Sekalaista seikkailua

Lomailun jälkeen paluu nettimaailmaan tuntuu hiukan hämmentävältä. Kaikenlaista kivaa, kiehtovaa ja asiallista löytyy riittämiin, joten tuntuu, ettei itse enää kuitenkaan pysty keksimään mitään sellaista nerokasta lausahdustakaan, jota joku ei jossain jo olisi ajat sitten todennut.

Tänään olen mm. kuunnellut podcasteja ja pyörähdellyt monilla nettisivuilla. Nyt voisi olla paikallaan koota näitä esiin.

Naurispajan podcasteja on ilo kuunnella: tekemisen meininki ja iloinen rupattelu ja runsaasti myös pohdintaa ekohenkisemmästä kuluttamisesta. Täältä sain tiedon myös suomalaisten podcastien feedistä.

– “Parempi myöhään kuin ei milloinkaan” -henkinen podcast-hetki vierähti viime vuoden puolella tehdyn Verkkokakkosen vitososan parissa, jossa puhuttiin mukavasti esimerkiksi crowdsourcingista. Mukana oli mm. Niko Nyman, joka tekee yhdessä Sami Salmenkiven kanssa kirjaa. Kirjaan liittyen on kiinnostava blogi, jonka viimeisin teksti jaottelee netin käyttäjiä alkuasukkaisiin ja turisteihin.

– Matkalla-blogissaan Marjut mietti verkkoidentiteettiä ja sitä, kuinka vielä hämmentyy, kun joku kertoo lukevansa blogiasi. En minäkään ole vielä tottunut siihen, että ensikohtaamisella toinen kertoo tietävänsä blogeistani. Ei siitä nimittäin kovin kauan ole, kun lähipiirissä herätti lähinnä ihmetystä: “Siis mikä? Blogi? Mikä se on?”

Erkka oli lähettänyt mailia Sutori.com -sivustosta (kiitos sinne!). Eli yksi lisää näihin kuluttajien nettiyhteisöpalveluihin, joissa yrityksiä voidaan arvioida ja kommentoida. “Each story is accompanied by a “goodwill rating”, which contributes to the goodwill meter — an aggregated view of how the Sutori community feels about each company.” Sivuston näkemyksen mukaan kyse on siitä, miten yritykset myyvät eikä vain se, mitä ne myyvät.

– Erkan kautta löytyi myös tieto Technoratin David Sifryn State of the blogosphere -raportista, joka on nyt nimeltään State of the live web. Tietoviikko uutisoi tutkimuksen otsikolla “Blogi-innostus hiippuu”. Eli ehkä se Gartnerin ennustus tälle vuodelle siitä, että blogaajiksi jäävät touhua rakastavat ja kokeilijat ovat jo kokeilunsa tehneet, voisi pitää paikkansa.

– Ja tämäkin nyt pitää jälkijunaisesti huomioida: Hesari on ottanut muutamissa blogeissaan käyttöön Twinglyn blogihaun. “Se listaa HS.fi:n blogipostauksen perässä kaikki blogit, jotka ovat linkittäneet kyseiseen HS.fi:n blogipostaukseen.”

Kulutusyhteiskuntaa Petroskoissa

Nettiympyröihin liittymättä kommentoin vielä Petroskoissa pohtimaani kuluttamista. Ulkomailla on nimittäin mielestäni kiinnostavaa käydä paikallisessa päivittäistavarakaupassa ja tarkastella valikoimaa, hintoja ja brändejä.

Petroskoissa tuotteita on varsin laajalti ja kaikkea perustavaraa kyllä löytyy riittämiin. Mutta ei siellä näy millään lailla esimerkiksi eettisyys tai ekologisuus: reilunkaupan tuotteet tai kierrätysaate saavat vielä odottaa leviämistään. Kansainväliset, isot brändit (vaikkapa makeiset) maksavat enemmän kuin paikalliset, eli ovat tietyllä tavalla enemmän arvostettuja.

Turistina ilahdutti se, etteivät esimerkiksi minulle tutut pikaruokaketjut olleet vielä Petroskoihin löytäneet. Mutta eipä ollut vielä nettikahviloitakaan. Paikallisen pääpostissa internetiin yhdistyviä koneita periaatteessa löytyi, mutta sinä päivänä, kun kävin asiaa kyselemässä, netti ei toiminut.

Tagged: Tags

2 Thoughts to “Sekalaista seikkailua

  1. Sami osallistuu (turhan rauhallisen) kirjablogimme lisäksi myös kahteen ryhmäblogiin: ensimmäinen on Dagmarin veppikakkosta käsittelevä Digitalikko ja toinen on Kumma, jossa on kummia kokemuksia pääasiassa Helsingin kulttuuritarjonnasta.

  2. Joo, nuo molemmat Samin blogit ovat minulle jo ennestään tuttuja, kun Samiin olen törmännyt ja noista blogeista kuullut. Tsemppiä teille kirjankin parissa!

Comments are closed.