla, mutta koulua ei kerrota. Mutta viestiväthän myös nämä tekstit opiskelijaelämästä ja muokkaavat lukijoiden mielikuvia. Ja jos ei muuta, niin ainakin opiskelijan arki tentteineen, osa-aikatöineen, kesätyöhakuineen ja rahahuolineen välittyy helposti.

Mutta tietysti “viralliset” oppilaitosten blogit tarjoavat paljon paremman näkemyksen sellaiselle, joka on aidosti kiinnostunut esimerkiksi tietystä oppiaineesta. Omalla nimellään kirjoittava opiskelijablogaaja on hyvä tietolähde, ja kommenttiosaston kautta voi kysellä lisää.

Omaa merkitystäni oppiaineeni, kuluttajaekonomian, jonkinlaisen markkinoijana netissä on vaikea hahmottaa. Kun googlaa sanan kuluttajaekonomia, on tämä blogi listalla kärjessä heti yliopiston virallisten sivujen jälkeen. Voisin siis veikata, että lähes kaikki oppiaineseen pyrkivät käväisevät blogissani. Ja tietysti toivon, että olen lisännyt oppiaineen tunnettuutta myös muiden kuin opiskelua suunnittelevien parissa.

Yksi tapa hyödyntää blogia oppiaineen markkinoinnissa on TAMKin Taiteen ja viestinnän ryhmäblogi, joka kertoo tavoitteekseen nimenomaan hakutietämyksen parantamisen.

Tagged: Tags

6 Thoughts to “Korkeakoulupaikka haussa – vinkkejä blogeista?

 1. Jannen aka Asranin tapasit silloin Igniten jälkeen Eerikin Pippurissa.

  Olen miettinyt, että saman tien Hakijapalvelut olisivat voineet kysyä kasalta eri alojen jo bloggaavia opiskelijoita saako heihin linkata. Eihän se olisi myöhäistä vieläkään olisi lisätä linkkejä sivulle ja tehdä sinne nostoja uusimmista kirjoituksista. Nyt en muista kuka tuota nostojen tekemistä ehdotti Jaikussa.

  Taloudellinen kannustin on pieni eli kirjalahjakortti. Mun motivaationi lähteä mukaan oli se, että tuon voi mainita työkokemuksena, koska kirjoitan tuota rennosti, mutta silti koko ajan kohdelukijaa ajatellen. Jonninlaista kevytjournalismia. Eh. Ja se kans, että tuli lopulta sit perustettua jonninlainen henkilökohtainen blogi teema- ja kimppablogien sijaan. Mulla ja Sallallahan on hunningolle jäänyt Maine 2.0 -gradublogi ollut aiemmin.

 2. Niijoo: säännöt ei ole tiukat, mutta olen pohdiskellut sitä, että kun ei sais kirjoittaa politiikasta niiden ohjeiden mukaan. Mutta kun opiskelen valtsikassa… Kyllä sekä opiskelija- ja yliopistopolitiikka että valtakunnan tapahtumien poliittinen puinti mediassa linkkaavat aika vahvasti opintoihini. 🙂

 3. Zepa, kiitos vaan mainitsemisesta!

  Suviko, jotenkin en vain miellä, että varsinaisesti tuntisin Jannea, kun on vain kerran nähty pikaisesti 🙂
  Blogi on varmasti kelpo referenssi tällaisella tavalla toteutettuna.

  Tuo jo olemassa oleviin blogeihin linkkaaminen olisi fiksu idea. Yliopistolla kun kuitenkin on jo se blogihakemistonsa, niin helppo olisi löytääkin blogeja mukaan.
  Samalla lailla monessa muussakin paikassa toimii se, että etsitään jo blogeja kirjoittavia henkilöitä sen sijaan, että otetaan ihan “untuvikkoja”.

  Kieltämättä jännää, jos ei saisi kirjoittaa politiikasta. Kyllähän se kuuluu akateemiseenkin maailmaan, etenkin siellä valtsikassa 🙂

Comments are closed.