Stora Enso ja vastuullisuussivuston kuluttaja-aktiivi

Viime vuoden puolella minua pyydettiin mukaan Stora Enson vastuullisuuteen liittyvään nettisivuprojektiin, ennen kaikkea Porkkanamafia-aktiivisuuteni vuoksi. Eli siis sivustolle haluttiin muiden ihmisten joukkoon vastuullisuudesta kiinnostunut kuluttaja.

Tänään tuo sivusto aukesi. Aiheelle on myös oma Facebook-sivu.

Myönnän, että tätä touhua piti harkita tavallista tarkemmin. Stora Enson maine vastuullisuusasioissa ei ole keikkunut kovin korkealla.

Toisaalta se oli yksi kimmoke suostua: koen paremmaksi sen, että firmat lähtevät netissä mukaan keskusteluun ja tätä avoimuutta on sinällään hyvä suosia.

Lisäksi tietysti asiaa piti harkita siksi, että nettiprojektissa esiinnytään videolla. Siis koko olemus lävähtää esiin, ei vain nimi.

Mutta myönnän, että oli myös kiehtovaa päästä kokeilemaan, miltä tuntuu pälättää videolle ja englanniksi. Käytännössä sain etukäteen kuluttajanäkökulmaisia kysymyksiä ja vastailin niihin vapaamuotoisesti. Lisäksi omaan esiintymisosuuteni kuului esittää sivustolla oleva testiin liittyvää aineistoa.

En siis osallistunut sen laajemmin sivuston suunnitteluun, vaan olin mukana omien esiintymisteni verran.

Nyt, kun sivustoa vilkaisin, niin onhan se aika isokokoinen projekti. Kuinkahan moni jaksaa kuunnella ja katsella noita osioita? Itse tykkään netissä lueskella ja edetä nopeasti silmäilemällä, ja videosisältöön painottuvalla sivustolla se ei onnistu tuttuun tapaan.

Kiinnostavin osio mielestäni on Greenpeacen Sini Harkin ja Stora Enson toimitusjohtajan Jouko Karvisen keskustelu (“In the Spotlight”).

Nyt jään seurailemaan reaktioita. Millaista keskustelua ja kommentointia mahtaa herätä?

Entäs rapiseeko oma maineeni, kun tähän suostuin?

Koen, että yksilönäkin usein on parempi olla mukana meiningeissä ja pyrkiä vaikuttamaan sitä kautta: niinhän Porkkanamafiakin on pyörinyt eli hyvästä toiminnasta palkitaan yrityksiä. Stora Ensolla on varmasti toiminnassaan parantamisen varaa, mutta kuten sanottu, niin kannustan firmoja nettiavoimuuteen ja keskusteluun. Haluan uskoa, että sitä kautta yritysten on oikeasti yhä vakavammin ja läpinäkyvämmin pohdittava toimintansa vastuullisuutta ja tehtävä aiempaa parempia ratkaisuja.

Ja kyllä tästä minulle tietysti myös palkkio maksettiin, jos joku sitä jäi pohtimaan 🙂 Mutta en nyt ihan vain rahan vuoksi hommaan kuitenkaan suostunut: olisin kieltäytynyt, jos minut olisi esimerkiksi pistetty pölisemään esimerkiksi sellaista mainoshenkistä puhetta, johon en todellakaan itse olisi voinut uskoa.

Mutta tiedän, että monen mielestä osallistumiseni sivustolle on vähintään arveluttavaa. Olihan se myös minulle tiukan harkinnan paikka.

Tagged: Tags

2 Thoughts to “Stora Enso ja vastuullisuussivuston kuluttaja-aktiivi

  1. Ei kai sitä kauhean pitkään jaksaisi katsoa, mutta puolisen tuntia meni rattoisasti! Näköjään olen niin lapsi, että tykkäsin kulkea klikkailemassa tuossa ympäristössä (vähän kuin joissain ihan ensimmäisissä lasten rompuissa, joita meillä oli, kun Spöget olivat pieniä. Kun jotain aurinkovarjoa klikkasi ja sen alta pyrähtikin yllättäen lentoon lintu.) Oikeastaan olin melkein pettynyt, kun en sieltä suomalaisesta metsästä löytänyt enempää tutkittavaa (siis tyyliin maassa makaava lahoava puu).

    Tein testin. Joissain kysymyksissä ei ollut ollenkaan minulle sopivia vastausvaihtoehtoja, joissain ihailin sitä, ettei vaihtoehdoissa hyssytelty. Tulokseksi sain omaan nurkkaan kolme varsin samankokoista palluraa, firmapuolella ihmispallura oli selvästi suurin. Mutta sehän ei ole yllätys, jos sattuu muistamaan parin vuoden takaisen videopostaukseni “Reiluakauppaa vai luomua”.

    Se videokeskustelu oli minusta monella tapaa hyvä. Ihailen molempien puhujien luontevaa kykyä keskustella englanniksi. Se ei ollut mitään käsikirjoitettujen lausuntojen latelemista, vaan puheesta välittyi, että keskustelijat kuuntelivat toisiaan ja vastasivat toisilleen. Kyllä minä siinä nostan hattua Stora Ensolle, että omalla sivustollaan antoivat Greenpeacelle äänen, eikä Karvinen mitenkään heittäytynyt olemaan puheissaan tai asennoissaan “tytöttelevä” tai muuten yläpuolelle asettuva.

    Niin ja sinä olit kyllä varsin soma oranssissa mekossasi!

  2. SÄ, kiitos vaan ja mukavaa, että olet sivuilla viihtynyt! Minullahan on tietysti omanapainen itsetarkkailu, joten kokonaisuuden sijaan kiinnittää huomiota etenkin omaan esiintymiseensä. Toivottavasti muutkin löytävät sivuilta kiinnostavaa tietoa.
    Nuo testit ovat aina hankalia, yleensä ei niitä sopivia ei todellakaan kakissa kohdissa löydy.

Comments are closed.