Älä jätä deittiprofiilin tekstiosuutta tyhjäksi

Yleisin virhe, joka deittiprofiilin tekstissä tehdään, on se, että ei kirjoiteta mitään. Ei siis yhtään sanaa.

Hyvä vaihtoehto ei ole sekään, että läiskitään pelkkiä symboleita ja kuvakkeita (emojit). Niitä vastaanottaja voi tulkita miten tahansa ja niillä voi lisäksi viestiä jotain muuta kuin tarkoitti: se, että laitat kuvakkeen munakoisosta, voidaan tulkita aivan muuksi kuin rakkaudeksi munakoisoruokiin.

Monien mielestä tekstin keksiminen on ilmeisesti niin hankalaa, että ennemmin ollaan ilman kuin kerrotaan itsestä yhtään mitään. Mutta jos haluat saada matcheja ja erityisesti parempia matcheja, tekstin lisääminen kannattaa.

Moni meistä tiputtaa armotta pois ne, joilla ei ole mitään tekstiä. Toisaalta hyvä teksti pelastaa tilannetta silloin, kun kuvat eivät täysillä sykähdyttäneet.

Jo pari lausetta profiilissa on esimerkiksi Tinderissä selvä etu, jos mielii saada pyyhkäisyjä oikealle. Eikä haittaa, vaikka käyttäisit Tinderin koko tekstitilan, 500 merkkiä: tutkimusten mukaan laajempi teksti ei vähennä oikealle pyyhkäisyjä. Tekstillä voit kertoa itsestäsi oleellisia tiedonrippeitä, joista toinen voi päätellä, voisiko teillä olla sopivasti yhteistä.

Kliseet: huumorintaju, liikunnallisuus, matkustelu, rento ja avoin

Nettideittailun maailmassa on jo pitkään ollut tiettyjä kliseitä, joilla ihmiset itseään kuvailevat. Tästä kertoo artikkelissaan Anne Holappa. Hän oli analysoinut Deitti.netin Tositarkoituksella-palstan ilmoituksia vuonna 2012. Holapan havainnot sopivat pitkälti myös nykyiseen Tinder-maailmaan:

“Tyypillisessä internetin kumppaninhakuilmoituksessa haetaan tositarkoituksella rehellistä, luotettavaa ja huumorintajuista ihmistä. Yleensä hakija itse on liikunnallinen, matkustelua ja musiikkia harrastava. “

Holappa toteaa myös mm. sen, että erityisesti 2010-luvun määritelmiltä tuntuvat suvaitsevainen, avoin, keskustelutaitoinen, sosiaalinen ja rento.

Nuo kaikki Holapan mainitsemat sanat ovat varmasti tuttuja digideittailijalle, sillä ne toistuvat ilmoituksissa niin usein. Kukapa ei pitäisi itseään huumorintajuisena?

Deitti-ilmoituksessa sitä omaa huumorintajua kannattaa ennemmin kuvata vaikka kertomalla suosikkitelevisiosarja tai -koomikko: jos toinenkin pitää näistä, niin teillä on epäilemättä enemmän yhteistä kuin vain se, että teillä on huumorintajua. Jos olet nokkela, voit välittää hauskuutesi myös osuvilla sanoilla.

Samaa pätee myös esimerkiksi liikunnallisuuden tai fiksuuden kuvaamiseen. Jos koet olevasi liikunnallinen, niin mainitse ennemmin, mistä liikunnasta pidät. Fiksuuden voit varmasti välittää tekstistäsi niin, että kirjoitat fiksun tekstin.

Millainen olet arjessasi ja mitä toivot?

Koeta siis kliseiden sijaan kertoa ennemmin siitä, mistä pidät tai mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Mitä teet mielelläsi ja usein? Mikä sinua ilahduttaa tai mistä olet kiinnostunut? Onko jokin aihe, josta juttelisit mielelläsi tai josta tiedät paljon?

Kannattaa myös kertoa, millä mielellä olet deittipalvelussa, jos sen osaat määritellä. Jos haet kepeää kesäheilaa ja toinen etsii tositarkoituksella mahdollista tulevaa lastensa isää tai äitiä, ovat toiveenne varsin kaukana toisistaan.

Mainitse myös mahdolliset lemmikit ja lapset. Asuinpaikka voi olla hyvä kertoa, etenkin, jos reissaat paljon ja haluat välttää päätymistä etäsuhteeseen. Toki tiedän useita tapauksia, jossa se ihana Tinder-tyyppi on löytynyt juuri siitä kaupungista, jossa oli vain käymässä ja ei todellakaan pitänyt kehitellä pikkusäpinää suurempaa.

