Blogeja paremmuusjärjestyksessä

Muokkausta myöhemmin: korjailin kirjoitusvirheitäni

Ihmiskunnan hra Jäppinen järjesti Keskustelutiedusteluyksikkönsä kautta Vuoden blogit -äänestyksen. Vuoden blogiksi eniten ääniä saivat Kemppinen ja SusuPetal, onnea heille!

Äänestäjiä kertyi reilut 400.

Omista tuotoksistani Mieto marinadi sai maininnan Vuoden sosiaalisin (10 % kategoriassa annetuista äänistä) ja Kulutusjuhla Vuoden ryhmäblogi (14,75 % kategoriassa annetuista äänistä).

Äänestys ei näkemykseni mukaan herättänyt kovin merkittävää kuhinaa blogeissa. Minä ja joukko muita blogeja toki linkitimme siihen, ja esimerkiksi minua Petja infosi jo ennen äänestyksen alkua asiasta (vuosi sitten hän läimäisi Marinadille Vuoden seksikkäin -arvonimen).

Suomalaisia blogejahan aiemmin on äänestetty Kultainen kuukkeli -arvonimillä, ensimmäiset varustettuna vuosiluvulla 2003, joilloin minulla ei vielä ollut oikeastaan suhdetta blogeihin. Viimeiseen pariin vuoteen tätä ei enää ollut. ButtUglyn Janne taannoin ilmoitti, että voisi antaa kyseisen brändin lainaan, jos taho onnistuu vakuuttamaan hänet.

Petjan äänestys herätti SusuPetalissa joukon kysymyksiä ja kommentteja, joissa äänestyksen mielekkyyttä, kategorioita, syitä jne. ruodittiin. Monen mielestä blogien paremmuusjärjestykseen asettaminen on outoa ja kyseenalaistaa koko blogaamisen luonteen: alkavatko ihmiset blogata vain saadakseen tunnustusta? Ja onko kyseessä vain taas tietyn porukan omannavan esiintuontia?

Petja vastasi mm. kategorioihin ja blogiäänestyksen järjestämisen motiiveihin omassa blogissaan. Silloin hän totesi myös seuraavaa:

“Tällä hetkellä, kun äänestysaikaa on viikko jäljellä, olen huolissani äänestyksen rakenteesta. Äänestyksen löytäneet ovat tulleet muutaman harvan linkin kautta, vaikka äänestäneitä onkin aika paljon.”

Näistä kommenteista näkyvätkin tämän äänestyksen suurimmat ongelmat. Se ei ole levinnyt niin laajalta blogaajien keskuusteen, kuin sen olisi pitänyt tietyn tasapuolisuuden ja kokonaisvaltaisuuden saavuttamiseksi tehdä. Esimerkiksi Petjan oma blogi oli saanut eniten ääniä Muotiblogi-ryhmässä: tämä kertonee mielestäni siitä, ettei ainakaan muotiblogeja aktiivisesti seuraava porukka äänestykseen osallistunut laajoin joukoin.

Ja tietysti myös omien blogieni saamista äänistä osa johtuu varmasti siitä, että linkkasin kisaan sekä tässä Mari Koo- että Marinadi-blogissa. Kulutusjuhlaan en linkkejä vienyt.

Ilmeisen moni suhtautui kovin epäluuloisesti koko hommaan, eikä siksi halunnut lähteä mukaan. Oltiin epäileväisiä sen suhteen, mitkä ovat Petjan motiivit järjestää äänestys oman yrityksensä nimissä. Nyt Petja tarkensi kyselynsä käyttötarkoitusta seuraavasti:

“Tietoa tullaan käyttämään Keskustiedustelupalvelun sisarpalvelun, Pilana Stadin myöhemmin julkaistavissa kirjoissa ja palveluissa.”

Kultainen kuukkeli -äänestys aikoinaan tavoitti laajemmin blogiyhteisöä (tosin toki silloin porukka oli pienempi, mutta kuitenkin): sillä oli tietyllä tavalla uskottava ja positiivinen vire. Toki sekin sai omaa kritiikkiään, mutta siitä sentään keskusteltiin laajemmin.

