Kulutusjuhla ry haki ja sai verkkojulkaisulleen Kulutusjuhla 2 000 euroa Opetusministeriön kulttuurilehtitukea.
Yksi syy yhdistyksen perustamiseen blogin taustalle vuosi sitten olikin tämä mahdollisuus hakea avustuksia. Olen esim. palvelinmaksut maksanut itse, ja kaikesta koodaustyöstä mielestäni kuuluisi korvaus tekijälle. Eikä pahitteeksi olisi, jos sisällöntuottajatkin saisivat edes pienen korvauksen.
Kaupalliset muodot, kuten mainosrahoitteisuus tai sponsorien hakeminen, eivät toistaiseksi tuntuneet parhailta ratkaisuilta Kulutusjuhlan kaltaiselle sivustolle.
Ajatukseen kulttuurilehtituen mahdollisuudesta sain kimmokkeen Kari Haakanan blogitekstistä:
“Tuen jakaminen on monessa mielessä hämmentävää hommaa. Kuten olen jo aiemmin todennut, on jokseenkin turhauttavaa olla jakamassa rahaa, joka suurimmilta osiltaan menee Itellan ja kirjapainoyritysten taskuun. Lehtien tekijät eivät useinkaan saa edes kirjoituspalkkioita työstään. Kulttuuri- ja mielipidelehtiä tehdään suurelta osin talkootyönä. [- – -] Ja edelleen odotan, että joku jengi pistäisi pystyyn yhdistyksen, alkaisi julkaista kulttuuriaiheista blogia ja hakisi sille tukea.”
Tällöin kyselin Karin blogikommenteissa, olisikohan Kulutusjuhlalla periaatteellisia mahdollisuuksia tukeen, jos meillä olisi yhdistys. Kari kommentoi, että periaatteessa kyllä.
Kulttuurilehti ja sen tukeminen nähdään OPM:ssa varsin laajasti:
“Opetusministeriö myöntää kulttuurilehtitukea Suomessa ilmestyville, pääsääntöisesti maksullisille, ei sanomalehtityyppisille lehdille, jotka ylläpitävät yhteiskunnallista keskustelua kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä.
Avustusta voidaan myöntää kulttuurilehden kustantajalle kehittely-, toimitus-, painatus-, jakelu- ja kuljetuskustannusten peittämiseen, edellyttäen, että lehti ilmestyy säännöllisesti ja on ilmestynyt vähintään yhden vuoden ajan. Avustusta voidaan myöntää myös kulttuurilehtien levikin edistämiseen, verkkosivujen tai verkkolehden kehittämiseen sekä yhteistyö- ja muihin kehittämishankkeisiin koskien esimerkiksi lehtien toimittamista, markkinointia, myyntiä ja sisällöllistä kehittämistä sekä kansainvälistä yhteistyötä. “
Kulutusjuhla, kuten muutkin verkkojulkaisut (luettelo tukea saaneista, pdf), ovat tukea saaneet otsikon “Jakelun tukemiseen” alla. Tiedotteen mukaan “tukea verkkojulkaisujen tekemiseen myönnettiin neljälletoista taholle”, eli siis kyse näyttää olevan nimenomaan sanamuodoilla kikkailuista, ei niinkään siitä, että tuki olisi tiukasti rajattava jakelutoimiin.
Lipsasen Niko pohtii omassa tekstissään “Kulutusjuhlaa valtion tuella“, onko järkeä, että Kulutusjuhla ottaa iloiten vastaan yhteiskunnallisen tuen, mutta ei silti halua mainoksia sivuille. Hyvää kritiikkia ja tietysti käsittelee myös laajemmin yhdistysrahoitusta. Kommentoinkin sinne omalta osaltani.
Kulutusjuhlan pyörittämisen kannalta tuen saaminen on tietysti hyvä taloudellinen helpotus. Enää rahoja palvelimiin yms. ei tarvitse kaivella omasta kukkarosta. Tietysti myös jäsenmaksuista (10 e/v) tulee tuloja, mutta jäsenhankinta ei nyt niin valtaisaa ole. Jäsenet ovat tietysti tärkeitä yhdistystoiminnan pyörimikseksi ja itse koen ilahduttavaksi sen, että ihmiset ovat valmiita maksamaan tuon summan Kulutusjuhlan kannattamiseksi.
Yksi tämän vuoden merkittävä toimi yhdistyksessä, myös taloudellisesti, on ollut se, että Kulutuskapula ry on lakkauttanut omaa toimintaansa ja siirtyy nyt Kulutusjuhla ry:n alle. Kapulan toiminta ei ole ollut erityisen aktiivista ja yhdistysmuodollisuuksien pyörittämisen vuoksi “uusi koti” Kulutusjuhlan alla oli Kulutuskapulan kehittäjän Wesa Aapron mielestä sopiva ratkaisu. Samaa mieltä olimme Kulutusjuhla ry:ssä: Aapro jatkaa Kulutuskapulan parissa ja kuuluu nyt myös Kulutusjuhla ry:n hallitukseen.
– – –
Vuosi on vierähtänyt nopeasti! Blogin ohella olemme järjestäneen myös keskustelutilaisuuden. Nyt syksyllä on tarkoitus järjestää toinen tilaisuus ja sitä ennen vähän kepeämpää piknikiä.
