Suomen parhaat verkkosivut – ei kiinnosta vieläkään

Qimki aktivoitui jälleen mainitsemaan Suomen parhaat verkkosivut -kilpailun, jonka toteutus ja tyyli on melkoisen omituinen. Itse kirjoitin kilpailusta vajaat pari vuotta sitten, kun mainostivat sähköpostitse maksullista mahdollisuutta osallistua kyseiseen touhuun. Ja kisahan haiskahti aika epämääräiseltä jo silloin monen muunkin bloginpitäjän mielestä.

Siksipä huomioni kiinnitti tällä kertaa kisasivuilta löytyvä lause (8.2.2008):

“Kilpailusta keskustellaan foorumeissa ja blogeissa positiiviseen sävyyn.”

Öh, minulla ja kisan järjestäjillä lienee hieman eri käsitys positiivisesta sävystä. Kun googlaa “suomen parhaat verkkosivut”, niin heti ensimmäisellä sivulla on linkkejä blogikirjoituksiin, joissa ei kyllä todellakaan riemusta hihkuta. Esimerkiksi Harto toteaa kisan olevan nettimainoskampanja, jota pyöritetään maksullisen kisan muodossa ja pitää kisan mainostusta “kutsuna” sähköposteihin  lähinnä spämmäyksenä.  

Qimki huomioi seuraavaa kisan asiantuntevasta raadista:

Osallistumismaksu itse kilpailuun oli 140 – 190 € + alv yhdistyksiltä, yrityksiltä jne maksukykyisiltä tahoilta. Sillä sai sivustonsa kilpailuun, jossa

Asiantunteva raati valitsee parhaat, mutta myös yleisö saa äänestää suosikkinsa.

Ketä kuuluukaan tuohon asiantuntevaan, varmaankin myös puolueettomaan ja huolella valittuun raatiin? No sehän selvinnee piakkoin kilpailun järjestäjillekin, sillä sivustolla kerrotaan nyt:

Haemme tuomareita arvosteluraatiin. Jos olet kiinnostunut, kerro itsestäsi ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi.

Kuten Qimki, niin en minäkään järin nättinä pidä tuota laminoitua kunniakirjaa (tosin tuon kunniakirjan voi tietty kuka tahansa printata ja laminoida, jos nyt jostain syystä välttämättä haluaa), joka kisaan osallistuville annetaan, samoin kuin nettibanneri.

Siinä lukee, että “- – – kilpailun järjestäjät ovat kutsuneet Yrityksen Nimi mukaan kilpailuunsa tavoittelemaan Verkkosivujen SM-titteliä.”

Köh, kutsuttu ja kutsuttu (ja mikä ihmeen SM-titteli?): ei tietenkään tarvitse saada edes sitä spämmisähköpostikutsua, sillä osallistumisestahan kerrottiin seuraavaa:

“Mittelöön ilmoittaudutaan verkkolomakkeella tai puhelimitse ja maksamalla osallistumismaksu.” 

Kilpailun järjestävät NT-Media ja Mediatoimisto Coperdia yhteistyökumppaneineen. 

Ja jep, en siis aio osallistua edelleenkään moiseen rahastukseen.

– – –

LISÄYS: 22.2.2011:

Tänään minulle ja lukuisille muille bloginpitäjille on lähetetty sähköposti, jossa uhataan oikeustoimilla, ellemme poista Suomen parhaat verkkosivut -kilpailuun liittyviä, kriittisiä tekstejämme.
Tietoviikon uutinen aiheesta (annoin juttuun kommenttini): Suomalaisbloggaajia uhataan oikeustoimilla – kritisoivat verkkosivukisaa

Muokkaus klo 17.59, Tietoviikon uutisen päiviyksen myötä:

“Rikosilmoituksia on tehty 18 ja ilmoituksia asiasta on lähetetty yhtä monta, kertoo Websiteracen toimitusjohtaja Soile Haanpää. Rikosilmoituksessa mainittu rikosnimike on kunnianloukkaus. Haanpään mukaan jos asiaa aletaan ajaa eteenpäin, kyse voi olla myös liiketoiminnan haittaamisesta.