Eli nyt tämä äänestys ei jätä yhtä vakuuttavaa fiilistä. Mutta siis toki kiitos heille, jotka ovat blogejani äänestäneet. Marinadi-blogin saamat äänet koen jonkinlaisena kiitoksena blogimiittijärjestelyistä yms. Saaran kritiikki sosiaalisuuden määritelmistä on sinällään varmasti ihan kohdallaan:

“Mutta Mari Koo ja Kemppinen saivat siellä useampia voittoja, jotka minusta olivat turhia. Susu olisi voinut voittaa ihan yksinään koko kakun ja vuoden sosiaalisin blogi olisi kuulunut Ikkunaiinekselle. Ei missään muualla käydä niin kiihkeitä keskusteluja. Sosiaalisuus blogeissa ei minusta ole sitä, että tavataan livenä, vaan sitä, että se sosiaalisuus tapahtuu juuri netissä.”

Kuka tahansahan toki voi laittaa pystyyn äänestyksiä mistä tahansa. Myös blogeista. Maailmalla on ties millaisia blogipalkintoja ja äänestyksiä (esim. Blog Awards), joita järjestävät eri tahot. Kenties Blogilista.fi:n kehityksen myötä Sanoma Digital pistää pystyyn myös äänestyksiä. Kyseinen yritys olisi tähän kuitenkin luonteva taho, vaikka taatusti sekin herättäisi närkästystä.

Tai sitten Kultainen kuukkeli herää henkiin jossain muodossa. Jos nyt vaikka jonkinlainen “kansalaismediajärjestö” syntyy ja se ottaa yhdeksi tehtäväkseen tämänkaltaiset äänestykset. Tai blogiyhteisö kehittelee jotain muita tapoja.

Se on tietysti selvää, etteivät luetuimmat blogit ole sama asia kuin parhaina pidetyt blogit. Eipä sitä ihmisten lempiruokakaan ole usein se sama, jota he eniten syövät. Ontuva vertaus, myönnän, mutta periaatteessa sama kaava toiminee niin kirjoissa, lehdissä, nettisivuissa, tv-ohjelmissa jne.

Mutta ei kai kukaan voi väittää, etteikö jossain muodossa kanssablogaajilta saatu tunnustus hyvästä työstä edes vähän lämmittäisi mieltä? Yhteisö ja yksilöt toki jakavat jatkuvasti kiitosta ja kannustusta monin tavoin, ja erilaiset “arvonimetkin” kiertävät meemeinä (juuri tällä hetkellä ainakin “You make my day” -titteli pyörii blogeissa). Jälleen kerran tunnen huonon omantunnon pistoksen siitä, etten viime aikoina ole kovin paljon toisia blogeja kehunut.

Nyt sitten edes yksi maininta: minusta yksi viime vuoden yksittäisistä blogitempauksista parhaita on Tepon 100 tuntematonta. Hieno projekti, joka on saanut Flickrissä osallistujia kansainvälisestikin. Itse en ole osallistunut, mutta on ollut ilo seurata Tepon projektin edistymistä.

Tagged: Tags

10 Thoughts to “Blogeja paremmuusjärjestyksessä

 1. Olen edelleen samaa mieltä siitä mitä sanoin. Ehkä jos tämmöisiä äänestyksiä on pakko pitää (niin kuin puolustelijat sanovat), jotta lukijat voivat osoittaa arvostustaan, niin kategorioita pitäisi olla lähestulkoon yhtä paljon kuin blogejakin, jotta tulos olisi totuudenmukainen.

  Minusta silti, vaikka kaveri nyt meni ja voitti potin, nämä äänestykset ovat turhia juuri sen vuoksi, ettei blogeja (niin kuin olen vuosikausia hokenut) voi panna paremmuusjärjestykseen. Se on vähän niin kuin rankkaisi ihmisten elämät, kun enimmäkseen verkkopäiväkirjoista kuitenkin on kyse.

 2. Niin, en minäkään osaa pistää blogeja paremmuusjärjestykseen mitenkään järkevästi: fiiliksethän vaihtelevat päivänkin mittaan. Mutta yhtä lailla hankalaa minun on laittaa järjestykseen esim. vuoden biisejä tai kirjoja, mutta silti sitäkin tehdään ja aiheista äänestetään. Mitään “pakkoa” blogiäänestyksille ei varmasti ole, onhan noita ilman pärjätty ja saatu blogeja ylläpidettyä!

