Blogimäärän kasvaessa ja RSS:n yleistyessä kommentointi vähenee

Jyväskylässä tuli viime viikolla puheeksi muutamia havaintoja blogimaailmasta. Todettiin, että blogien kommentointi on vähentynyt, sillä blogeja on luettavana sen verran paljon ja seuraaminen  tapahtuu RSS-lukijan kautta, jolloin kommentointi vaatii erilliset klikkaukset.

Taannoin Moision Teppo kysyi, käyttääkö kukaan enää Blogilistaa vai kuinka suuri joukko on jo siirtynyt RSS:n maailmaan. Ilmeisen monelle Blogilista on kuitenkin edelleen se ykköstapa seurata blogeja. Sekä tämän Mari Koo-blogin että Kulutusjuhlan kävijöistä noin viidennes näyttää tulevan listan kautta.

Mutta se Blogilistan statistiikka ei vakuuta minuakaan. Luvut tuntuvat heittelevän melkoisesti. Esimerkiksi juuri nyt tämän blogin kohdalla kohdalla on seuraava tieto:

“Sijoitus luetuimmat-listalla 90 (noussut sijalta 1572). Tilaajia 78. Lukijoita viikossa 3.”

Tuohan on ihan järjetön tieto: olisin muka hurahtanut sadan joukkoon sillä, että minulla on viikossa kolme lukijaa.

Lisäys: Tuomas kommentoi ja kertoi, että tilastoinnissa on tällä hetkellä bugi, jonka vuoksi lukemat ovat mitä sattuvat. Korjausta ja myös uusia toimintoja on kuulemma luvassa listalle.

No, se Blogilistasta. Kävijöiden saapumisen kannalta Google on kuitenkin selvä ykkönen erityisesti Kulutusjuhlassa, jonne saapuvista yli 40 prosenttia tulee googletuksella.

Tunnistan tietysti itsessäni sen, että blogien kommentointi on vähentynyt. Samoin sen, että nykyisin joidenkin blogien liian aktiivinen päivitystahti voi ärsyttää: jos päivityksiä tipahtaa monta päivässä, niin tuntuu, ettei jaksa seurata koko tulvaa.

Tämä mietittää itseäni Kulutusjuhlan puolella. Sinne on helppo nakata ns. lyhyitä eli lainauksia muiden blogeista monta päivässä. Olen tosin yrittänyt rytmittää julkaisemisen ryppäiksi, eli niin, että laitan samalla kertaa useamman, jottei blogi suotta vaikuttaisi päivittyvän monta kertaa päivässä.

Onneksi Kulutusjuhlassa on kuitenkin aktiivista kommentointia, joka jaksaa aina ilahduttaa. Eikä toistaiseksi kukaan ole ääneen valittanut, että se blogi päivittyisi liian usein.

Vierityspalkissa oli muuten syötteisiin ja niiden lukijamääriin liittyen hyvä kirjoitus: RSS-syötteiden mittaamisen arvoitus.

– – –

Halo Efekti nakkasi tähän suuntaan Bella Ciao -tunnustuksen, kiitokset!

“* Kyseessä on kunniamaininta, joka annetaan “blogin luovuuden, kuvituksen, mielenkiintoisen sisällön ja/tai blogosfääriin tehdyn panostuksen johdosta”
Bella Ciao
Kansainvälisen palkinnon alkuperäiset säännöt
http://arteypico.blogspot.com/2008/06/y-el-premio-arte-y-pico-es-para.html
Muchas gracias!Thank you!

Säännöt palkinnon eteenpäin jakoon ovat:
1) Valitse viisi blogia, joita arvostat luovuuden, kuvituksen, mielenkiintoisen sisällön ja/tai blogosfääriin tehdyn panostuksen johdosta millä tahansa maailman kielellä.
2) Jokainen annettu palkinto on henkilökohtainen ja sitä annettaessa mainitaan blogin kirjoittajan nimi sekä linkitetään palkittavaan blogiin.
3) Palkinnonsaaja liittää palkinnon logon blogiinsa.
4) Palkinto tulisi linkittää alkuperäispalkinnon osoitteeseen.
5) Palkinnonsaaja julkaisee säännöt omassa blogissaan.”