Loukkaavissa kirjoituksissa yritystä on syytetty Haanpään mukaan esimerkiksi huijauksesta, rahastamisesta tai roskapostittamisesta. Websiterace on kuitenkin toimitusjohtajansa mukaan pyrkinyt toimimaan rehellisesti ja lainmukaisesti.

Viestissä mainitun lakiasiaintoimiston edustaja Marko Virta vahvistaa viestien lähettämisen.”

Lisätietoja ja -linkkejä (mm. kyseinen sähköposti) tämän tekstin kommenttiosastolla.

Tagged: Tags

17 Thoughts to “Suomen parhaat verkkosivut – ei kiinnosta vieläkään

 1. Tämä kisa on kyllä niin kuraa kuin olla ja voi. Vastaiskuna varmaan pitäisi jokaisen kynnellekykenevän julistaa avatuksi vastaavanlainen kisa. Sehän ei paljon vaadi. “Keskustellaan blogeissa positiiviseen sävyyn.” Mitä potaskaa! Häpeäisivät siellä Coperdiassa.

 2. Esa, vastakisa olisi mainio!
  Ehkä pitäisi Coperdiasta kysäistä, miten he perustelevat esim. tuota väitettä positiivisesta keskustelusävystä.

 3. Toisaalta toi on kyllä mainoskilpailuissa ihan normaalia settiä. Aina niihin osallistuminen maksaa.

  Ilokseni huomasin, että blogit saavat osallistua ilmaiseksi. Ehkä lopultakin, lopultakin, myös minä saan ansaitsemani arvostuksen, joka minulta tähän mennessä on kavalasti pimitetty.

 4. No mun firmalle tuli sähköpostiin varsinainen nuoleskelukirje ja kehuttiin mun sivuja vaikka ne oli siinä vaiheessa täysin kesken eikä niissä ollut mitään tolkkua. Ensin kiinnostuin mutta minua varoitettiin että älä osallistu. Tänään tipahti luukusta perintäkirje ja olin vähän että häh? Niillä oli ehtona ensin maksu ja sitten sivu lisätään ja plaaplaaplaa. No en maksanut enkä vastannut kun en sinne sivujani halunnut ja luulin että se oli siinä, mutta mitä vielä. Aika kummallista sinänsä että olen netissä kuitenkin paljon pyörinyt mutta en ollut ennen tälläistä sivua nähnyt vielä että niin mikä näkyvyys tällä sivustolla on?

 5. On noita tarjouksia tullut minullekin. On kuulemma niin hienot sivut. Miksi minun pitäisi maksaa siitä, että joku sanoo sivujen olevan hienot tai huonot? Minun ajatusmaailmassani tuo asia arvioidaan aivan eri kriteereillä.
  Mari tuolla jo kyseli SM-tittelin ja raadin perään. Kuka on antanut kisalle SM-arvon? Ei, sitä ei ole annettu, se on vaan jostain otettu. Entäs raati? Kun ilmoittautumisia kisaan on kerätty jo hyvän aikaa eikä raadista ole tietoakaan, mites tää juttu menee. Eikö ensin pitäisi olla se arvovaltainen raati (nimet esille) ja sitten vasta aloitetaan kisa? On myös kummallista, kun sanotaan, että kutsutaan kisaan, mutta tosiasiassa sinne pitää ilmoittautua ja maksaa siitä, että pääsee arvioitavaksi.
  Mä en halua SM-kisa-arvioita maksamalla siitä…

 6. Tänään 22.2.2011 minua ja monia muita (kuten tekstissäni mainttua Hartoa) on siis lähestytty lakiasiantoimiston puolelta.

  “Nova Trotters Oy on tehnyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön Nova
  Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä ja Suomen Parhaat Verkkosivut
  -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista
  nettikirjoitteluista. Lisäksi harkitsemme joidenkin kirjoitusten
  kohdalla haastetta ja korvausvaateita käräjäoikeuteen. Pyydämme, että
  poistatte foorumiltanne/blogistanne kaikki asiaa koskevat kannanotot
  välittömästi, niin emme vie asiaa eteenpäin kohdallanne.

  ystävällisesti,”

  Aiheesta on kirjoittanut nyt mm. Janne: http://www.ecyrd.com/ButtUgly/wiki/Main_blogentry_220211_1

  Keskustelua Twitterissä #novatrotters

  MuroBBS-keskustelu: http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskustelua/628515-suomen-parhaat-verkkosivut.html