 3. Tarkoitin “pakolla” lähinnä sanontatapaa, että kun niitä äänestyksiä ja paremmuusjärjestyksiä kuitenkin tehdään koko ajan mistä tahansa, juuri kirjoista ja biiseistäkin. Kirjojen arvottamista on tosin kritisoitu jo pitkään.

  No meikän kaaliin ei tämä jumalaton kilpailuhenki mene nyt ollenkaan. Mutta se ei ole niin iso ongelma, että juhlahumua kannattaisi sen takia pilata. Yritän ensi kerralla olla vaan ihan hissukseen.

 4. Petja sanoi, että äänestäjistä vain 15%lla on oma blogi. Eli järjettömän iso osuus äänistä tuli varsinaisen aktiivisen ja INTERaktiivisen blogimaailman ulkopuolelta. Ei tästä äänestyksestä kannata paljo hihojaan polttaa, tämä oli lähinnä Petjan omakeksimä leikki, ja leikkejä saa keksiä sen verran kuin ikinä ehtii.

 5. Saara: Minusta kritiikkisi blogiäänestyksiin oli ihan aiheellista, ei ole siis mitään syytä olla hissukseen nyt tai myöhemmin!

  Zepa: Ah, just, no jos noin suuri osa äänistä on muilta kuin blogaajilta, niin kyllähän se valitettavasti vähän himmentää äänestystä. Yleensä kummiskin “vertaisryhmän” antama tunnustus on tärkeintä.
  Yksi ongelma tässä varmaan oli sekin, että Petja ei hommassa riittävän selkeästi painottanut, että kyseessä on hänen omakeksimänsä leikki ja sen mukaan säännötkin.

 6. Ajatus ihmisten elämien panemisesta paremmuusjärjestykseen äänestämällä on kutkuttava. Ihan varmasti onnistuu.

  Kiitos krediiteistä. Nyt näyttäisi vihdoin siltä, että saatan saada tuon satasen sarjan valmiiksi. Vaan on tätä tietenkin manattu ennenkin.

 7. Teppo: Elämiä ei vielä ole julkisesti kai kehdattu lauttaa paremmuusjärjetykseen, mutta kyllähän sitä jollain tasolla tehdään koko ajan, ihmisten arvottamista.

  Kyllä se sarja siitä valmistuu, ennemmin tai myöhemmin, ja johan siellä loppu häämöttää. Vähän kuin maratonia tuollainen 😉

 8. Heh, ajattelin itse tuohon kilpailuun vastatessani, että koko kyselyn mielekkyys oli Petja Jäppisen henkilökohtaisen imagon varassa. Jos kilpailun olisi järkännyt pelkästään joku random yritys, kuten hesari niin sitä oltaisiin varmaan boikotoitu.

  Henkilökohtaisesti diggaisin muuten enemmän jos palkinnoilla pystyttäisiin nostamaan tuntemattomia esille. Nyttenhän palkittiin, jos ei sisäpiiriä, niin ainakin vuosikausia hyviksi tiedettyjä blogaajia/blogeja kuiteskin.

 9. Zache: Tietysti ison yrityksen järjestämänä äänestys olisi herättänyt suurempaa kritiikkiä. Toisaalta on kuitenkin varmaan suuri joukko blogaajia, jotka eivät sinällään mieti suuremmin, kuka jonkun äänestyksen on järjestänyt ja miksi. Sanoma Digital olisi Blogilistan omistajana kuitenkin luonteva ja perusteltava taho tähän. Joku muu yritys olisi sitten ihan eri asia.

  Neutraalimpina näkisin siis tietysti Kultaisen kuukkelin tapaisen joukon blogaajia, jotka pistävät homman pystyyn ilman sen suurempia tavoitteluita.

  Kivahan se olisi, jos tuntemattomia saataisiin julki. Se vaatisi ainakin jonkun kategorian: Kultaisissa kuukkeleissahan oli “Paras vähäntunnettu blogi”, joten sen kaltaisen kautta voitaisiin nostaa niitä esiin.

  Toisaalta tuntemattomampien blogien esiinnostoon sopisi varmaan parhaiten muinaisten Blogisanomien kaltainen julkaisu.

 10. Paluuviite: Blogispotti.fi

Comments are closed.