Millaisin sanoin itse olen hakenut seuraa? Alla on yksi esimerkki (olen välillä hieman muokkaillut kuvaustani, joten täysin samanlaisena teksti ei ole aina pysynyt).

Profiiliteksti sekä kuvailee minua että tarjoaa täkyjä viestinnän aloittamiseen. Minulle on kommentoitu esimerkiksi sitä, että kiva, kun joku kertoo tykkäävänsä tieteestä tai kodistaan tai minulta on kysytty, pelaanko pingistä vakavammin.

Senttimetrit korostuvat

Moni on merkinnyt tekstiinsä pituuden. Joillakin senttimetrit ovat ainoa tieto: jos siis näet esimerkiksi luvun 186, se on todennäköisesti pituus, ei pankkitilin saldo.

Tämä tietysti johtuu siitä, että osalle pituus on tärkeä tekijä. Moni nainen ei halua tapailla itseään lyhempää miestä eivätkä kaikki miehet itseään pidempää naista tai merkittävästi lyhyempää.

Itse olen varsin lyhyt, joten en ole deittaillessa joutunut pohtimaan, haittaako minua, jos mies on kymmenen senttiä lyhyempi. Jos miehen mitta lähestyy kahta metriä, nenäni toki osuu lähemmäs napaa kuin miehen nenää. Sekään ei ole minua haitannut.

Välillä kuulee juttuja siitä, että joku on ilmoittanut  itsensä selvästi pidemmäksi kuin onkaan. Maailmalla tehtyjen nettideitti-ilmoituksiin liittyvien selvitysten mukaan pituutta todellakin joskus valehdellaan. Siitä on tietysti lähinnä haittaa. Kun kohdataan naamakkain ja toinen tajuaa, että tyyppi on vähintään viisi senttiä lyhyempi kuin kertoi, on luotu lähinnä pohjaa epäluottamukselle. Jos toinen on heti alussa valmis valehtelemaan pituutensa, mitä muuta hän vielä huijaakaan?

Nykyisin kuvat ovat merkittävässä roolissa ilmoituksissa. Siksi ulkonäköä ei ole tarpeen kuvailla sen tarkemmin. Kun sinulla on hyvät kuvat, sinun ei tarvitse mainita, onko sinulla parta, näkyviä tatuointeja, hurmaava hymy tai pitkät hiukset. Nämä oletettavasti näkyvät kuvissasi.

Älä listaa vaatimuksia toiselle

Kun tekstille on vähän tilaa, sitä ei kannata täyttää näkemyksilläsi siitä, millainen toisen pitää olla. Ainakaan ei kannata listata, millainen toinen ei saa olla.

“En halua naista, joka käyttää mummoalusvaatteita ja harrastaa neulomista” ei ole kuulosta erityisen kivalta, vaikka itse olisi nainen, jolla on sievät pitsipöksyt ja neulomistaidot hukassa.

Äläkä laita tekstikenttään vain tekstiä “Laita viesti ja kysy”.  Kai nyt sentään jotain voisit kertoa itsestäsi, jotta toisella olisi paremmat mahdollisuudet viestittelyn aloittamiseen?

Jos tekstin laatiminen tuntuu vaikealta, kysy apua kaverilta. Tai laita ensiksi jotain lyhyesti, ja kun pääset sisälle digideittailun maailmaan, muokkaa profiiliasi ja laajenna tekstiä. Kun törmäät mielestäsi hyvään profiilitekstiin, mieti hetki, miksi juuri tämä on hyvä ja voisitko itse käyttää jotain samankaltaista. Älä kuitenkaan vain kopioi jonkun toisen tekstiä, vaan tee esittelystäsi aidosti sinua kuvaava.

Muista myös oikeinkirjoitus. Sinun ei tarvitse osata jokaista pilkkusääntöä, mutta esimerkiksi lukuisat yhdyssanavirheet valitettavasti tekevät tekstistä vaikeammin luettavaa ja antavat vähemmän myönteisen mielikuvan.

Lisää vinkkejä ja ajatuksia profiilitekstistä on tietysti Digideiteillä-kirjastani. Sitä muuten voi jo varata esimerkiksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista ja parin viikon päästä pääsee ostamaan!
Muista myös Digideiteillä-kirjan Facebook-sivu.

 

Tagged: Tags