Kulutusjuhlan nettielämä tietysti porskuttaa menemään omalla painollaan, ja olen erityisen ilahtunut sinne tulevien kommenttien määrästä ja hyvästä laadusta. Toivottavasti asiallinen ja monipuolinen keskustelu jatkuu hyvävoimaisena pitkään.
Kulutusjuhla ry:n toimintaan liittyviä blogitekstejä Kulutusjuhlassa:
27.5.2008: Kiitos & juhlat! – Kulutusjuhla palkittiin Parhaana yhteiskunnallisena blogina Digitodayn blogiäänestyksessä. Tästä yhdistyksen perustaminen sai vielä reippaan kimmokkeen.
31.5.2008: Kulutusjuhla-yhdistys aloittelee toimintaansa
11.11.2008: Liity nyt Kulutusjuhlaan! – Ilkka sai liittymislomakkeen ja jäsenrekisterin kasaan. Matkan varrella on ollut teknistä ongelmaa, kun WordPress jotenkin mystisesti tiputtaa lomakkeen pois tms. Mutta Ilkka on uskollisesti säätänyt ja vääntänyt. Muutoin jäsenrekisterimme on toiminut oikein näppärästi.
26.11.2008: Kulutusjuhla mediassa – yhdistyksen perustaminen toi myös juttuja muualla
8.12.2008: Kulutusjuhla-yhdistys suunnittelee myös tulevia – vuosikokousraporttia ja vuoden 2009 hallituksen esittelyä
3.7.2009: Kulutusjuhla onkin kulttuurilehti
Onneksi olkoon!
Hieno homma! Netti saa puuhastelua painokkaamman statuksen. Kaltaisianne pioneereja ei ole liikaa. Hyvä, että perinteinen ja uusimuotoinen kohtaavat toiminnassanne. Ja hyvä, että yhteisistä rahoista tuetaan tätä! Hurraa!!!
Onneksi olkoon! 🙂
Onneksi olkoon, todella hyvä juttu. Noinkohan tuo toimintamuoto sopisi myös Sula Pinta -podcastin toiminnan vakavoittamiseen seuraavalle askelelle. Olemme Yoen kanssa tuumineet, että tekninen tuottaja tekisi ohjelmalle hyvää, mutta sellaisen palkkaaminen omasta pussista ei tunnu kestävältä idealta tulolähteiden puuttuessa.
Miten paljon arvioisit yhdistysmuotoisuuden työllistävän itseäsi, onko jotain tullut vastaan, mistä on yllättäen paljon vaivaa, sellaista mitä et ennakoinut yhdistystä perustettaessa?
Kiitos onnitteluista!
Tuija, käytännön paperipyöritystä yhdistystoiminnassa on tehnyt Kulutusjuhla ry:n sihteeri eli veljeni Matti. Hänellä on paljon minua enemmän kokemusta ja tuntumaa yhdistystoimintaan (ja myös hakemuspapereiden laadintaan, heh). Näiltä osin yhdistysmuoto ei siis kovin paljon ole minua työllistänyt.
Toki oma hommansa on siinä, että yhdistys oikeasti toimii. On siis oltava ne jäsenet, toimiva hallitus, kokoukset, pöytäkirjat, pankkitilit, tilintarkastajat… Toisaalta tämä kaikki tietysti tuo ryhtiä toimintaan, koska on tehtävä asioita ja dokumentoitava ne. Yhdistys ikään kuin “pakottaa” kehittämään Kulutusjuhlaa ja suhtautumaan siihen erilaisella vakavuudella. Hommaa ei voisi lopettaakaan noin vain yhtäkkiä, jos siltä sattuisi tuntumaan.
Oikeastaan aika lailla sellaista tämä on ollut kuin kuvittelinkin, eli suurempia yllätyksiä yhdistys ei ole tuottanut.
Kerronko? En ole liittynyt Kulutusjuhla ry:hyn pelosta, että sitten siinä saattaisi vahingossa päätyä hallitukseen ja joutua töihin. Nimittäin siinä yhdessä yhdistyksessä, jossa olen rahastonhoitajana, on kyllin vapaaehtoispuuhaa minun tarpeisiini. Mut joo, jollei yhdistyksellä ole maksullista toimintaa, johon liittyy sekä laskutusta että laskun maksua, niin vissiin rahastonhoitajan tehtäväkin on helpompi.
Sinänsä yhdistysmalli varmaan sopisi hyvin Sula Pinnallekin.
Jes onnea, hieno ennakkotapaus!
Olkaapa yhteydessä Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kulttiin jotta varmasti tietävät että näin onnellisesti on käynyt. Ehkä muutkin ottavat opiksi.
SÄ, vai on sulla ollut tuollainen pelko! No älä huoli, ei me jäseniä “vedetä” hallitukseen 🙂
Mace, voisihan tämän Kulttiin pistää tiedoksi, kiitti onnitteluista ja vinkistä!
Mari,
en minä varsinaisesti epäillyt, että te minulta mitään edellyttäisitte. Enemmän oli kysymys siitä, että pelkäsin omaa reagointiani. Osaan huonosti olla “pelkkä maksava jäsen”, yleensä ryntäilen hölmönä kaikenlaisiin hommiin ja sitten kiroan, kun tulen haalineeksi niitä enemmän kuin saan kunnialla hoidetuksi. Siks olen pysytellyt kokonaan erossa, mutta ehkä mä nyt tästä joku päivä terästäydyn ja liityn!