Jaan palkinnon eteenpäin seuraaville blogeille (ja tämähän on ainna yhtä vaikeaa, moni hyvä blogi on jo tähän mennessä maininnan saanut):

Amatööri ekonomisti
– Lehtisen Jukka havainnoi kiinnostavasti talouselämää, teknologiaa ja tiedettä

Kirsi Haapala – arkea, freetoimittajuutta ja ympäristöpohdintoja

Skrubu – pni jaksaa (vuodesta toiseen!) ilahduttaa teksteillään ja kuvillaan

Martti Tulenheimo – Tulenheimo oli ehdolla kunnallisvaaleissa, mutta on osoittanut blogillaan ilahduttavaa aktiivisuutta jo pidempään

Tutkijankammion portailla – Sarin alkua akateemisella uralla on kiinnostavaa lukea, etenkin, kun tutkimuksen kohteena ovat netissä itsestään kertominen

Tagged: Tags

20 Thoughts to “Blogimäärän kasvaessa ja RSS:n yleistyessä kommentointi vähenee

 1. Heips,

  Blogilistan lukijamäärä-laskuriin tuli muutama päivä sitten bugi, jonka vuoksi lukemat ovat mitä sattuu.. Vikaa korjataan parhaillaan, ja lähiaikoina saamme vihdoinkin myös muutamia uusia toimintoja listalle. Mm. blogien hakua ja seurantaa tullaan jatkossa kehittämään paremmin käyttäjiä palvelevaksi, samoin pari uutta toivottavasti mielenkiintoista listaa on putkessa.

 2. Tuomas, kiitos tiedosta. Joskus aiemmin olen ihmetellyt esimerkiksi sitä, kun “Mari Koo” näytti olevan Kuumien puheenaiheiden kärjessä, eikä sekään tuntunut kovin loogiselta. Mutta mukava kuulla, että uudistuksia on edelleen luvassa.

 3. Blogilista on ollut syvältä ja poikittain käytännössä siitä asti, kun se siirtyi nykyiselle ylläpidolle.
  Kahteen kuukauteen se ei ole tunnistanut Ihmiskunnan päivityksiä ja sitä ennen se saattoi peräkkäisillä latauksilla antaa tulokseksi mitä vain.
  Sitä käy katsomassa lähinnä sen vuoksi, että jos itse on tehnyt jotakin sormi hanurissa, niin muistaa että ei nekään mitään osaa.

 4. Vitsit, me ollaan samiksia, minäkin olin hetken sijalla 90 samaisella kolmella viikottaisella lukijalla!

  En ole oppinut käyttämään Google Readeria muuhun kuin asioiden seuraamiseen. Johtunee siitä, että viime talvena se leimautui minulla niin selvästi työpaikaksi, kun sitä kautta seurasin opiskelijoitteni opiskelublogeja. Blogilistan kautta vietän vapaa-aikaa ja seuraan kaverien kuulumisia. Törkeästi olen laiskistunut kommentoinneissa. Minulla selkein syy kommentoinnin vähenemiseen on, että pääasiassa luen blogeja nykyisin matkalla kännykästä. Ja sillä näppiksellähän ei kommentoida!

 5. Blogien mobiiliseuranta on syönyt eniten omaa kommentointiani. Vaikka kännykällä tai iPodilla lukee sujuvasti, kirjoittaminen ei aina käy ihan yhtä näppärästi.

  Toinen mikä syö omaa kommentointiani on Jaiku, siellä usein käsitellään samoja aiheita. Ei se kuitenkaan ole vähentänyt blogien arvoa. Arvokasta summaavaa ja taustoittavaa tietoa.

 6. Vastaan vielä omasta puolestani: olen pitänyt blogia helmikuusta 2007 asti mutta hyvin aktiivisesti. Minulla on muutama vakkarikommentoija, jotka ovat roikkuneet mukana kiitettävästi. Olen hyvin innoissani kommenteista ja pyrin aktivoimaan lukijoita välillä vähän hömpilläkin gallupeilla. On niitäkin ihan mukava lukea.

