Blogilukutottumuksista

Ollia kiinnostaa ihmisten blogienlukutavat. Hän kyselee seuraavia:

  • milloin viimeksi poistit blogin/blogeja rss-lukijasta/suosikeista ja miksi?
  • miten tiuhaan tilaat uusia blogeja tai poistat entisiä?
  • tapahtuuko se edes jokseenkin säännönmukaisella tahdilla?

Poistan blogeja RSS-lukijastani (Google Reader) harvakseltaan. Tällä hetkellä tilauksessa näyttää olevan kaikenkaikkiaan 260 lähdettä (näistä varmaan 95 prosenttia on blogeja).

Tilausten määrä kohoaa koko ajan, sillä napsuttelen lukijaan helposti luettavaa, mutta vähänlaisesti poistan mitään. Nakkaan uutta luettavaa seurantaan viikottain, määrä vaihtelee yhdestä lukuisiin.

Olen jaotellut luettavia erilaisiin kansioihin, jotka mielessäni ovat eriarvoisia. Eli toiset kansiot sisältävät luettavaa, jotka käyn läpi tarkemmin, mutta moni kansio sisältää sellaista, joille en välttämättä paljoakaan otsikkotasoa enempää suo huomiota. Uusia tilatessani pyrin siihen, että valitsen blogille sopivan kansion, ja jos se sitten osoittautuu vääräksi, niin vaihdan toisaalle: oleellista kuitenkin on, että jotenkin saan blogit luokiteltua.

Ja jos lukija täyttyy lukemattomista, niin osa kansiosta on sellaisia, että ruksaan ilman katsomista tekstit luetuiksi (esimerkiksi vaikka jenkkien Consumerist-blogi, jota seuraan tietystä ammatillisesta mielenkiinnosta, mutta johon tulee paljon asiaa päivittäin ja harvat tekstit ovat oikeasti minulle oleellisia.)

Välillä vilkaisen myös Blogilistaa ja saatan sitä kautta löytää myös joskus muinaisuudessa ruksaamiani blogeja, joiden olemassaolon olen ehtinyt jo unohtaa. Ja sitten ne päätyvät tilatuiksi, jos kiinnostavat edelleen.

Myönnän, että joskus Google Readerin vuoksi joskus kuvittelen lukevani jotain ihan muuta blogia, kuin mitä luenkaan, koska visuaalisuus puuttuu, enkä blogien nimien perusteella aina muista, mistä olikaan kyse. Tämä aiheuttaa joskus aivoissani hämmennyksiä, kun luulen lukevani nuoren naisen tekstiä, mutta todellisuudessa kirjoittaja on keski-ikäinen mies. Reader tekee kuitenkin blogien nopeasta haarukoinnista sen verran helppoa, ettei blogien pikanen läpikahlaus tunnu kovin suurelta hommalta.

Tagged: Tags

2 Thoughts to “Blogilukutottumuksista

  1. Mari, oletko trackbackannyt meikäläisen merkintää? Ohjauspaneelista huomasin tämän, mutta komsuloora on tyhjänä.

    Vai olenko tosi pahasti ajastani jäljessä eikä kukaan enää trackbackaa?

  2. Köh, no enpä ollut… Mut nyt pitäisi olla. Todennäköisesti olet vain ajastasi edellä, me hitaat emme pysy perässä!

Comments are closed.