Ne käyttöehdot

Huom: tekstin loppuun tehty lisäyksiä päivän aikana.

Pörrön huomautus Blogilistan käyttöehdoista monien muiden listaan liittyneiden kommenttien joukossa meni minulta valitettavasti vähän ohi sunnuntaisella blogilukukierroksella. Hän kyseli samaa myös Jaikussa samana päivänä, mutta vastausta ei ole näkynyt.

Ja nyt asia on levinnyt blogeihin laajasti. Kuka saa käyttää, mitä ja miten? Ja entä kun on tullut Blogilistalle historiallisista syistä eli aikoinaan ei ole mitään sen kummempia käyttöehtoja hyväksynyt, vaan siirtyi listalle entisistä versioista kauppojen myötä?

Aiheesta lisää mm. Mertenin, pni:n, Virkanaisen, Jannen ja Haakanan kirjoittamana.

Käyttöehtojen kohua herättänyt osuus on siis 4.8:

“…Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa. Palveluntarjoajalla on oikeus käyttää Palvelun sisältämää aineistoa edellä mainitussa laajuudessa myös esim. blogisisältöjä koskevien analyysien ja tilastojen laatimiseen.”

Omia blogejani en vielä ota pois Blogilistalta siinä toivossa, että tähän saadaan selitys ja myös muutos. Mutta jos käyttöehdot jäävät tuollaisiksi, niin en minäkään käyttäjänä pysyttele.

Lisäys klo 10.16:

Tuomas kommentoi Blogilistan Kehitysblogissa asiaa:

“Tuo kohta 4.8 on laadittu sitä varten, että blogilista voi halutessaan tarjota muille tahoille dataa esimerkiksi siitä, mistä blogeissa kirjoitetaan – sekä linkittää erilaisissa koosteissa erilaisiin blogisisältöihin. Sisältöjen käyttöön tai julkaisuun sellaisenaan ei blogilistalla luonnollisesti ole oikeutta.

Vanhalla blogilistalla ei käyttöehtoja ollut lainkaan, ainoastaan rekisteriseloste. Kohdan 4.8 muotoilua täytynee tarkistaa, jottei siitä saa väärää kuvaa, kuten nyt on käynyt. Eli blogien sisällöt ja niiden oikeudet kuuluvat luonnollisesti täysin bloggaajalle itselleen.”

Lisäys 21.10:

Käyttöehdot muuttuivat tänään, ja minun blogini pysyttelevät siis listalla tämän myötä.

Mutta toki Blogilistan harhailevissa meiningeissä on ne hyvätkin puolensa, kuten Teppo kirjoittaa. Ilmiselvästi moni on nyt opetellut esim. RSS-lukijan käytön.

Ja toisaalta Medis muistuttaa, että nettimaailman ilmaispalvelussa on normaalia, että säädettävää riittää.  Eikä Kaarelan Tiinakaan murehdi Blogilistan heikkouksia, vaan toivoo tapoja löytää helpommin parempaa luottavaa.

Tagged: Tags

8 Thoughts to “Ne käyttöehdot

 1. Tuo käyttöehtojen muutos on tosiaan mielenkiintoinen juttu – yleensä esimerkiksi ohjelmiston uuden version asennuksen yhteydessä pyydetään hyväksymään käyttöehdot uudelleen. Blogilistan käyttöehdot ovat kuitenkin muuttuneet ilman, että asiasta on tiedotettu eikä käyttäjiä ole pyydetty hyväksymään uudistuneet ehdot.

  Toissapäivänä käyttöehtoja ei edes saanut näkyviin muuten kuin kirjautumalla ulos ja menemällä rekisteröitymislomakkeeseen, nyt niihin johtava linkki on näköjään ilmestynyt sivujen alalaitaan.

 2. Ai että tuollainen ehto? Vaikka muuten olenkin antanut ymmärtää että “totta kai saat kopioida tekstini huomiseen äidinkielen aine-kirjoitukseesi aiheesta “Cthulhun asema nykyproosassa” omiin nimiisi”, niin minähän en omia lapsukaisiani tuolla tavoin anna minkään ison korporaation hyväksikäyttää.

  Jos ei ehtoon tule muutosta tai sitten aika hitsin hyvää selitystä, vedän oman blogini pois.

 3. Anu ja t, no nyt näyttää siltä, että ehtoja ainakin tarkennetaan, eli jäädään odottelemaan, miten käy.

 4. Nettipalveluiden uudistusten koordinointi lähimmän city-lehmuksen kylkeen alkaa vaikuttaa niin surkean epidemiseltä, että tuntuu suorastaan syylliseltä olla siitä edes pahoillaan. En myönnä vanhakantaisuuttani, vaikka oletan palvelun sisältävän sitä, mitä luvataan; ei siis jotakin ekstraa ja toimimattoman itse asian. Entinen blogilista oli pääosin ihan välttävän toimiva ja jopa söpön (viattoman?) kotikutoinen. Luultavasti Sampokin oli nettipalveluineen ihan toimiva ennen Dansken sekaantumista. Pelkään kuitenkin pahoin, että on ihmisiä joille tällainen yhteys konseptin ja tuleman välillä ei tule enää mieleenkään.

  Vetoan kaupungin puistotoimeen uusien lehmusten istuttamisen puolesta.

  On hyvä, että blogosfääri sisältää asiaan huomiota kiinnittäviä, verkostoituvia kirjoittajia. Kiitos. Tähänkin päädyin Mitvitin kirjoituksesta.

 5. Tulta syöksevä lintu: Blogilista oli meikäläiselle kyllä turhan kotikutoinen, siksi sen käyttö oli omalta kohdaltani jäänyt hyvin vähäiseksi. Mutta edelleen jaksan uskoa, että sieltä nousee vielä parempi ja jotain senkaltaista sivustoa, mitä esim. Ruotsissa on jo blogien seurantaan ollut käytössä jo pitkään. Tietysti harmi, että meni pieleen, mutta toisaalta kyseessä on ilmaispalvelu: pankkien ja monien muiden palveluiden kanssa onkin syytä olla paljon kriittisempi.
  Käyttöehdot olivat itselleni oleellinen seikka, ja näinhän se sitten palautteen ansiosta muuttui. Siitä kiitokset Blogilistan parissa työskenteleville, samoin myös muista parannuksista (kaikkiahan ei varmasti heti saada kuntoon, mutta selkeästi mielessäni menossa on tekemisen meininkiä).

 6. Tänks Mari – eiköhän me saada lista jälleen toimintakuntoon lähipäivinä, suuri osa bugeista on jo saatu korjattua ja töitä tehdään edelleen hartiavoimin. Ja nyt kun perusta saadaan kuntoon, voimme lähteä niitä kauan kaivattuja uusia toimintoja toteuttamaan. Esimerkiksi blogeissa esiintyvien linkkien seuranta odottaa jo käytännössä julkaisua, kunhan päätämme mitä kaikkea kivaa sillä haluamme tehdä..

 7. Tuomas, juu, edelleen odotan mielenkiinnolla, mitä tulevaisuus tuo listalle tullessaan!

Comments are closed.