  Itse käyn vain muutamalla blogilla aktiivisesti, ja niitä myös ainakin viikottain kommentoin. Toisin kuin ystäväni, joka käy noin 50 eri blogilla eikä kommentoi yhtäkään. Minusta kuuluu kommentoida, usein on myös jotain sanottavaa. Toki olen kiitollinen myös “samaa/eri mieltä” -tyyppisistä kaneeteista.

 7. Petja, minä en ole edes tajunnut tsekkailla, miten omien blogieni päivityksen listalla näkyvät. Ilmeisesti jollain lailla toimivat, koska kävijöitä tulee.

  SÄ, meillä on siis tiukkaa kamppailua 😉 Mutta ei tämä nyt siis todellakaan ainoa kerta ollut, kun ne statistiikat tuntuivat oudoilta.

  SÄ ja Erkka, te olette niin nykyaikaisen liikkuvaisia! Erkka, kieltämättä monet asiat tulee kommentoitua Jaikussa, ja taitaa osaltani myös Facebook verottaa nettikommentoinita.

  Kirsi, kieltämättä on paljon lukijoita, jotka eivät kommentoi mihinkään. Merkittävä tekijä taitaa olla se, pitääkö itse blogia: jos ei pidä, niin harvempi silloin kommentoi. On helpompi kommentoida, kun on oma blogi ja sen tarjoama netti-identiteetti. Ja samalla tietää senkin, miten mukava kommentteja on saada. Moni ilmeisesti kokee kommentoinnin silti vähän tungettelevaksi: “enhän minä edes tunne tuota ihmistä”.

  Ja jos blogissa näyttää olevan jo muita kommentoimassa, niin sitten saattaa jäädä kommentoimatta siksi, että muut tuntuvat jo oleellisen sanoneen.

  Nykyisin seuraan kai noin kahtasataa blogia, mutta kaikki eivät ole niin aktiivisia. Eihän silloin muinoin, kun itse aloitin blogien lukemisen, edes ollut kovin paljon tuota enempää suomalaisia blogeja 🙂 (no oli niitä enemmän, mutta tuntuu näin jälkikäteen, että luettavaa ja kommentoitavaa oli niin paljon vähemmän!)

 8. Luin tämän kirjoituksen Google Readerilla, mutta tulin sitten tänne kommentoimaan. 🙂 Itse olen erityisesti viime aikoina alkanut seurata yhä enemmän ulkomaalaisia blogeja ja tästä johtuen on tullut käytettyä enemmän Google Readeriä kuin Blogilistaa, mutta kyllä minä vielä käytän sitäkin.

  Olen välillä miettinyt, että omassa blogissa kommenttien vähyys on tylsää, mutta sitten kun mietin, niin eipä itsekään tule paljoa laitettua kommentteja. Uskon, että kommenttien määrään (ja itseasiassa myös lukijamäärään) vaikuttaa paljolti myös oma kommentointiaktiivisuus. Helpommin tulee laitettua kommentteja niille ihmisille, jotka laittavat kommenteja minulle. Ja tuntuu, että infoähkyisenä vaan yrittää tehokkaasti imeä tietoa ja kommentointiin ei muka ole aikaa (ja höpö höpö).

 9. Tiitu, kieltämättä Readerin käyttöön minullakin vaikuttaa se, että sinne voi tupata aineistoa vähän kaikkialta. Blogilista on kuitenkin vain suomalaista ja vain blogeja.

  Omalla kommentointiaktiivisuudella on ihan taatusti merkitystä: jätetty kommentti on myös oman blogin “markkinointia”, ja jos huomaa jonkun henkilön kommentoineen omaan blogia, niin kieltämättä on helpompi tehdä vastavierailuja.

  Mutta kuten Teppo mainitsi linkatessaan tähän tekstiin, niin kommentointi ei ole ainoa keino osoittaa kiinnostusta. Minäkin nakkailen hyviä tekstejä talteen Deliciousiin, ja silloin ne toimivat vähän kommentoinnin tapaan.