 7. Ja itse siis laitoin vastausviestin, jossa pyysin tarkempaa selvitystä.

  Lisää linkkejä:

  Jocka: “Nova Trotters Oy:n väki ei siis suostunutkaan yllättäen valottamaan minulle, että minkä ihmeen takia tuo kyseinen neljä vuotta vanha kirjoitus pitäisi nyt yllättäen poistaa verkosta ja millä perusteella sen katsottiin olevan “valheellinen ja herjaava”. Erityisesti olisi halunnut tietää millä perusteella se rikkoisi lakia. En edes viitsi tässä lähteä avaamaan juttua sananvapauden kantilta. Lähestytään asiaa siis toiselta kantilta. Viestissä mainitaan sana “herjaus”. Joskus ammoisina aikoina rikoslaissa oli herjaus, joka sittemmin korvattiin kunnianloukkauksella. Joku voisi siis luulla, että kyse olisi kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkauksessa täytyy kuitenkin 1) esittää valheellista tietoa ja 2) kohteella täytyy olla kunnia jota loukata. Valheellista tietoa kirjoituksessa ei ole, eikä Suomessa yrityksillä ei ole kunniaa. Näin ollen yrityksen kunniaa ei siten voi myöskään loukata. Se on siis poissa kuvioista, ellei asianomistaja osoita jotain tiettyä henkilöä jonka kunniaa on loukattu. Odotan sellaista mielenkiinnolla. Mieleen voisi tulla myös SopMenLain laajennettu tulkinta, mutta sekään ei toimi, koska kyseessä on yksityisen henkilön blogikirjoitus. Näin ollen oli paikallaan pyytää – aiemmin jo kertaalleen pyydettyjä – lisätietoja vaatimusten taustoista.”

  Mediablogi: http://hpguru.net/kilpailun-jarjestaja-uhkailee/
  Syrjä: http://blog.syrja.as/2011/02/22/kirjoituksen-poistamis-pyynto/

  Lisäys:
  Juho: http://sanainen.arkku.net/2011/02/22/suomen-parhaat-verkkosivut-uhkaa-minua-ja-muita-bloggaajia-oikeustoimilla

  Lisäys 2:
  Harto Pönkä: http://harto.wordpress.com/2011/02/22/nova-trotters-oy-suomen-parhaat-verkkosivut-kilpailu-nayttaa-varoittavaa-esimerkkia/

  Tietoviikon juttu: http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article583125.ece

 8. Täähän (perustettomat laskut, jotka Marjo mainitsi) on ihan niinkuin yhdistelmä parista vanhasta huijauksesta:.

  – 80-luvulla kuulin juttua jostain bändistä, joka teki halvalla ison määrän kopioita omasta levystään ja lähettivät sen pyytämättä laskun kera kaikkiin Suomen kouluihin ja saivat paljon myös myydyksi, ennen kuin joku hermostui ja ilmoitti poliisille (saattaa olla urbaani legenda, mutta hyvä stoori kuitenkin) Tätä kai ne USA:ssa kutsuisi nimellä “mail fraud”.

  – tuoreempi juttu on nämä hakemistoyrittäjät, joissa kysytään, että “tarkistetaan tässä yhteystietoja” ja sitten tulee myöhemmin lasku hurjasta klikkimäärästä jota väittävät sivuille ohjanneensa (vaikka tilaaja ei edes ymmärtänyt mitään sopimusta tehneensä); tästä Directasta kaiketi oikeuden päätöskin jo joskus vuosi sitten tuli?

  Luulisi, että mediatoimistot NT-Media ja Coperdia ymmärtäisivät, miten paljon badwilliä tuollainen puolivillainen lakiasiaintoimisto (joka ei tunne lakia) ja huonosti hjoidettu & turhaan hypetetty kisa saattaa aiheuttaa. Jollain ollut hyvä idea, joka sitten ei ollutkaan hyvä ja joka vielä toteutettiin huonosti. Hohhoijaa…

 9. Hoh hoijakkaa. Hei Nova Trotterssin tyypit, keksikääs jotain muuta tekemistä nyt. Luulisi esim. että nettisivukilpailun pyörittämisessä olisi tekemistä ihan riittävästi.

Comments are closed.