  Usein ei kyllä keksi mitään fiksua sanottavaa, joten kommentointi jää sen vuoksi. JOhonkin kepeään tekstiin on helpompi kommentoida kuin taas asiapätkään, jossa pitäisi itsekin kirjoittaa asiaa 🙂

  Ilahduttavasti tämä teksti on saanut kommentoijia liikkeelle!

 10. Tuli mieleen sama kuin Erkalla: Jutustelu tapahtuu nyt enimmäkseen Jaikussa ja muissa lifestreaming/mikroblogihässköissä, joihin myös blogimerkinnät tulee usein autotuotua. Jos vaikka blogimerkinnän loppuun saisi – pim! – automaattisesti ennakoituna linkin sen luomaan Jaikupostaukseen, voisi kommentoinnin poistaa päältäkin.

 11. Jere: Non! Kommenttikimaran säilyminen blogissa on hienompaa, koska jaikut ja muut rekisteröitymisen vaativat härpäkkeet vain lisäävät kuppikuntaisuutta. Pikemminkin kaipaisin TrackBack-tyyppistä kikkaretta, joka hieman automagisoisi keskustelujen linkittämistä postaukseen.

 12. Erkka: Trackback on aikasta hankala, mutta pingback (eli esim. WP-blogien tukema “automaaginen trackback”) on ainakin Helsingin yliopiston blogeissa osoittautumassa erit. näppäräksi käytännöksi blogien väliseen kekusteluun, pitää vain aktiivisesti valistaa käyttäjiä linkittämään. Pingback-tuli olisikin hyvä kehyedhotus Vuodatukseen: ei se teknisesti kovin vaikeaa edes ole.

  Sivuhuomoissa olen ulkoistanut kommentit Disqusiin, mikä ei juuri käyttäjille eroa tavillisesta kommentoinnista. Siihenkin on tulossa (tai ainakin luvattu) pingback-toiminnallisuus.

 13. Joo, heikot markkinoinnit, jos ei kommentteja ole. Minulla kommentoidussa artikkelissa yli 500 kommenttia. Lisäksi monet bloggaajat eivät vastaa kommentteihin, joten miksi ihmeessä kukaan edes vaivautuisi kommentoimaan? Tuo linkkirakkauskin on täyttä potaskaa, kun ei niistä kuitenkaan suurin osa ymmärrä mitään.

  Kaupallistakaa bloginne, niin eiköhän se siitä… + amatöörihakukoneoptimointi riittää (minun Mediablogiin hakukoneista yli 60 %).

  http://hpguru.net/2008/05/28/uusi-messenger-virus-leviaa/

 14. Jyri, sinä teet blogia eri asialla kuin “päiväkirjailijat”: monet minun seuraamistani blogeista ovat arkista höpinää, eivätkä kirjoittajat edes halua kaupallistaa blogejaan. Kyse on arkisesta kommunikoinnista, fiilisten jaosta yms. ja siihen liittyvästä viestinnästä.

  Silloin, kun seurasin aktiivisesti paria-kolmeakymmentä suomalaista blogia, niin jätin myös kommentteja niihin aktiivisesti. Nyt, kun RSS:n myötä seuraan satoja blogeja, niin pelkkä seuraaminen vie resursseja ja kommentteja ei tule jätettyä kovin moniin blogeihin. Eli jos ennen jätti kommentin vaikka joka viidenteen seuraamaansa blogiin viikottain, niin nyt luku on tyyliin joka viidenteentoista (luvut vedetty täysin hatusta, kunhan nyt vaan yritin kuvata tilannetta).

  Kommenttien määrää tietysti kasvattaa se, että nykyisin yhä useammat seuraavat blogeja. Omissa blogeissani en siis ole huomannut kommenttien vähenemistä.

  Tietysti on tärkeää vastata kommentteihin. Eihän todellakaan muuten ole mieltä vinkua kommentteja, jos ei niihin vaivaudu sitten reagoimaan.

Comments are closed.